TEST: Canon 7D utfordrer Nikon D300s

Duell i fotoentusisast-markedet: Canon EOS 7D mot Nikon D300s.

Publisert Sist oppdatert

Erkerivalene Canon og Nikon slåss så busta fyker i mange segmenter av kameramarkedet. Den hardeste kampen akkurat nå står i entusiastmarkedet: Canon EOS 7D mot Nikon D300s.

Nikon D300 har vært en formidabel suksess for Nikon. Kameraet har fortalt bransjen hva slags kamera og hvilke kameraegenskaper entusiastiske fotoamatører er villig til å bruke sparepengene sine på – eller kredittkortet.

Pluss: Ypperlig bildekvalitet; effektiv støyreduksjon; imponerende videoløsning.

Minus: Programvelgerhjulet kan i vanvare lett vris i gal stilling.

Pluss: Ypperlig bildekvalitet; meget brukervennlig og ergonomisk.

Minus: Videoløsningen kunne vært bedre.

Canon utfordrer Nikon

I slutten av juli i år fulgte Nikon opp med D300s, en videreutvikling av D300 med det som i det siste året er blitt et stort krav til nye speilreflekskameraer: video. I tillegg har D300s litt raskere serieopptak enn forgjengeren, plass for to minnekort samt en egen LiveView-knapp, som gjør det raskere enn før å fotografere med søkerbilde på lcd-skjermen. I tillegg kan man fotografere mer lydsvakt enn før ved å stille inn slik at speilet ikke returnerer før man slipper utløserknappen, for eksempel når man holder kameraet diskret i skjul bak ryggen. Kameraet har også fått digitalt vater og utvidet kontrastjustering.

Dermed så det ut til at Nikon ytterligere skulle befeste sin sterke posisjon i denne delen av markedet. Tross et stort utvalg gode kameraer – mange av dem salgssuksesser – har Canon manglet en modell akkurat i D300-sjiktet. Derfor knyttet det seg stor spenning til Canons kameralansering 1. september, da ryktene ville ha det til at Canon nå skulle komme med en «Nikon D300-killer»: Canon EOS 7D.

Om Canon EOS 7D blir et killer-produkt, vil tiden vise. Sannsynligvis er det god plass for begge. Men lanseringen var en kraftig opptrapping av kampen om fotoentusiastenes gunst.

Vi har sett på forskjeller og likheter mellom de to kameraene i håp om at kan bidra til at det blir litt lettere for deg å velge. Problemet for mange speilrefleks-brukere er at de sjelden har noe valg. Bordet fanger, særlig hvis man har skaffet seg ekstra objektiver og annet tilbehør opp gjennom årene. På den andre siden tyder et livlig bruktmarked på at en del er villig til å starte på nytt med et annet merke når de blir overbevist sterkt nok.

Det gjenstår altså å se om forskjellene mellom Canon EOS 7D – heretter kalt 7D – og Nikon D300s – heretter kalt D300s – er store nok til å få noen til å svitsje?

Funksjonalitet og ytelse

Tross påstandene ovenfor om at det er mange likhetstrekk ved de to kameraene, er det allerede på en av de mest grunnleggende egenskapene en iøynefallende forskjell. På D300s har Nikon holdt fast ved sin cmos-brikke på 12,3 megapiksler netto, samme som på D300 fra 2007. Canon satser derimot på høyere pikseltetthet og går for 18 megapiksler netto på den nyutviklede cmos-prosessoren på 7D. Cmos-sensorene på de to kameraene er på omtrent identisk fysisk størrelse, såkalt APS-C-format med 22,3 x 14,9 mm på 7D og 23,6 x 15,8 mm på D300s.

Debatten raser om hvor lurt eller dumt det er å satse på høyest mulig oppløsning. Høyere oppløsning gir mer å gå på når man skal beskjære et bilde eller skrive det ut størst mulig. Men blir pikseltettheten for høy, risikerer man bildestøy med fargeforvrengninger og grovt korn. Derfor vil D300s-eiere sikkert fortelle deg at de er glad for at Nikon beholdt oppløsningen på 12 megapiksler. Canon-entusiaster vil derimot sikkert påpeke at den nye Canon-utviklede cmos-brikken i 7D er enda mer avansert, med særdeles kort avstand mellom mikrolinsene og fotodiodene.

Vi kommer tilbake til disse spørsmålene når vi ser på kvaliteten på bildene vi har tatt.

D300s tar ledelsen når det gjelder datalagring. Mens 7D bare har plass for ett CompactFlash-kort, har D300s to spor, ett for cf-kort og ett for sdhc-kort. Man kan jonglere med bruken av dem, for eksempel bestemme at det ene lagrer RAW-filer og det andre jpeg-versjoner av samme bilde, at bilder lagres på cf-kortet og video på sdhc-kortet, eller at sdhc-kortet fungerer som en sikkerhetskopi av hovedbildekortet. Nyttig. Dessuten er det mange bærbare pc-er som har kortplass for sdhc-kort, og da er det praktisk at kameraet kan bruke slike kort.

Begge kameraene har standard mini-usb-kontakt og mini-hdmi-kontakt, samt a/v-utgang og inngang for ekstern stereomikrofon. Uavgjort her altså.

Kameraene ser ut til å stå ganske likt på byggekvalitet (solid) og beskyttelse mot fuktighet, sand og støv.

Ellers er begge proppfulle av avansert teknologi som gir en uendelighet av muligheter vi ikke har tid til å komme inn på her. Vi nevner bare eksempler som dobbel signalprosessor og nytt autofokussystem med 19 kryssensorer i 7D, digital vater i begge kameraer for å plassere hus, hav og horisont i riktig vinkel, og avansert 51-punkts autofokussystem i D300s, i tillegg til 15 kryssensorer.

Tekniske funksjonalitet og ytelse: Canon 1 – Nikon 1.

Hurtighet

Canon greier serieopptak på opptil åtte bilder i sekundet, mens Nikon greier sju bps, men kan øke til åtte hvis man kjøper ekstra batterigrep. Canon et hårstrå foran, altså, men forskjellen er så liten i praksis at vi sier uavgjort.

Hurtighet: Canon 1 – Nikon 1.

Bildekvalitet

Begge kameraene gir bilder av svært god kvalitet. Lysmålingssystemene håndterer mange slags lysforhold med imponerende forståelse av motivet, og både Nikon og Canon har masser av optikk som gir deg fullt utbytte av kameraenes avanserte egenskaper på bildeprosessering.

Vi fikk D300s til test med nyeste versjon av AF-S Nikkor 18-200mm 1:3.5-5.6F II ED, et allroundobjektiv med stort zoomomfang – ypperlig på reise. Kjøpt separat koster objektivet oppunder 7000 kroner. Canon utstyrte 7D med EFS 17-55mm 1:2.8 IS USM. Det har mindre zoomomfang, men er til gjengjeld mer lyssterkt. Kjøpt separat koster det rundt 8000-9000 kroner og anses som et kvalitetsobjektiv.

Ingen av objektivene skuffet, selv om begge tegnet litt mykt på største blenderåpning – og på minste. I midtsjiktet var bildekvaliteten meget god, og mye bedre enn det vi er vant til fra rimeligere «kit»-objektiver.

Bildekvalitet: Canon 1 – Nikon 1.

LES NESTE SIDE OM BILDESTØY, BRUKERVENNLIGHET OG VIDEO