TEST: EOS 6D - Rimelig fullformat
Hvor bra er Canons nyeste våpen i fullformat-krigen?
Har du lyst på fullformat-speilrefleks som ikke koster skjorta? Både Canon, Nikon og Sony tilbyr nå slike kameraer til priser som er akseptable også for fotoentusiaster.
I denne omgang ser vi nærmere på Canon EOS 6D, som er Canons rimeligste fullformatkamera, grundig tilpasset slik at det ikke skal kannibalisere salget av Canons suksess-fullformat EOS 5D Mark III, som koster rundt 10 000 kroner mer.
Tilpassingen vises blant annet ved at Canon EOS 6D bare har én kortplass for minnebrikke. Dessuten har 6D færrre autofokuspunkter enn både konkurrentene og Canons eget 5D-kamera, 11 autofokuspunkter mot 61 på EOS 5D Mark III.
Kameraet mangler vridbar lcd-skjerm og innebygd blits. Til forsvar kan man peke på at dette reduserer faren for at støv og fuktighet trenger inn ikameraet, som markedsføres som godt beskyttet mot nettopp fukt og støv.
Kameraet mangler - i motsetning til konkurrentene Nikon D600 og Sony A99 - hodetelefonuttak til å sjekke videolyden med.
Mye godt å by på
Tross disse nedskalerte spesifikasjonene har EOS 6D mye godt å by på. For eksempel er det ypperlig på å fokusere i dårlig lys.
Og med riktig justert støyreduksjon gir kameraet bilder på ISO 25 600 som i mange tilfeller vil være fullt akseptable. Imponerende.
Vi testet 6D med Canon EF 24-105 mm 1:4 L IS USM, et greit allround-objektiv med lysstyrke f/4 over hele zoomområdet. Butikkprisen ligger rundt 8000 kroner. Vekt rundt 670 gram.
Objektivet gir nydelige bilder, men de som deler undertegnendes sans for kameraer som er så små og lette som mulig, vil sikkert lete etter en noe lettere standardzoom.
Innebygd GPS og wlan
Canon EOS 6D er med på å etablere en ny trend: Nå får også speilreflekskameraene innebygd GPS- og wlan-teknologi. Her har kompaktkameraene ligget i forkant. På Canon 6D opplevde vi det som kjekt å ha dette innebygd, men samtidig advarer vi mot konstant bruk av GPS og wlan, for dette drar en del strøm.
Wlan-løsningen byr på spennende muligheter. Brukt i kombinasjon med gratisappen EOS Remote, som finnes både for iOS og Android, kan du enkelt overføre bilder fra kameraet til mobil eller nettbrett, og derfra er veien kort til å dele bilder på sosiale medier. Du kan også laste opp direkte til Canons skytjeneste.
Fra appen kan man dessuten se kameraets LiveView-videobilde og fjernstyre opptak. Hvis det ikke er trådløst nettverk der man befinner seg, kan man opprette et ad hoc-nettverk direkte mellom kameraet og mobilen.
Canon skiller seg fra Nikon og Sony ved at selskapets objektiver designet for APS-C-kameraene, altså de såkalte EF-S-objektivene i Canon navnegivning, ikke kan brukes på fullformat-husene. Hos Canon kolliderer de innerste elementene av EF-S-objektivene med speilet, så med Canons fullformat-kameraer er man begrenset til Canons EF-objektiver.
Derimot det ikke noe problem å gå andre veien, det vil si å sette et fullformat EF-objektiv på et av Canons APS-C-kameraer (men da må man huske å gange brennvidden med 1,6).
Stille fotografering
Hvis du liker å fotografere diskret, kan du velge mellom vanlig stillemodus og en som er enda mer stille, ved at speilt ikke faller ned igjen før du spiller opp utløserknappen. Hvis du venter med dette til du er kommet litt på svstand eller får lagt kameraet under en lyddempende jakke eller noe slikt, kan du fotografere så å si uten kameralyd.
Forøvrig har kameraet et digitalt vater som kan aktiveres både i LiveView og på lcd-skjermen når man bruker den vanlige søkeren. En annen praktisk funksjon er muligheten til å rangere bildene (1-5 stjerner) allerede i kameraet.
Vi vil også berømme den optiske søkeren. Hvis man avansererer fra et av Canons APS-C-kameraer, eksempelvis EOS 650D, oppleves søkeren på 6D som utrolig mye større og lysere.Noe av det samme skjer naturligvis for dem som gjør et tilsvarende byks i Nikon- eller Sony-verdenen.
Ergonomien på 6D bedømmer vi som veldig god.
Canon EOS 6D har rask oppstart og rask autofokus. Noen synes sikkert at serieopptak på 4,5 bilder i sekundet er langsomt. Til trøst er det ingen grense - annet enn fullt kort - for hvor mange JPEG-bilder man kan ta i serieopptak.
EOS 6D tar stort sett flotte videoopptak, selv om moaré kan være et problem. Men glem autofokus. Kameraet mangler hybridautofokussystemet som blant annet EOS 650D og 700D har, og det straffer seg når man tar opp video. Under vanlig fotografering opplevde vi imidlertid autofokussystemet som utmerket, tross de få autofokuspunktene.
Den innebygde videomikrofonen er mono, men via kontakten til ekstern mikrofon kan man få inn stereolyd.
Konklusjon
Canon EOS 6D er et fullformat-kamera som de fleste fotoentusiaster og mange profesjonelle fotografer vil bli godt fornøyd med. Fullformat byr på større piksler enn vanlige APS-C-kameraer. Dette gir større dynamisk omfang, det vil se at fullformat-kameraer håndterer motiver med kraftig høyelys og mørke skyggepartier bedre enn APS-C-kameraer. I tillegg vil større piksler normalt gi bedre bilder med mindre bildestøy når man fotograferer i dårlig lys.
Canon EOS 6D ser på alle måter ut til å innfri ønskene om bedre bildekvalitet.