TEST: Acer Aspire S3 - Acers letteste

Acer Aspire S3 er en av de første nye ultraportable som rettes mot konsumentmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

I tiden framover ventes en strøm av ultraportable pc-er på markedet, som går inn i et segment som til nå har vært dominert spesielt avApples MacBook Air. En av de rimeligste av disse nye maskinene vil være Acers Aspire S3 i den konfigurasjonen vi har testet den i.

Acer Aspire S3 er basert på Intels Ultrabook-iniativ. Ikke alle pc-ene i dette segmentet vil være «ultrabooks», ettersom de ikke tilfredsstiller alle kravene Intel stiller for bruk av denne betegnelsen. Intel stiller blant annet krav til tykkelse, batteritid og bruk av SSD, samt at kun noen av Intels prosessorer er «godkjente».

Aspire S3 ligger an til å bli blant de rimeligste av maskinene i dette segmentet. I skrivende stund må man ut med 6 800 kroner for den rimeligste modellen. Vi har sett denne pc-en for under 6 000 kroner på tilbud, og vi ser vel ikke bort fra at prisene vil falle litt etter hvert som flere leverandører er klare for markedet med sine modeller i dette segmentet.

LES OGSÅ:

Her er de ultraportable

Det tekniske

Med den siste generasjonen av Intels lavenergiprosessorer er ytelsesforskjellen i praksis mellom en ultraportabel pc og en «vanlig» bærbar pc overraskende liten. Spesielt hvis man kombinerer det hele med en SSD, så har man en pc som ikke bare funker greit til vanlige oppgaver, men også litt tyngre jobbing, som bildebehandling og lett videoredigering. For mange vil en slik pc føles raskere enn en vanlig bærbar levert med harddisk.

I versjonen av Aspire S3 som vi mottok, fant vi en Core i5-2467M-prosessor på 1,6 GHz og med to kjerner. Under visse forutsetninger kan klokkefrekvensen økes til opptil 2,3 GHz gjennom Intels TurboBoost-teknologi.

Det finnes også kraftigere modeller, som for eksempel med Intel Core i7-2637M. Med denne prosessoren økes klokkefrekvensen til 1,7 GHz og TurboBoost-hastigheten til 2,8 GHz.

Et annet svært viktig element er at størrelsen på prosessorens tredjenivåbuffer økes fra 3 til 4 megabyte, samtidig som strømforbruket ikke skal være spesielt mye høyere.

Videre har man 4 gigabyte minne på plass, og grafikken styres av Intels prosessorintegrerte HD Graphics-løsning. Å spille nye 3D-spill er stort sett noe man bare kan glemme, men for svært mange er ikke det heller et aktuelt bruksområde.

Alle Aspire S3-modeller leveres med SSD, men for de rimeligere modellene benyttes det en hybridløsning hvor man har en 20 gigabyte SSD kombinert med tradisjonell harddisk. Gjennom Intels hybridlagringsteknologi vil filer som benyttes mye lagres på SSD-en. Det gir en veldig effektiv utnyttelse av selv en liten SSD. Windows 7 tar rundt 15 gigabyte alene, men bare en brøkdel av filene som hører til Windows er i jevnlig bruk og det er kun disse som man trenger å bufre på SSD-en. Det samme gjelder for mange andre programmer. Slik dette fungerer, vil ytelsen kunne ta seg opp etter hvert som pc-en er i bruk, men så vidt vi kan forstå er teknologien kun implementert til å øke leseytelsen, selv om det i utgangspunktet i Intels teknologi også skal være mulig å akselerere skriveytelsen.

En slik løsning er ikke bare rimeligere enn SSD – man får også mer plass tilgjengelig. Prisen for å produsere en pc som kombinerer en 20 gigabyte SSD og en 320 gigabyte harddisk er betydelig lavere enn for en 120 gigabyte SSD, som vi vil anse som en minimumskapasitet å anbefale de som skal kjøpe pc i dag. I versjon med SSD har maskinen 240 gigabyte lagringskapasitet.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Chronos 7: Samsungs MacBook Pro?

Konstruksjon og design

Utseendet har mange likheter med MacBook Air, som nok både er inspirasjon for mange og referanse i dette segmentet. Vi liker utseendet til Acer, men samtidig kunne vi ønsket at de prøvde å finne et designspråk som er litt mer deres eget. Rent fargemessig er det litt forskjell - aluminiumschassiet er litt mørkere og mer sølvgrått i stedet for en mer naturlig aluminiumsfarge på MacBook Air. Tastaturet har grå taster, noe som kanskje gjør hele designet litt kjedeligere – og her kan det nesten virke som man har valgt fargen for at maskinen ikke skal være for lik MacBook Air.

Tastaturet er behagelig i bruk. Det eneste vi har noe å utsette på her er at piltastene nok for enkelte vil føles litt vel små. At maskinen er såpass tynn i forkant gjør at man får en bedre posisjon for armer og håndledd når de hviler på bord og pc-en.

Inntrykket av konstruksjonskvaliteten er for så vidt bra. Det som kan irritere litt, er at skjermen lett beveger seg når man skriver – hvor «lette fingre» man har vil her kunne avgjøre om dette er et praktisk problem eller ikke.

Vekten er 1,36 kilo, hvilket absolutt er godkjent.

Les videre på neste side...