NYHETER: 

NEVNES KNAPT: Dagens finanstale står i skarp kontrast til statsministerens lansering av regjeringens digitaliseringsstrategi der Norge skal bli verdens mest digitaliserte land. (Foto: Skjermdump, NRK)

Finanstalen: Digitalisering framstår uviktig for regjeringen

Til tross for at både stats- og digitaliseringsminister gjentar at digitalisering er helt sentralt for å løse morgendagens samfunnsutfordringer på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, nevnes det kun i bisetning i dagens finanstale.

Publisert Sist oppdatert

«Økt innsats for digitalisering av kulturarv og arkiver vil gi nye arbeidsplasser i Mo i Rana og på Tynset.»

Dette er den eneste gangen finansminister Trygve Slagsvold Vedum nevnte digitalisering i dagens finanstale på Stortinget.

 Uken etter at regjeringen presenterte sin digitaliseringsstrategi fram mot 2030, med svært ambisiøse målsetninger, var dette det eneste signal knyttet til digitalisering fra finansministeren i dag.

Prioritering?

Ut fra talen er det vanskelig å forstå at regjeringen vil prioritere denne satsingen. 

I talen lovte finansministeren  92 milliarder kroner til tradisjonell infrastruktur for transport. Morgendagens digitale bredbånds-infrastruktur er tilgodesett med 415 millioner i statsbudsjettet.

De 415 millionene er en del av de totalt 2,29 milliarder kronene regjeringen setter av til digitaliseringstiltak på tvers av alle sektorer. Det er i det minste mer enn de 2,4 milliardene regjeringen setter av til statlig kjøp av flyturer. Et beløp som er doblet siden i fjor. 

Computerworld kommer med flere reaksjoner ut over dagen.