LEDER:

MANGLET: I møtet mellom politikk og bransje under Arendalsuka, manglet det viktigste diskusjonstemaet: Digitaliseringsstrategien til Karianne Tung. (Foto: Arendalsuka/Mona Hauglid)

Snakkisen som manglet i Arendal

Erfaringene fra møtet mellom politikk og bransje i Arendal er delte. Enten er digitaliseringen av Norge på vei mot en avgrunn, ellers vil ting sakte, men sikkert ordne seg. Mye henger på det vi ikke fikk diskutert – strategien som skal vise veien videre.

Også i år ble flere grundige rapporter presentert under årets Arendalsuke. To konkrete eksempler er Omstillingsbarometeret fra NHO og Rikets tilstand fra Digdir. De sier omtrent det samme som i fjor, bare med litt større bokstaver og litt mer alvor:

Norge er for det meste godt posisjonert internasjonalt når det gjelder digitalisering i offentlig sektor, og det er bra fordi digitalisering er avgjørende for å løse morgendagens utfordringer.

Problemet er at vi har høstet mesteparten av de lavthengende fruktene, og de prosjektene vi står foran nå tar lengre tid. Vi har fått til lite av det som krever innsats på tvers. For mye ressurser bindes opp i å løse samme problem flere steder.

Resultatet er at farten går ned, og vi faller bakover på internasjonale sammenligninger. Tiden er ikke inne for å hvile på laurbærene og være stolte av hva vi har fått til, vi nærmer oss et punkt der det er behov for tydelige grep for å få opp farten.

Hvem skal plukke opp regningen når det må gjøres arbeid i en sektor for å realisere gevinst i en annen? Og er egentlig måten vi har organisert oss på i en analog verden den rette formen i morgendagens digitale samfunn?

Fortsetter vi som nå, vil neste års rapporter tegne et litt mer dystert bilde. Advarslene blir litt mer alvorlige, og behovet for å ta tydelige grep vil være enda sterkere.

I år burde vi ikke snakket om rapportene, den store snakkisen burde ha vært digitaliseringsstrategien til Karianne Tung. Men den er fremdeles et stykke unna.

Statsrådens problem, er at jo lenger hun skyver strategien foran seg, jo høyere blir forventningene til innholdet. I mellomtiden kan hun ikke tone flagg i debatter, uten å lekke fra strategien.

Når mikrofonene skrus av, hviskes det i hjørnene at arbeidet med strategien tar lang tid fordi alle skal bli fornøyde. Forventninger erstattes med apati, man venter en pregløs strategi uten tydelige grep.

Det er synd. For Norge trenger en digitaliseringsminister, og digitaliseringen av Norge trenger en tydelig kurs og innretning. La de valgene bli den store snakkisen på Arendalsuka neste år. Vi som følger fra sidelinjen skal i hvert fall være klare:

Kjør debatt!