TEST: Mye å glede seg over i Photoshop CS5
Usikker på om du bør oppgradere til Photoshop CS5? Vi mener du bør gjøre det. Les hvorfor.
Teller du på knappene om du skal oppgradere til Photoshop CS5? Du har kanskje hørt noen si at det ikke er så mange endringer av betydning fra CS4 til CS5? Vi har sjekket forbedringene for å se om det er verdt bryet – og pengene – å oppgradere.
Det som markedsføres som den kanskje største nyheten i Photoshop CS5, er Content-Aware Fill. Det fremstilles som det reneste trylleverktøy til å fjerne uønskede bildeelementer på 1-2-3 og er naturligvis blant funksjonene vi har testet grundig.
LES OGSÅ:
En nær slektning er den nye funksjonen Puppet Warp. Hvis en person i bildet ditt har fått armen i en litt uheldig vinkel fotografisk sett, kan du med noen museklikk foreta det som ser ut som anatomiske justeringer av folk du har tatt bilde av.
Blant de øvrige nyhetene finner vi nye pensler kalt Mixer Brush som gjør det mulig å blande farger på en mye mer realistisk måte enn før. Særlig aktuelt for dem som vil gjøre fotografiene sine om til kunstferdige malerier.
CS5-versjonen har også fått nye verktøy som gjøre det mye lettere enn før å foreta nøyaktig utvalg og maskering av kompliserte former og fasonger i et bilde.
64-bitsstøtte overalt
Nyheten om 64-bitsstøtte på alle plattformer er først og fremst en gladnyhet for dem som bruker Photoshop på Mac. På Windows-plattformen ble 64-bitsstøtten grundig implementert allerede i forrige versjon, men Adobe har måttet skrive om igjen mye Photoshop-kode for 64-bitskjøringen i Mac OS X.
På Windows-plattformen har vi hatt anledning til å prøve Photoshop CS5 på en kraftig maskin med 64-bits Windows 7 og åtte gigabyte internminne, og tilgangen til mer minne som man får i 64-bitsverdenen, gir et adrenalin-kick for Photoshop-brukere som tidligere har holdt seg i 32-bitsverdenen.
LES OGSÅ:
På Mac-siden har vi så langt ikke fått prøvd programmet på en maskin med mer enn fire gigabyte minne, så der gjenstår det å høste erfaring med kombinasjonen av 64-bits operativsystem og mye minne. Men vi har i hvert fall fått oppleve at programmet synes å utnytte flerkjerneprosessorer effektivt, i dette tilfelle en firekjerners Core i5-prosessor på en ny iMac. Vår lett aldrende MacBook Pro med Core 2 Duo-prosessor føltes ikke så sprek lenger.
Så selv om Photoshop fortsatt må betegnes som et ressurskrevende program, kan det til gjengjeld by på meget høy ytelse når ressursene er der.
Avansert utvalg
Noe som tar mye av Photoshop-brukernes tid, er å velge ut elementer i et bilde med lassoverktøyene eller på annen måte. Et typisk eksempel er at du ønsker å frigjøre en person fra bakgrunnen i bildet. Er det bra nok kontrast mellom personen og bakgrunnen, går det vanligvis greit å bruke det magnetiske lassoverktøyet. Men ikke minst når det gjelder personer har man ofte en del vanskelige områder, for eksempel håret.
Som i forrige versjon finner man også i Photoshop CS5 et verktøy kalt Refine Edge under Select-menyen. Men innmaten i verktøyet er helt annerledes i CS5. Ved hjelp av Refine Radius-verktøyet er det nå enkelt å «male» over partier med hår eller andre diffuse utvalgskanter og få disse behandlet annerledes enn klare, kontrastfylte deler av utvalget. Dermed er det mye enklere enn før å få en jakke eller skjorte med skarp kant mot bakgrunnen til å velges ut med denne skarpe kanten, mens håret – og bare håret – blir valgt, slik at det fortsatt ser ut som naturlig hår når du limer inn utvalget i et annet bilde.
Content-Aware Fill
Denne nye teknologien medvirker også i en annen ny funksjon: Content-Aware Fill. Da vi testet Photoshop CS4 høsten 2008, skrøt vi fælt av den nye Content-Aware Scale-funksjonen.
La oss si du hadde bilde av en del personer på en strand og ønsket å bruke dette bildet på en web-side som du måtte lage i et produksjonssystem med forhåndsdefinerte maler for høyde- og breddeformat på bilder i de forskjellige tillatte størrelsene (slik det gjøres for eksempel i produksjonssystemet for PC Worlds nettsted og for mange nettaviser). Det er med andre ordet malen og ikke bildets innhold som bestemmer formen som bilder får på mange web-sider. I vårt tenkte tilfelle måtte bildet beskjæres slik at bare noen få av personene ble igjen.
LES OGSÅ:
Adobe-folkene elsker å demonstrere den nye funksjonen Content-Aware Fill. Det ser ut som det rene trylleri å fjerne et element i et bilde bare ved en grov selektering, og så sørger programmet ikke bare for å fjerne elementet, men det er også intelligent nok til å gjette hvordan det opprinnelig så ut bak elementet som er fjernet. Ofte greier Content-Aware Fill-funksjonen å rekonstruere denne bakgrunnen.
Men løsningen er likevel imponerende. Jeg har allerede fjernet en visuelt irriterende strømledning bak hytta vår på flere bilder. Jeg tipper dette blir en hit blant eiendomsmeglere.
Det er to måter å bruke Content-Aware Fill-funksjonen på. Er det en enkel linje eller lignende du vil fjerne, for eksempel en strømledning, er det bare å tegne over elementet med Spot Healing Brush-verktøyet, som nå har fått et Content-Aware-innstillingsvalg.
LES OGSÅ:
Til litt mer avanserte oppgaver bruker man lassoverktøyet og drar opp en grov markering godt utenfor elementet som skal fjernes. Så er det bare å velge Edit > Fill og sjekke at Content-Aware er valgt som metode, og klikke på OK.
Magefølelsen min sier at Content-Aware Fill-funksjonen kommer til å bli mye mer brukt enn Content-Aware Scale-funksjonen fra CS4.