DEBATT:

TILSVAR: Arendalsuka er Norges største smeltedigel av de som mener noe om alt, skriver Thomas Tømmernes i sitt tilsvar til fredagens debatt hvor redaktør Anders Løvøy skriver om "snakkisen som manglet i Arendal". (Foto: Jeanette Olsen)

Snakkisen som mangler dato

Det er mange av oss som følger fredags-lederen i Computerworld, hvor redaktør Anders Løvøy spisser pennen og mener noe om utvalgte samfunnsutfordringer som treffer vår del av bransjen.

Publisert Sist oppdatert

«Erfaringene fra møtet mellom politikk og bransje i Arendal er delte. Enten er digitaliseringen av Norge på vei mot en avgrunn, ellers vil ting sakte, men sikkert ordne seg. Mye henger på det vi ikke fikk diskutert – strategien som skal vise veien videre.»

Og jeg kan ikke være mer enig, men så er spørsmålet hvorfor?

En rød tråd 

På Arendalsuka gjennomføres det godt over 2000 paneldebatter, godt krydret med stander over hele byen som vil fremme sin sak. Digitalisering er en rød tråd som går igjen i de fleste debatter, selv om det er en ganske lang vei fra ord til handling, som Løvøy også peker på.

Min opplevelse er uansett at Arendalsuka er en viktig arena for å høre og bli hørt, knytte relasjoner, utforme ideer og ikke minst løfte frem konkrete eksempler på nå-situasjoner og søke etter mulige løsninger. Det er ingen tvil om at vi i lengden kommer mye lengere om vi slår både kloke hoder og strategier sammen for å gå i takt.

En purring 

HOLDER RØVERNE UNNA: Thomas Tømmernes leder Ateas it-sikkerhetssatsing. Han er i tillegg en aktiv blogger og engasjerer seg i Facebookgruppa IT-sikkerhet. (Foto: Ane Svensli)

Men tilbake til at jeg er enig i det du skriver, og det med å få opp tempo. Så benytter jeg sjansen til å sende en purring til Justis- og beredskapsdepartementet, som i skrivende stund saksbehandler NIS2 og innføringen av cybersikkerhetsdirektivet i Norge. Om vi er enige at vi ligger etter skjema og Norge faller bakpå i digitaliseringen, hjelper det neimen ikke at vi sitter og tvinner tommeltotter.

Resten av Europa og de landene vi sammenligner oss med, har allerede «deadline» 24. oktober 2024 for å innføre NIS2 i sine nasjonale lovverk. Når det blir en del av vårt lovverk, er fortsatt uklart. Et lovverk som får store konsekvenser for vår digitale sikkerhet, motstandsdyktighet mot digitale trusler og som jeg gleder meg til er på plass. 

Holder pusten

Da er jeg redd for at budskapet digitaliseringen går for sakte rett og slett blir vurdert som for lite selgende til at noen tør å risikere tom sal.

Her på berget holder vi pusten mens vi venter. Jeg håper at ventetiden ikke fører til at norske virksomheter blir hengende bakpå når det kommer til cybersikkerhet. Det hjelper definitivt ikke på digitaliseringens hastighet det heller.

I mitt hode er det ildsjeler, dyktige fagfolk og media som Computerworld og andre, som tar et hovedansvar for å sette digitaliseringen på kartet. Så får vi som brenner for de forskjellige fagområdene løpe i takt med dere, og sørge for at vi får den oppmerksomheten det fortjener

#SammenSikrerViNorge

//TT