TEST: Hjemmekinoperle fra Viewsonic

Med Pro8100 har Viewsonic produsert en av de beste hjemmekinoprojektorene i sin klasse.

Publisert Sist oppdatert

De fleste tenker sikkert på Viewsonic som en av de tradisjonelle produsentene i datamarkedet. Det er vel også en helt riktig tanke. Selskapet produserer hovedsakelig projektorer og skjermer myntet på nettopp dette segmentet. Pro8100 er imidlertid en helt annen type projektor. Dette er en renspikket hjemmekinoprojektor av den avanserte typen. Det er interessant å se at Viewsonic faktisk satser på en såpass avansert projektor i og med at de har noen tidligere forsøk, men da i billigsegmentet.

Førsteinntrykk

Dette er, på lik linje med andre produkter på dette nivået, en svært stor projektor på hele ni kilo. Den er også rimelig pen av utseende, og du kan få den i flere farger. Litt mer konkret skifter du farge ved å bytte topplokket på den. Denne projektoren er basert på å skulle monteres i taket og muligheten til å skifte toppen gjør at den letter kan gli inn i miljøet du har hjemme.

Den er også meget godt utstyrt på tilkoblingssiden, og har blant annet to HDMI-tilkolbinger som begge støtter HDMI versjon 1.3a. I tillegg har den 2 komponenttilkoblinger, samt S-video og kompositt. For dem som trenger det har den også en D-sub tilkobling for pc.

Lysstyrken er, som hos mange hjemmekinoprojektorer, noe lavere enn projektorer beregnet på bedriftsmarkedet. 1000 ANSI lumen er likevel kraftig nok til å håndtere film på en utmerket måte, og det er tross alt det den skal brukes til. Kontrasten er oppgitt til 13000:1, men dette er målt med bruk av autoiris, så det reelle kontrastforholdet er langt lavere, men likevel godt nok. Oppløsningen er 1920 x 1080 og den håndterer 1080p-signaler.

Projektoren har støtte for linseforskyvning. Dette er svært positivt og langt å foretrekke fremfor en løsning som bruker den digital Keystone-varianten. Keystone er en digital løsning som forringer bildet.

Projektoren benytter en C2Fine 3LCD løsning med Silicon Optix Reon for håndtering av videoprosessering.

Du kan også sette projektoren i økonomimodus. Dette gir lenger levetid for lampen, men det reduserer også lysnivået noe. De fleste som kjøper en slik projektor vil nok bruke den i et rom som er lysdempet, sannsynligvis nesten uten lys og da er økonomimodus et problemfritt valg. Projektoren er i utgangspunktet svært stille og med økonomimodus blir den mer eller mindre lydløs.

Erfaringer i bruk

Tilkoblinger mangler det ikke på. HDMI kontaktene støtter HDMI versjon 1.3a.

Pro8100 er en meget positiv overraskelse rent kvalitetsmessig. Selv om denne projektoren har en prislapp over 30 000 er det likevel slik at den er langt billigere enn flere andre med samme spesifikasjoner. Det må sies med en gang at våre erfaringer med denne projektoren ikke står tilbake for flere langt dyrere projektorer.

Førstegangs gjennomkjøring var en blandet opplevelse. Fargene var langt fra riktige og sortnivået var under enhver kritikk. Nå har denne projektoren muligheter for justeringer som langt overstiger billigere løsninger, og ved hjelp av blant annet Precision Color System fikk vi juster projektoren riktig meget raskt. Da ble også opplevelsen en helt annet.

Fargene fremsto som meget klare, dype og svært god definert. Det var ikke lenger antydning til overdreven fargebruk eller tendenser til utvasking. Borte var også innvendingene mot sortnivået. Her var det sorte helt sort, og den har også gode visninger av gråtoner.

Til flere av disse testene benyttet vi HD-materiale og kjørte både Blu-ray og flere TV-kanaler som sender i HD. Både for 1080p, 1080i og 720p var gjengivelsene glimrende.

Under de samme testene opplevde vi heller ikke billedforstyrrelser som man gjerne ser i billige projektorvarianter. Bildet er krystallklart og så godt som uten lyte.

Skulle vi påpeke noe negativt måtte det være bruken av dynamisk iris. Denne er automatisk og kan av og til gi litt svak lysstyrke i svært mørke scener. Hvis du velger en modus optimalisert for hjemmekino kan du få et litt grovt bilde, men dette er det fullt mulig å justere seg ut av. Skal du skaffe deg denne projektoren er det en god ide å kjøre en skikkelig runde med kalibrering med en gang. Det er uansett en god ide med denne typen projektorer der justeringene er mange og svært avanserte. En slik projektor fortjener muligheten til å vise et så godt bilde som overhodet mulig.

Muligheten for å kunne skifte topplatene gir deg anledning til billig og enkelt fargeskifte.

Konklusjon

Viewsonic har produsert en rimelig priset projektor som overrasker svært positivt. Pro8100 kommer meget godt ut av sammenlikning med langt dyrere projektorer og er du villig til å bruke i overkant av 30 000 kroner på en projektor er dette en modell du vil tjene på å vurdere som en del av din hjemmekino. Et knallprodukt fra Viewsonic.

Viewsonic Pro8100

Pris: Ca. kr 32 000 ink. mva.Internett: www.viewsonic.no