TEST: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Canon EOS 450D er en større oppgradering enn det som synes utenpå.

Publisert Sist oppdatert

Faktisk er kameraet blitt så bra at det på enkelte punkter konkurrerer med sin egen storebror, Canon EOS 40D.

Dette gjelder først og fremst selve bildekvalitet. 450D greier derimot ikke å matche 40D på profesjonelle egenskaper. For eksempel har 40D mange flere knapper for å endre mange av kamerainnstillingene, i stedet for at man må gå inn i menysystemet, noe som er mer tungrodd og tar mer tid.

Dessuten er 40D bygd i en mer solid utførelse som tåler røffere behandling.

Større skjerm

Sammenligner vi 450D med forgjengeren 400D, ser det ut som om større lcd-skjerm, opp fra to og en halv til tre tommer, er det viktigste.

Dessuten byr 450D-modellen også på høyere oppløsning (opp fra 10 til 12 megapiksler) og punktlysmåling.

Men den viktigste forbedringen er Digic III-bilde-prosesserings-motoren, som kameraet deler med storebrødre til mye høyere pris.

I vårt atelier testet vi både den mye dyrere 40D og 450D med samme optikk. Bildene avslørte at EOS 450D kan oppvise en bildekvalitet som er minst like god som storebror EOS 40D – på grunn av høyere oppløsning faktisk en aning bedre.

Fjerde generasjon

Canon EOS 450D er fjerde generasjon av kameraet som revolusjonerte det digitale speilrefleksmarkedet høsten 2003: EOS 300D, som brøt 10 000-kronersgrensen for digitale speilreflekskameraer.

Med EOS 450D får man et utrolig mye bedre kamera for bare litt over halve prisen av hva 300D kostet.

Steg-for-steg

Men selv om 450D representerer et langt utviklingssteg fra utgangspunktet, er det et faktum at «tradisjonalistene» Canon og erkerivalen Nikon benytter en steg-for-steg-modernisering av sine speilreflekskameraer for ikke å skremme vekk eksisterende kunder fra kameramerket de har valgt.

Derfor er endringene moderate fra modell til modell, og det kan føre til at Canon og Nikon av og til ser ut til å ligge på etterskudd i forhold til enkelte teknologiske nyvinninger.

Et eksempel er reduksjon av kamerarystelser ved hjelp av bildestabilisator innebygd i kamerahuset, som mange av konkurrentene nå byr på. Det høres umiddelbart riktig ut – da slipper man å bygge inn vibrasjonsreduksjon i hvert enkelt objektiv.

Men i en annen kameratest i PC World nylig var det nettopp bildestabilisering i objektivet som ga det beste resultatet. Heldigvis for forbrukerne er det særlig de rimeligste objektivene fra Canon og Nikon som utstyres med optisk bildestabilisator, så da går man ikke glipp av denne funksjonen selv om man velger for eksempel Canon EOS 450D.

Stor lcd-skjerm på lite kamerahus har gitt liten plass til alle betjeningsknappene, som kan virke litt trengt sammen hulter-til-bulter. Men Canon-ingeniørene har funnet plass for tommelen og har dermed sikret ergonomien.

For reportasjer og reiser

Canon EOS 450D er ikke noe aktuelt kamera for en profesjonell pressefotograf, annet enn som supplementskamera. Men amatørfotografer som ønsker seg lett og kompakt utrustning som dekker behovene i forbindelse med reportasje- og reisefotografering, kan finne seg en fin kombinasjon med 450D og de nyeste kompaktobjektivene fra Canon.

Her er vår anbefaling:

Sammen med Canon EOS 450D fikk vi til test det nyeste 18-55 mm «kit»-objektivet med bildestabilisator samt EF-S 55-250 mm 1:4-5.6 IS. Det eneste som manglet var en ekstern Canon-blits – da hadde man hatt en perfekt reportasje- og reiseutrustning for en liten kamerabag.

Optikken ville ha dekket brennviddeomfanget 28-400 mm omregnet til 35 mm-filmformat, og hele utstyrspakken vil ha veid en brøkdel av hva en proff-fotograf måtte ha tatt med seg for å få dekket de samme behovene.

I prinsippet får man altså tatt like gode bilder med den kompakte utstyrskombinasjonen vi nettopp skisserte som med tung proffutrustning, uten å tømme bankkontoen og pådra seg slitasjeskader av tung kamerabag.

Til venstre. Testbilde fra Canon EOS 450D. Klikk for større bilde. (Obs: 1.4 MB)

Til høyre. Testbilde fra Canon EOS 40D. Klikk for større bilde. (Obs: 1,2 MB)

Live View

EOS 450D byr for øvrig på Live View (levende søkerbilde på lcd-skjermen), den tidligere cf-kortplassen er byttet ut med sdhc-kortplass, søkeren er større og klarere, kameraet har fått bedre støybeskyttelse ved høy ISO, og analog/digital-konverteringen er blitt 14-bits.

I motsetning til Nikon D60 har Canon EOS 450D dessuten tradisjonell dybdeskarphetskontroll, som en del av oss fortsatt synes er påkrevd.

Konklusjon

Med Canon EOS 450D har denne kameraserien nærmest rykket opp i en høyere klasse enn modeller som forgjengerne er blitt sammenlignet med. Omtrent samtidig med at denne testen var ferdig, lanserte da også Canon en ny og enklere modell, EOS 1000D, som innebærer at 450D ikke lenger er innstegsmodellen i Canons speilrefleksfamilie. Selv kravstore fotoentusiaster vil nok bli godt fornøyd med det Canon EOS 450D har å by på.

Canon EOS 450D

Pris kamerahus: Ca. kr 5 900 inkl. mva.Internett: www.canon.no

+ Flott bildekvalitet; store tilpasningsmuligheter fra brukerens side.

- Gjerrig å levere optikk uten solblender; auto-hvitbalanse håndterer lampelys dårlig..