Hendig ferieobjektiv – og mye mer
En vidvinkelzoom er kjekt tilbehør.
Samtidig som vi hadde Nikon D800 inne til test fra Nikon Norge, stilte FotoVideo opp med en ultra-vidvinkelzoom fra Sigma, med Nikon-fatning.
Sigma 12-24 mm 1:4.5-5.6 II DG HSM er navnet – optikkprodusentene pakker nesten alt av tekniske data inn i modellbetegnelsene. Dette er et av noen ytterst få zoomobjektiver med brennvidde helt ned til 12 mm som ikke går over i «fisheye»-klassen.
Dette Sigma-objektivet stammer opprinnelig fra 2003, men kom i ny og oppfrisket utgave i 2011.
Objektivet dekker både det praktiske området rundt 20-24 mm og det mer ekstreme vidvinkelområdet ned mot 12 mm. Vel å merke når man bruker det på et fullformat-kamera med bildebrikke på 36 x 24 mm.
Det nærmeste vi kommer i brennviddeomfang fra Nikon selv, er Nikon AF-S Nikkor 14-24 mm f/2.8G ED, omtalt i tester som et av de skarpeste objektiver i sin klasse, men det er mye tyngre og over dobbelt så dyrt, ikke minst på grunn av mye høyere lysstyrke.
For dem som må erkjenne at de er foto-entusiaster og ikke profesjonelle fotografer, er nok det nevnte Nikon-objektivet i dyreste laget.
Grei entusiast-pris
Med en pris på over 6000 kroner er nok Sigma-objektivet også dyrt – for fotoamatørene. Men for entusiastene tror vi det har en grei pris i forhold valgene disse kundene har når det gjelder noenlunde sammenlignbar originaloptikk – i denne sammenheng «ekte» Nikon-optikk.
Sigma-objektivet begeistret oss. Selv om vi ikke har hatt anledning til noen direkte sammenligning med relevant originaloptikk, opplevde vi at bildene vi tok fløt rimelig godt sammen med bildene vi tok med Nikon-optikken i D800-testen i bildevisninger på skjerm av høy kvalitet. Men vi kommer ikke utenom moderat skarphet i kantene og merkbar vignettering, særlig på stor blenderåpning, og går man detaljene nærmere i ettersyn, er nok heller ikke den generelle skarpheten fullt så god som man kunne ønske. For en del av oss kan nok det oppveies av at brennvidden byr på muligheter som det vanskelig å finne andre objektiver som kan by på til såpass moderat pris. Vidvinkelområdet vi snakker om her, stiller eksepsjonelle krav til optikken.
Den kraftige vidvinkelfaktoren gjorde at det var moro å få avslørt hvordan eiendomsmeglere lurer oss til å tro at hus og rom er mye større enn de egentlig er. Interiørbilder tatt med så kraftig vidvinkel gjorde vår beskjedne redaksjon til en ballsal.
Det eneste som dro ned opplevelsen litt sammenlignet med bruken av de lyssterke kameraene som Nikon leverte med til kamera-testen, var at Sigma-objektivets beskjedne lysstyrke gjorde søkerbildet litt for mørkt.
Vi prøvde også objektivet på et Nikon-kamera med APS-C-format-brikke, altså DX. På vår noe aldrende Nikon D300 tilsvarte brennviddeomfanget cirka 18-36 mm, noe som gjorde objektivet til et veldig anvendelig allround-objektiv. Til dette formålet har Nikon et DX-objektiv med 12-24 mm brennvidde som er nesten et par hundre gram lettere, og som ved første øyekast dermed ser mer attraktivt ut. Men det koster over to tusen kroner mer. Det betyr at også fotoentusiaster med Nikon DX-utstyr kan ha glede av Sigma-objektivet.
Siden vi er inne på vekt, fastslår vi at Sigma-objektivet ikke er noen lettvekter, med sine 670 gram. Til dem som måtte bekymre seg må vi likevel konkludere med at ulempene med den litt høye vekten oppveies av de kreative mulighetene som et 12-24 mm-objektiv byr på.
Vi setter gjerne Sigma 12-24 mm-objektivet på listen over hva du bør ha i fotobagen i sommer. Fås også med fatning for Canon, Pentax, Sony A og naturligvis Sigma.