TEST: AData SX300 - mSATA SSD for oppgradering

Om pc-en din krever mSATA SSD kan AData ha løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om nye formfaktorer for små SSD-er er på vei er det for tiden mSATA som gjelder. For mange som de par siste årene har kjøpt ultrabærbare med vanlig harddisk er mulighetene til stede for å oppgradere pc-en med en mSATA SSD.

En del av disse maskinene har allerede en mSATA SSD - da i form av en liten SSD som fungerer som buffer for harddisken.

I tillegg er det mange vanlige bærbare som har ledig mini-PCI Express-kortplass som er kompatibel med mSATA. Man ser også mini-pc-er som krever mSATA SSD - som for eksempel Intels NUC. Man har også hovedkort med mSATA/mini-PCI Express-kortplass på hovedkortet.

Når vi innledningsvis sier at ny formfaktor for små SSD-er er på vei er det med tanke på M.2-formfaktoren. Foreløpig har vi ikke sett pc-er som baserer seg på dette, men blant annet Crucial og Plextor har annonsert produkter som følger standarden.

For mer informasjon om mSATA og oppgradering, kan man se vår guide.

LES OGSÅ:

Optimaliseres SSD-en din?

Sandforce

AData er en større taiwansk produsent av flashminnepordukter og minnemoduler. Her til lands er selskapet så langt ikke veldig kjent, men allerede er det mange som sitter med SSD fra selskapet - blant annet gjennom bærbare pc-er fra Asus. Asus har brukt AData SSD-er i blant annet flere av Zenbook-modellene som har vært svært populære de siste par årene.

XPG SX300 leveres med kapasitet på 64, 128 og 256 gigabyte. Kontrolleren som benyttes er LSI Sandforce SF-2281 - en kontroller vi etter hvert har testet en rekke SSD-er med.

Noen av AData sine Sandforce-SSD-er skiller seg imidlertid litt fra de fleste konkurrentene. Rent flashminnemessig har de samme kapasitet - for eksempel 128 og 256 gigabyte. De fleste setter imidlertid av en andel av flashminnet til å spre belastningen. Dette gjøres for at SSD-en mer effektivt skal kunne opprettholde topp ytelse og at levetiden på flashminnet skal skal økes.

Når det gjelder levetid skulle ikke dette ved normalt bruk være noen et praktisk problem. I hovedsak vil en mSATA SSD være benyttet til systemet og man har da gjerne ikke de voldsomme mengdene data som skrives per dag. Selv om man skulle skrive 10-15 gigabyte hver dag til SSD-en vil man snakke om mange års bruk før den skulle være utslitt.

For mer informasjon rundt levetid på flashminne og faktorer som påvirker kan man lese denne artikkelen .

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 840: Rimeligere SSD-er med TLC

Ytelse

Et element med Sandforce-kontrolleren er at ytelsen varierer noe med type data. Kontrolleren prøver å komprimere data før de skrives til flashminnet. Dette gjøres av to grunner - for å øke ytelsen og for å redusere belastningen på flashminnet.

I praksis betyr dette at ytelsen vil være lavere når data ikke lar seg komprimere. Data som typisk ikke vil la seg komprimere er zip-filer, jpeg-bilder, mpeg-video og andre formater der kompresjonsteknikker allerede har blitt benyttet.

For generell systemytelse og oppstart av applikasjoner betyr ikke dette all verden i praksis. Slik sett kan man se det ut i fra bruksområder. Og strengt tatt - ytelsen er langt fra dårlig når dataene ikke lar seg komprimere, spesielt hvis det er en harddisk man sammenligner med.

Å simulere realistisk bruk over tid vil være vanskelig, men det vi kan se ut i fra noen av våre tester er at SX300 kan ha et litt større ytelsestap hvis SSD-en utsettes for en del bruk når den er nesten full. Dette så vi også da vi testet Transcend SSD320 - en annen Sandforce SF-2281 SSD hvor man ikke har satt av noe av flashminnet som "reserve".

Spesifikasjonene oppgir lesehastighet på opptil 550 megabyte i sekundet og skrivehastighet på opptil 505 megabyte i sekundet. Hastighetene vi så på det beste ligger ikke så langt bak det oppgitte.

I ytelsestestene under er de fleste SSD-ene vanlige 2,5-tommers SSD-er. Enkelte av disse leveres også i mSATA-versjon der ytelsesforskjellen normalt sett ikke vil være så stor. Merk også at 240/256 gigabyte-versjonene av SSD-er i de fleste tilfellene er noe raskere enn 120/128 gigabyte-versjonene.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Konklusjon

Selv om utvalget av mSATA SSD-er er langt mindre enn for vanlige 2,5-tommers SSD-er, er det en del tilgjengelige. Blant annet finner man Plextor M5, Intel 525, Samsung 840, Crucial M500 og Crucial M4 i mSATA-versjoner.

XPG SX300 er ikke den raskeste av disse, men forskjellene vil i praksis for de aller fleste egentlig ikke være merkbar. Men SSD-er som er raskere koster ikke noe mer - for eksempel gjelder det Plextors M5M. I 128 gigabyte-versjon er det minimal prisforskjell, men skal man opp på 256 gigabyte blir det noen hundrelapper i forskjeller. Crucials nye m500 kan også være et alternativ, men den er ikke like rask som Plextor M5M. Intels SSD 525 og Samsungs PM841 i mSATA-versjoner er heller ikke mye dyrere og er SSD-er som gir bedre ytelse, samt at produsentene har verktøyprogrammer for SSD-ene som kan være nyttige.

XPG SX300 er langt fra noe dårlig valg, men slik prisbildet er nå, blir det ikke mSATA SSD-en vi først ville valgt.

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M5M: Rask SSD til ultrabærbare