TEST: Dell XPS 13: Stilig og lett fra Dell

Dells nye ultraportable har mange gode kvaliteter, men klarer ikke helt å hamle opp med klasselederne.

Publisert Sist oppdatert

Flere av de store pc-produsentene, spesielt når det gjelder dem som er godt etablert på bedriftsmodeller, har vært trege med å komme i gang med leveringene av den nye generasjonen ultraportable pc-er.

Dell er en av dem som først nå er i gang – og også Lenovo og Fujitsu er på vei. HP sin Folio 13 er vi også i gang med å teste. Spørsmålet er om de har brukt den ekstra tiden godt, eller om de rett og slett bare har kommet sent i gang med utviklingen av såkalte «ultrabooks».

Viktigheten av at disse aktørene kommer inn i dette markedet, skal ikke undervurderes. Hos mange bedrifter kan de ansatte ha en viss fleksibilitet når det gjelder valg av bærbar pc – så lenge maskinen kommer fra produsenten bedriften ellers benytter.

Sett slik er det potensielt en del som kan få Dells XPS 13 som sin jobb-pc. Pc-en stiller på noen områder med egenskaper som er mer sentrale i bedriftsmarkedet enn ellers – blant annet knyttet til sikkerhetsfunksjoner, programvare og servicemuligheter.

Når det gjelder sistnevnte element er standard 1 års garanti med neste-dag-service for alle dager foruten søndag. Dette betyr at ved maskinvarefeil vil teknikere kommer hjem til deg eller til kontoret for å reparere pc-en. Denne på-stedet-servicen kan utvides til 2 eller 3 år. Uhellforsikring for pc-en kan også tegnes direkte hos Dell.

LES OGSÅ:

Ultraportable for 4000?

 

God nok ytelse

Sett opp i mot vanlige bærbare kan spesifikasjonene for de letteste og tynneste bærbare pc-ene virke begrensende. Core i5- og i7-prosessorene vi ser i dette segmentet leverer imidlertid ytelse som for de fleste bør være mer enn god nok. Etter våre erfaringer merker man først at maskiner med disse prosessorene oppleves som noe tregere når man får typiske «tallknusingsoperasjoner» - for eksempel enkoding av video eller andre oppgaver der prosessoren står over lengre tid og skal jobbe med den samme oppgaven.

Noe som for en del avanserte brukere kan være mer av en ytelsesutfordring, er minnet. Maskinen blir levert med 4 gigabyte, hvilket er det maksimale. Dette er noe som gjelder for mange andre maskiner i segmentet. Et av unntakene blir Samsungs Series 5 Ultra som støtter 8 gigabyte. Toshiba Z830 støtter 6 gigabyte.

Riktignok skal det sies at hvis man unntaksvis har et høyt minneforbruk, fungerer en SSD betydelig raskere enn en vanlig harddisk når det gjelder bruk av virtuelt minne. Noen god erstatter for fysisk minne er det imidlertid ikke. Generelt er det at maskinen har SSD viktig for hvordan ytelsen for vanlige applikasjoner oppleves. Dell har her også valgt en av de raskeste SSD-ene på markedet – Samsungs PM830. Kapasitetsalternativene er 128 og 256 gigabyte.

 

Grafikkprosessoren i pc-en er Intels HD Graphics 3000, som er integrert i selve prosessoren. Dette er en helt grei løsning for vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling. Spillmessig blir det begrenset, selv om en del litt mer krevende spill nok kan tas i bruk om oppløsning og kvalitetsinnstillinger holdes på et svært redusert nivå.

LES OGSÅ:

TEST: Asus UX21E: Litt mindre - fortsatt best?

 

Vi er overrasket over at ikke flere aktører gir muligheten for høyere skjermoppløsning enn 1366x768 i dette segmentet. For mange har vi inntrykket av at nettopp skjermoppløsning blir en av de viktigste faktorene for å velge Asus UX31E, som har 1600x900-oppløsning. Macbook Air stiller her også sterkt med 1440x900-oppløsning.

Bildekvaliteten er på linje med mye annet i segmentet. Det benyttes et TN-panel som ikke gir den aller beste fargegjengivelsen. Man merker også at man må passe på horisontal innsynsvinkel for å ikke få en forvrengning av fargene. For de fleste vil nok imidlertid bildekvaliteten være godkjent og Dell leverer en litt bedre skjerm enn flere av konkurrentene..

Vi målte her tett opp under 300 cd/m2. Det er et godt stykke under Asus UX-serie og ellers på linje med en del av konkurrentene. Også bedre enn enkelte. Det burde uansett dekke behovene for de fleste. I enkelte miljøer hvor man får mye lys direkte på skjermen blir høy lysstyrke en fordel. Det kan for eksempel gjelde på bruk på tog og buss, utendørs eller i et rom med store vinduer og sol som skinner inn.

Les videre på neste side...