TEST: Kingston Datatravler Workspace: Windows 8 på pinne

Kingston Datatraveller Workspace er spesielt tiltenkt Windows To Go-funksjonen i Windows 8.

Publisert Sist oppdatert

Windows To Go gir mulighet for å flytte en Windows 8-installasjon mellom forskjellige pc-er – dine applikasjoner og data har du med deg på minnepinnen. For å ta i bruk funksjonen trenger man Windows 8 Enterprise.

Noe av hensikten med Windows to Go er for eksempel at bedriften kan sette opp et system som du kan bruke på pc-en hjemme – du holder da bedriftens oppsett og ditt private pc-oppsett adskilt.

LES OGSÅ:

Hva it-ansatte vil elske med Windows 8

Riktig ytelse

Windows To Go kan settes opp på eksterne harddisker. Også minnekort kan også benyttes. Minnepinner er imidlertid det mest aktuelle.

For minnepinner er det store forskjeller i ytelsen, og det er nødvendigvis ikke de ytelsestallene som produsentene oppgir som er de mest relevante.

I dag finnes det mange USB 3.0-minnepinner på markedet. Mange kan skilte med hastigheter på over 80 megabyte per sekund – en del av dem også enda mer. Problemet er at dette er ytelse på overføring av større filer – såkalte sekvensielle operasjoner. Med vanlig kontorapplikasjonsbruk er det sjeldent det er spesielt store filer man behandler.

Det som da er viktig er hvordan ytelsen er på små operasjoner, og her kan en del minnepinner være svært trege – tregere enn de fleste harddiskene på markedet. Bakgrunnen for dette ligger i prioriteringene som er gjort når man har valgt minne og kontroller til minnepinnen.

Mange vanlige minnepinner vil heller ikke tåle den belastningen som flashminnet vil få gjennom at en Windows-installasjon og applikasjoner kjører direkte på den. Gjennom at det også mangler støtter for teknologier som rydder opp i flashminnet etter at minnecellene har vært i bruk risikerer man at en vanlig usb-minnepinne blir svært treg til denne typen bruk etter hvert.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie FastKey - Lacies superminnepinne

Egentlig en SSD

Kingston Datatraveler Workspace benytter flashminne og flashminnekontroller som man ellers finner i SSD-er. Kontrolleren er fra selskapet LSI Sandforce – det samme selskapet som også leverer kontrollere som Kingston benytter i de fleste av sine vanlige SSD-er. Flashminnet fra Intel som benyttes finner man også igjen i SSD-er. Fra kontrolleren benyttes det en brikke som gir overgang fra Serial ATA-grensesnitt til USB 3.0.

Med andre ord, Kingston Datatraveller Workspace er å se på som en SSD i minnepinneformfaktor. Kapasitetsalternativene er 32, 64 og 128 gigabyte. Vi testet 32 gigabyte-modellen. Hvorvidt 32 gigabyte gir plass nok blir et individuelt spørsmål – det gir i hvert fall plass til Windows og noen basisapplikasjoner, samt litt lagringsplass for de fleste, men vi tror nok mange bør velge høyere kapasitet.

Kingstons spesifikasjoner nevner lese- og skriveytelse på opptil 250 megabyte per sekund. Det er for så vidt også et resultat vi lå tett oppunder på. Som for SSD-er basert på LSI Sandforce-teknologien vil ytelsen variere en del ut i fra datatypene som benyttes. Kontrolleren komprimerer data før de skrives til minnet. Dette gjøres for å øke ytelsen, samt belaste flashminnet mindre slik at levetid og ytelse kan opprettholdes.

LES OGSÅ:

1 terabyte SSD til 4000 kroner?

Det vi her så var at med data som lot seg komprimere lå ytelsen i testprogrammet Atto på cirka 230 megabyte per sekund. Da vi gikk over til testprogrammet AS SSD falt ytelsen til cirka 175 megabyte per sekund for lesing og 45 megabyte per sekund for skriving – dette på grunn av at programmet benytter data som ikke lar seg komprimere. Eksempler på data som ikke vil la seg komprimere i noen stor grad av denne typen SSD-er er komprimerte filarkiv (f.eks. Zip og RAR), samt video, musikk og bilder som er i et komprimert format.

Best ytelse får man naturligvis via USB 3.0, men det fungerer også fint med USB 2.0. Vanlig Windows- og applikasjonsbruk har som sagt gjerne ikke de store overføringene, og for mindre operasjoner vil ofte ikke USB 2.0 være noen flaskehals.

Sammenlignet med en vanlig intern SSD leverer ikke Kingston Datatraveler Workspace helt den samme ytelsen. Men man vil gjerne oppleve ytelsen som bedre enn ved bruk av en pc med vanlig harddisk. Eneste er at skriveytelsen i noen sammenhenger kan være bedre på en harddisk. Ytelsesmessig må vi imidlertid si oss fornøyd med løsningen.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V300: Godt budsjettvalg?

I bruk

Det er litt jobb å sette opp en Windows To Go-løsning og man må se gjennom Microsofts dokumentasjon. Vi skulle ønsket at slik funksjonalitet var tilgjengelig for flere Windows-versjoner – blant annet da for muligheten til å lage ekstra Windows-installasjoner for spesielt bruk. Riktignok kan man lage seg en løsning med virtuelle harddisker som man under noen andre Windows-versjoner kan starte opp fra.

Vi synes imidlertid det i praksis har fungert overraskende bra. Ønsker man å kryptere innholdet på minnepinnen kan Windows integrerte Bitlocker-funksjon benyttes. Man vil da måtte skrive inn passord ved oppstart fra minnepinnen, samt skrive inn passord hvis minnepinnen skal aksesseres fra en annen Windows-installasjon.

Man får også eksterne SSD-er som blir mer i størrelse med eksterne harddisker. disse blir ikke like praktiske å flytte med seg og er langt fra like enkle å ha i bruk hvis man for eksempel sitter med pc-en i sofaen hjemme. Alt i alt har Kingston fått fram en løsning som framstår som svært godt egnet for Windows To Go.

LES OGSÅ:

Harddisk for Windows To Go