NYHETER:

Pavel Durov, gründer av Telegram. (Foto: www.dantaylorphotography.com / Image by Dan Taylor)
ARRESTERT: Gründeren av meldingstjenesten er arrestert i Frankrike med anklager om å tilby tjenester som benyttes av kriminelle og terrorister. (Foto: www.dantaylorphotography.com / Image by Dan Taylor)

– Jeg har ingen ting å skjule

Hevder Telegrams grunnlegger etter at han oppsiktsvekkende ble arrestert i Frankrike.

Telegram-gründer Pavel Durov, som ble arrestert i Frankrike i helgen, benekter alle anklager om at han som ansvarlig for Telegram-plattformen blant annet har deltatt i svindel og narkotikasalg

Den russiskfødte grunnleggeren av meldingsappen Telegram, Pavel Durov, hevder at han ikke har noe å skjule etter at han ble arrestert i Frankrike i helgen. Durov ble arrestert lørdag kveld umiddelbart etter at han landet på Bourget-flyplassen utenfor Paris med et privatfly fra Aserbajdsjan.

Han har blitt varetektsfengslet på anklager om at han som administrerende direktør for Telegram-plattformen har vært involvert i svindel, narkotikasalg, organisert kriminalitet og promotering av terrorisme.

Telegram: Absurd anklage

Telegram har sendt ut en pressemelding etter arrestasjonen der selskapet kaller anklagene absurde.

«Telegram-sjef Pavel Durov har ingenting å skjule og reiser ofte i Europa. Det er absurd å hevde at en plattform og dens eiere er ansvarlige for misbruk på plattformen. Telegram overholder EU-lover, inkludert Digital Service Act, og innholdsmoderering holder seg innenfor industristandarden og forbedres stadig».

Til tross for dette er Telegram kjent som en plattform som brukes av blant annet kriminelle.

For eksempel har den danske dagsavisen Information nylig beskrevet hvor enkelt det er for danske ungdommer å kjøpe farlige rusmidler via appen, og den danske rikskringkasteren DR har også beskrevet at Telegram er en av appene som mistenkte svenske gjengkriminelle bruker for å annonsere etter leiemordere.

– Ikke politisk sak

Mandag ettermiddag uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron seg om saken og benektet at den er politisk motivert.

– Arrestasjonen av Telegrams administrerende direktør på fransk territorium er en del av en pågående rettslig etterforskning. Dette er på ingen måte en politisk beslutning, og det er til syvende og sist opp til en dommer å avgjøre anklagene, sa Emmanuel Macron, ifølge Politico.

Pavel Durov grunnla Telegram sammen med broren Nikolai Durov i 2013. Før Telegram grunnla Pavel Durov Russlands største sosiale medienettsted VKontakte, som ble overtatt av det russiske internettselskapet Mail.ru, som på tidspunktet for overtakelsen var eid av pro-Putin-oligarken Alisher Usmanov.

Etter overtakelsen forlot Pavel Durov sin stilling som administrerende direktør i VKontakte i 2014. Kort tid etter forlot han også Russland, og han har i ettertid forklart at han ikke har noen planer om å returnere.

Telegram har for tiden hovedkontor i Dubai, og Pavel Durov har statsborgerskap i Frankrike og De forente arabiske emirater.