Digitalarkivet har publisert "spionarkiv"
Over 20.000 sider med etterretningsrapporter er digitalisert og publisert på Digitalarkivet.
– Dette er nok det nærmeste vi kommer et «spionarkiv» på Digitalarkivet, sier Øyvind Ødegaard, seniorrådgiver i Arkivverket, etter at over 20.000 sider med etterretningsrapporter er blitt digitalisert og publisert på Digitalarkivet.
– Veldig lite av denne informasjonen er tilgjengelig i andre norske arkiver, og her får vi et unikt og detaljert innblikk i hele det norske samfunnet, men særlig mye om tyske militære og sivile anlegg, installasjoner og adresser, sier han i en pressemelding.
Oversikt, kart og rapporter
For å frigjøre Norge fra tysk okkupasjon under 2. verdenskrig, trengte britisk etterretning å kjenne godt til norske forhold. Dokumentasjonen som nå er digitalisert kommer fra arkivet etter Forsvarets Overkommando (FO) 2. avdeling i London. Det var en etterretningstjeneste som ble opprettet for å jobbe med alle viktige aspekter med sikte på å gjenerobre Norge. Dette var FOs største avdeling med over 200 ansatte og med nesten 2000 hjelpere, kontakter og kurerer.
Etterretningsrapportene er ordnet etter fylke, og er stort sett tredelt:
1. Generell oversikt: Denne delen gir en tekstlig beskrivelse av forholdene i ulike deler av Norge, oversiktskart og en liste over tyske militære anlegg og andre installasjoner.
2. Detaljerte kart: Disse kartene gir et dyptgående og detaljert bilde av landskapet, inkludert steder som var strategisk viktige for de allierte styrkene og motstandsbevegelsen.
3. Spesialrapporter: Denne delen presenterer utvalgte temaer med et rikt utvalg av fotografier.