TEST: Asus Eee PC: Befriende liten

Som første redaksjon i Norge har vi tatt med oss mikromaskinen Eee PC på tur. Sjekk hvordan den fungerer i praksis.

Publisert Sist oppdatert

Eee PC er en subnotebook, eller minibærbar som vi velger å kalle den, designet av Asus og Intel som har fått svært mye oppmerksomhet på grunn av den uslåelige kombinasjonen av en meget lav vekt og en meget lav pris.

Siden oktober i fjor har Eee solgt i godt over 300 000 eksemplarer og i løpet av april kommer den også til Norge. Vi er de første som har fått tilsendt et testeksemplar fra den norske forhandleren PS.

Denne artikkelen er i sin helhet skrevet på den lille Linux-pc-en. Vi har hatt den med oss rundt på tur en ukes tid, jobbet på toget, sett film i bilen og brukt den som surfemaskin, både hjemme i sofaen og på kafé.

Liten, enkel og genial

Lille Eee PC veier 920 gram og er ikke større enn et A5-ark i sammenslått tilstand. Likevel er den en fullt fungerende bærbar pc som leveres med det du trenger av tilkoblingsmuligheter og programvare.

Prisen i Europa er kun 299 Euro eller ca 3500 kroner inkludert norske avgifter– altså omtrent det samme som hva en 3G-telefon koster uten binding.

Vi falt umiddelbart for konseptet med en billig, liten og lett nr 2. maskin

Til tross for kompakte mål kan ikke Eee PC måle seg med sylslanke Macbook Air når det gjelder tykkelse. Den måler 3,5 centimeter i høyden når den er klappet sammen. I praktisk bruk vil imidlertid maskinens kompakte «fotavtrykk» være viktigere enn tykkelsen, for eksempel om man skal bruke den i et trangt flysete.

Asus skal også ha ros for strømforsyningen. Denne er ikke stort større enn laderen til en mobiltelefon og har en befriende lang ledning på nærmere to meter.

Raskt og effektiv

Maskinen har 512 megabyte minne som standard og kan totalt oppgraderes til 1 GB. Prosessoren er en 900 MHz Intel Celeron M med forkortelsen ULV 353 (Ultra-low-voltage) og 512 kilobyte hurtigbuffer. Dette er altså ingen rakett, men prosessoren genererer lite varme og trekker minimalt med strøm.

Standardutgaven Eee PC leveres med Solid State Drive (SSD) på 4 gigabyte i stedet for tradisjonell harddisk. Asus har også en utgave med 8 gigabyte SSD. Denne modellen leverer også standard med 1 gigabyte minne. Trolig vil det også dukke opp en utgave på 16 gigabyte, men det er ikke kjent om eller når denne blir tilgjengelig.

Operativsystemet er en nedskalert variant av Xandros Desktop – en kommersiell Linux distribusjon basert på det KDE-skrivebordsmiljøet. Årsaken til at Xandros ikke er en gratis distribusjon skyldes et lisenssamarbeid med Microsoft for å kunne tilby støtte for Windows Media og annen Windows kompatibilitet via Wine.

Den medfølgende Linux-distribusjonen Xandros er strippet for all kompleksitet og inneholder alt du strengt tatt trenger av programmer.

Bruken av SSD som lagringsmedium bidrar ikke bare til lavere strømforbruk og bedre databeskyttelse enn hva som er tilfelle med en vanlig harddisk, men også at pc-en starter langt raskere.

Maskinen er klar til bruk på cirka 25 sekunder og grensesnittet som møter deg skjønner du umiddelbart. Her er det kun store lettleste ikoner og en enkel meny med skillefaner i toppen. Skillefanene er oppdelt i internett, arbeid, underholdning, innstillinger og så videre slik at det er lekende lett å ta i bruk systemet – selv uten noen forkunnskaper om Linux.

Som med en vanlig barbar pc kan du enkelt søke opp og koble deg til trådløse nettverk fra menylinjen nederst på skjermen, kjekt om du skal ta en rask sjekk av e-post og nyheter når du er på farten.

Tastatur og tilkoblinger

I sin fulle bredde måler tastaturet kun 21 centimeter mot normalt cirka 30 centimeter på en ordinær bærbar pc. De enkelte tastene er ganske nøyaktig like store som på et vanlig tastatur, men mellomrommet mellom tastene er mindre og gir dermed begrenset plass til et par voksne hender.

Det tok selvsagt litt lengre tid enn normalt å skrive på en maskin med knøttlite tastatur – i det minste om du skriver touch, men det går greit etter litt tilvenning.

Som med tastaturet er også pekeplaten i litt mindre skala enn hos normale pc-er. Det er et eget rullefelt på høyre side. Museknappene er i ett og samme stykke, der venstre og høyre side fungerer uavhengig av hverandre.

Av kontakter har pc-en tre usb kontakter (en på venstre side og to på høyre), 10/100 Ethernet, minnekortleser (for MMC og SD), modem, vga og wlan (802.11b/g)

Enhetens SSD-lagringsenhet kan som nevnt leveres i en versjon på 8 gigabyte, men med et solid minnekort kan man jo på en enkel måte øke kapasiteten.

Eee PC har stort sett det du trenger av kontakter.

Skjerm

Bredformatskjermen på 7 tommer dekker ikke pc-en helt ut i skjermlokkkanten. På sidene av panelet er det i stedet integrerte høytalere og i toppen av skjermkanten et integrert webkamera.

Skjermen har en oppløsning på 800 x 480 punkter. De fleste nettsider har i dag en bredde på 1024 piksler, noe som betyr at du i de fleste tilfeller må gjøre tekst og bilder mindre i nettleseren for å få med deg alt innholdet eller eventuelt rulle sidelengs.

Selv om vi i utgangspunktet kunne ha ønsket oss en større skjerm er dette noe som både ville ha drevet opp prisen og redusert batterilevetiden betraktelig.

Ellers fremstår skjermen som helt ok. Overflaten er matt og både lysstyrke og innsynsvinkel er god.

Grafikken håndteres av Intels integrerte grafikkløsning GMA 900 som allokerer grafikkminne fra pc-ens systemminne. Gjennom vga-kontakten støttes skjermoppløsninger på 1600×1280 punkter og vi hadde ikke noen problemer med å spille av høyoppløselige filmer på vår flatskjerm hjemme i stua.

Om du har moderate krav til ytelse, men strenge krav til størrelse og støynivå kan faktisk Eee PC tjene som en enkel mediesenterløsning.

Batteri og ytelse

Ved bruk av det lille standardbatteriet (4 celler, 5200 mAh) oppgir Asus en driftstid på tre og en halv til fire timer. Det er en nokså reel driftstid, i det minste for applikasjonsbruk. Etter tre timers bruk varslet batteriet at det var igjen 10 %. Da hadde vi også kjørt skjermen på full lysstyrke og aktivert wlan på pc-en.

Mellomrommet mellom tastene er langt mindre hos Eee PC, men selve tastene er faktisk av normal størrelse.

For videoavspilling har du nok til en normal spillefilm, men ikke noe mer. Vi fikk sett film i to timer før vi måtte frem med laderen.

Man kan også utstyre Eee PC med et større 6-cellers batteri for høyere effekt, men dette gjør også maskinen mer klumpete.Takket være lavenergiprosessor og SSD genererer maskinen svært lite varme og støy. Den har en enkel prosessorvifte som kjøler prosessoren, men denne gjør svært lite ut av seg. I de fleste tilfeller vil den ikke høres.

Maskinen har imidlertid en viss varmeutvikling, og beklageligvis kvitter den seg med varmen på det området man hviler handflatene nedenfor tastaturet når man skriver. Skriver du i lengre tid om gangen blir dette ubehagelig klamt.

Selve systemytelsen til maskinen har vi ingen forutsetninger for å mene noe om siden vi ikke har noen maskiner å sammenligne den med. Vi er imidlertid i ferd med å legge inn Windows XP på maskinen og vil derfor komme tilbake med en oppdatert test av hvordan maskinen responderer under Windows.

Strømforsyningen er lett å putte i veska siden den ikke stort større enn laderen til en mobiltelefon.

Programvare

Den medfølgende Linux-distribusjonen Xandros inneholder alt du strengt tatt trenger av programmer for jobb, nytte og underholdning: Kontorpakken OpenOffice, Mozilla Firefox, paint, spill som Penguin racer og samt medieavspiller for bilder, film og musikk.

Det er også installert antivirus, Skype, Messenger og snarveier til Google Docs, GMail, nettradio og diverse nettjenester.

Hos vår testmaskin opptok denne programsamlingen mesteparten av den totale lagringsplassen på 4 gigabyte. Vi hadde kun halvannen gigabyte til rådighet, men heldigvis er det enkelt å utvide plassen med minnepinner eller SDHC-kort.

Konklusjon

Eee PC er første maskin i en hel serie av småmaskiner som er på vei in i markedet, både fra Asus, men også en rekke andre produsenter. Asus vil trolig også utvide Eee PC-familien med en iMac-lignende løsning med pc integrert i skjermen. En mer tradisjonell modell uten skjerm forventes også.

Vi mener Eee PC absolutt er verdt pengene. Det finnes ingen små og lette pc-er som er i nærheten av denne prisen. Likevel er vi ikke helt sikre på om vi virkelig trenger den. Den fyller på en måte tomrommet mellom mobiltelefon og barbar pc – men er dette hullet egentlig viktig å fylle?

På mine daglige pendleturer til og fra jobben vil jeg helst benytte min barbar pc med 14 tommers skjerm. Her kunne jeg aldri ha byttet den ut med Eee PC. Hjemme synes jeg skjermen er alt for liten til at den kan fungere surfemaskin eller videospiller for den slags skyld.

Barna elsker den imidlertid, selv om de har sin egen pc fra ble de henrykt over å ha en Eee PC til spill og underholdning. Noe av hemmeligheten ligger nok i det intuitive brukergrensesnittet.

Se bildeserie av maskinen her

For studenter kan Eee PC gjøre nytten som en klasseromsvennlig pc man kan gjøre notater på og som er enkel å ha med seg i sekken sammen med bøker. Vi tviler imidlertid på om studenter flest vil velge bort en skikkelig bærbar pc til fordel for Eee PC eller om de har råd til å kjøpe begge deler.

Personlig kunne jeg gjerne tenkt å ha med meg en Eee PC når jeg var ute på reise, for å ha en enkel terminal for å sjekke e-post og lese nyheter.

Asus Eee PC 4G (701)

Pris: 299 Euro (Trolig ca. 3500 kroner inkludert norske avgifter) Internett:eeepc.asus.com Leverandør: www.ps.no

+ Liten, lett, enkel og billig. - Har DU bruk for den?Spesifikasjoner:

Vekt: 920 gram Fysiske mål: 225 × 165 × 21~35 mm

Prosessor: 900 MHz Intel Celeron-M 353 Minne levert: 512 MB DDR2-533/667 Minne Maks: 1 GB Lagringskapasitet: 4 GB SSD Brikesett: Intel 910GML Lyd: Realtek ALC6628

Kontakter VGA 3X USB 2.0 10/100 Mbit Ethernet 802.11b/g WLAN Minnekortleser: MMC, SD(HC) Modem Lyd

Fargealternativer: Galaxy black, Lush Green, Sky Blue, Blush Pink, Pearl white