Endelig Spotify på Squeezebox

PRØVEKJØRT: Her er løsningen mange Spotify-brukere har ventet på.

Publisert Sist oppdatert

Logitech Squeezebox er noe så selvmotsigende som et rimelig lydsystem med multiromsstøtte. Ved å sette oppe ulike Squeezebox-enheter rundt i huset kan du spille av musikk som du har lagret på ulike pc-er, servere, minnekort og eksterne harddisker. I tillegg kan Squeezebox-enhetene benytte en rekke nett-tjenester, deriblant nettradio, Facebook, Last.fm, Napster og Rhapsody. Squeezebox-mottakerne koster fra 1200 til 21000 kroner, avhengig av skjermtype, finesser, kvalitet, og så videre.

Flere av disse tjenestene tilbyr omtrent det samme som Spotify, nemlig streaming av en enorm katalog av musikk. Disse tjenestene er imidlertid ikke lansert i Europa. Derfor har norske Squeezebox-eiere lenge etterlyst et tilsvarende tilbud fra Spotify og Wimp. Og nå er det endelig lansert en betautgave av en gratis innstikksmodul (plugin) for Spotify. Vi har testet den.

Noe av det geniale med Squeezebox er muligheten for å legge inn ny funksjonalitet på Spotify-serveren via innstikksmoduler. Logitech har utviklet en rekke moduler, men det er fritt frem for alle å øke funksjonaliteten ved å lage sine egne. Det er brukeren Triode som har utviklet denne innstikksmodulen, som foreløpig er i en tidlig betautgave. Modulen er gratis. For å benytte innstikksmodulen forutsettes det at man har et betalt Premium-abonnement på Spotify. Dette koster hundre kroner per måned. Det er Spotify som har lagd denne begrensningen.

Slik virker det

Installasjonen av innstikksmodulen er gjort unna i en fei. Du finner anvisningene her.

Det forutsettes altså at man har en Squeezebox-server av et eller annet slag, noe de aller fleste Squeezebox-brukere trolig har. Innstikksmodulen støtter både servere med Linux, Mac OS og Windows. Vi installerte innstikksmodulen på en Mac mini.

Når installasjonen er gjort går man på Squeezebox-enheten og velger nettradio. Øverst i nettradiolisten har det da dukket opp et Spotify-ikon. Klikker man på dette har man tilgang på alt som ligger i Spotify. Man får opp alle spillelistene og kan søke etter musikk. Under avspilling vises cover, artist og album.

Vi testet løsningen mot en Squeezebox Touch. Lydstrømmen på 320 kbps ble upåklagelig avspilt uten noen artefakter. Squeezebox Touch har både to digitale og en analog lydutgang. Den har dessuten både wlan og Ethernet. I vår test var den kun koblet til trådløsnettet. Vi testet avspilling gjennom en hel dag, og det fungerte helt knirkefritt!

Det eneste ankepunktet var lange spillelister, hvor den kunne finne på å spille av feil låt i spillelisten, noe vi tror lar seg løse ved å endre på de forhåndsdefinerte makslengdene for spillelister.

Det er lett å navigere i Spotify-musikken. Man kan klikke seg frem via touchskjermen eller bruke den medfølgende fjernkontrollen. Mest praktisk er det imidlertid å navigere i musikken fra sofaen med en iPhone-app. Vi brukte appen iPeng, som på en forbilledlig måte viste oss låtinformasjon og albumcover fra Spotify.

Multirom

Har man flere Squeezebox-enheter vil man kunne gruppere dem og avspille Spotify-musikken synkronisert i flere rom samtidig. Det er imidlertid ikke mulig å spille ulik musikk fra Spotify på flere enheter. Det er Spotify som har satt begrensningen til én lydstrøm per konto. I tillegg til den Touch-enheten vi testet med hadde vi bare en tidlig demoversjon av Squeezebox Touch for hånden, og denne var det ikke mulig å få til å virke med Spotify. Vi skal imidlertid prøve løsningen med flere Squeezebox-enheter, og kommer tilbake til det senere.

Squeezebox Touch er en lekker liten musikkmottaker med wlan, Ethernet, touchskjerm og analoge og digitale utganger. Nå kan den også brukes til å avspille Spotify-musikk.

Konklusjon

Løsningen er ikke offisiell og den er i beta. Men vi vil si at den fungerer svært godt, og kan anbefales på det varmeste. Det vil komme mer offisielle løsninger siden. Wimp jobber sammen med Logitech for å få på plass støtte for Wimp i Squeezebox, og trolig kommer det også en offisiell Spotify-støtte etterhvert.

Squeezebox går som hånd i hanske med musikktjenester som Spotify og Wimp. Squeezebox er en genial løsning for å få den digitale musikksamlingen frigjort fra pc-en og tilgjengelig på alle høyttalersett man har. Men etter at undertegnede tok i bruk Spotify har ikke mp3-samlingen vokst spesielt mye. Istedenfor å kjøpe ny musikk på mp3 er det som regel Spotify som benyttes. Da er det genialt å få tilgang til både det gamle musikkbiblioteket og det enorme Spotify-biblioteket fra samme enhet.