TEST: Fujitsu Stylistic Q550 - Windows for tungt for nettbrett
Fujitsu Stylistic Q550 er nok et bevis på at Windows 7 ikke har noe på nettbrett å gjøre. Men nettbrettet kan likevel ha sin funksjon i enkelte bransjer.
Mens produsentene bak nettbrett som iPad og de fleste Android-nettbrett først og fremst har hatt forbrukermarkedet i tankene, er Fujitsu Stylistic Q550 i all hovedsak et nettbrett beregnet på bedrifter. Ettersom nettbrettet benytter Windows som operativsystem, og nettbrettet i bunn og grunn er en vanlig pc, kan det administreres på lik linje med alle andre pc-er i bedriften.
Solid, men kjedelig
Q550 er et ganske stort og litt klumpete nettbrett, og vekten på rundt 880 gram er rundt 280 gram mer enn en iPad 2. Tykkelsen er også 16,2 millimeter, nesten dobbelt så tykt som iPad 2 sine 8,8 millimeter. Det som er positivt, er at nettbrettet virker solid bygget, til tross for at kabinettet er i plast. Og om nettbrettet utseendemessig er ganske kjedelig, oser det i hvert fall business lang vei.
Skjermen benytter et 10,1-tommers IPS-panel med oppløsning på 1 280 x 800 punkter. Den er av den matte typen, og dermed mye mindre utsatt for reflekser enn de blanke skjermene som brukes i mange andre nettbrett. Bildekvaliteten er ganske god, og skjermen fungerte forholdsvis bra også utendørs. Du kan betjene skjermen både med fingrene eller med den medfølgende pennen.
Svak maskinvare
Windows 7 er ikke laget for nettbrett, og ett av de største problemene er at det er ganske ressurskrevende. Når Fujitsu da har valgt en svak 1,5 GHz Intel Atom Z670-prosessor i Q550, er det ikke til å unngå at ting går så tregt at det til tider kan være ganske frustrerende.
Q550 leveres med en SSD på 30 eller 62 GB, og 62 GB-versjonen har også 3G-støtte. Nettbrettet er nesten like godt utstyrt med inn- og utganger som en hvilken som helst bærbar pc. I tillegg til en USB-utgang og 3,5 mm hodetelefonutgang, er det også tilkobling for HDMI, en SD-kortleser, samt en leser for smartkort (kan brukes til autentisering). Det er en fysisk bryter for å skru av og på trådløs nettverk, praktisk når du er på fly.
Nettbrettet selges i flere varianter, og med eller uten 3G. Den pakken vi fikk til test inneholdt både en dokkingenhet, en liten mus, et ekstra batteri og en ekstra strømforsyning, slik at du kan ha en strømforsyning på kontoret og en hjemme. Det følger også med et skinnetui som beskytter nettbrettet, og som har plass til pennen. Etuiet er laget slik at du kan sette nettbrettet skrått opp, praktisk for eksempel hvis du kobler til et eksternt Bluetooth-tastatur.
Batterilevetiden ble målt til 3 timer og 50 minutter ved kontinuerlig videoavspilling, så ved bruk av vanlige kontorapplikasjoner kan du antagelig regne med godt over fire timer. Det er helt greit for en bærbar pc, men ganske dårlig til nettbrett å være.
Windows på nettbrett
Vi har tidligere testet Acer Iconia W500, som er et annet Windows 7-nettbrett. Også dette nettbrettet sliter med veldig dårlig ytelse, og har selvfølgelig de samme utfordringene når det gjelder Windows og berøringsskjermer. Etter å ha testet også Fujitsu Stylistic Q550, holder vi fast ved vår konklusjon fra forrige test: Windows 7 er uegnet som nettbrettoperativsystem. Du er i stor grad avhengig av den medfølgende pennen for å treffe små menyelementer på skjermen, og skjermtastaturet som dukker opp legger seg gjerne midt over der du har tenkt å skrive. Dermed må du bruke masse tid på å flytte rundt på skjermtastaturet og kanskje også endre størrelsen på det. Du kan selvfølgelig koble til et eksternt Bluetooth-tastatur og en mus – men da kunne du jo like gjerne brukt en bærbar pc.
I enkelte programmer, som for eksempel notatprogrammet Microsoft OneNote, fungerer pennen veldig godt – og tar du håndskrevne notater er løsningen ganske god. Windows 7 har støtte for håndskriftgjenkjenning, som faktisk fungerer overraskende bra (også på norsk), og du har også håndskriftgjenkjenning i notatprogrammet OneNote (som er en del av Office-pakken, som du må kjøpe utenom).
Vi utelukker ikke at enkelte bedrifter kan ha nytte av et slikt nettbrett, hvis man benytter spesialapplikasjoner – for eksempel for utfylling av skjemaer eller lignende. Men vanlig Windows-bruk og bruk av vanlige Windows-applikasjoner med eller uten penn innebærer så mye frustrasjon – og venting – at de fleste enten bør velge et Android-nettbrett, en iPad, eller rett og slett en liten og lett bærbar pc.