TEST: A.C. Ryan Playon!HD: Bare lekker?
Det er etter hvert mange medielinker å velge mellom. A.C. Ryans modeller er blant de peneste, men hvordan er deres toppmodell i praktisk bruk?
Medielinker er praktiske. I motsetning til en stue-pc er det minimalt av konfigurasjon som må gjøres. Du kobler den til tv-en og i sin enkleste form kan de spille av mediefiler fra en usb-minnepinne eller ekstern harddisk. Kobler man dem opp til nettverket kan de spille av filer som ligger lagret på en pc eller nettverksdisk, samt at man får flere nettjenester medielinkene kan dra nytte av. En del kan også stille med intern harddisk – en løsning som kan være praktisk hvis man ikke vil være avhengig av at en pc står påslått og man slipper da å ha eksterne disker liggende i tv-benken.
A.C. Ryan er en produsent vi i utgangspunktet kjente som leverandør av kabinetter, vifter og diverse stæsj for å råne opp pc-en. Selskapet har imidlertid skiftet fokus helt – og det som står i fokus nå er medielinker. Så langt har selskapet tre produkter i dette segmentet – Playon!HD Mini, Playon!HD PVR og modellen vi har testet nå – Playon!HD.
LES OGSÅ: TEST: Asus O!Play: Rimelig HD-medielink
Fra flere kilder
Formatstøtte er alfa omega på medielinker, og Playon!HD støtter det vi forventer at medielinker skal støtte. Viktigst for mange i dag blir x.264/MKV-filer med oppløsning på 720p eller 1080p. I tillegg har man støtte for blant annet h.264 basert på AVC eller VC-1, DivX, Xvid, MP3, Ogg, Flac, WMV og mer til. Det er integrert dekoder for Dolby Digital og DTS. Enkelte rimeligere medielinker mangler DTS-støtte. I praksis blir man da avhengig av surroundanlegg eller tv med DTS-dekoder for å få lyd fra filmfiler som baserer seg på dette lydformatet. Det er i tillegg støtte for en rekke bildeformater.
For tilkobling til tv eller projektor har man valget mellom HDMI og komponent. HDMI vil være det mest aktuelle for de fleste. Kompositt er på plass, men vi vil fraråde å bruke det. Man har en optisk utgang for lyd om man ikke ønsker å hente lyd ut fra HDMI – for eksempel om man har surroundanlegg uten HDMI-gjennomgang.
For nettverk er det støtte for kablet Ethernet, men selskapet tilby en USB-dongle som ekstrautstyr for å gi wlan-støtte (802.11n). Det er tre usb-porter. Disse kan benyttes for tilkobling av lagringsmedier, inkludert minnekortleser.
A.C. Ryan selger Playon!HD i versjoner med og uten harddisk. Det benyttes vanlige 3,5-tommers Serial ATA-disker. Vi fikk levert vår modell med en 1 terabyte Seagate Barracuda 7200.12-harddisk. De som selges på det norske markedet skal imidlertid være utstyrt med Samsung EcoGreen-harddisker. Fordelen med EcoGreen-modellene er at det er 5 400 o/min rotasjonshastighet. Dette gir lavere strømforbruk/varmeutvikling og lavere støynivå.
Nå man skal hente filer via nettverket er det flere alternativer. Det letteste for mange vil være å koble seg opp mot delte kataloger på en pc eller en nettverksdisk. Man kan imidlertid også benytte seg av UPnP AV-tjenere. Man kan også bruke medielinken som en enkel nettverksdisk og på den interne disken lagre forskjellige typer data som man aksesserer fra pc-er i nettverket. Det er imidlertid en ganske treg løsning på dette området.