TEST: Fujitsu Lifebook E780: Utholden arbeidspartner

Med Intels nye Core i-prosessorer og god batteritid kan Fujitsu Lifebook E780 være et godt valg for de som stiller store krav til sin bærbare.

Publisert Sist oppdatert

Lifebook E780 er en bærbar pc rettet mot bedriftsbrukere som skal ha den bærbare som sin primære maskin – da i form av en maskin med høy ytelse, gode tilkoblingsmuligheter og stor skjerm. Samtidig kan man ønske gode egenskaper når det gjelder bruk av pc-en på farten – da at ikke vekten blir for høy, god batteridriftstid og kommunikasjonsmuligheter.

Det tekniske

Maskinen kan leveres i en rekke forskjellige konfigurasjoner. På det norske markedet vil man finne enkelte primærmodeller, men for firmaer som har spesielle krav er det mulig få tilpassede modeller.

Modellen vi testet var utstyrt med Intel Core i5 540-prosessor på 2,53 GHz, 4 gigabyte minne (8 gigabyte maks) og 128 gigabyte SSD. Maskinen hadde 15,6-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning og matt skjermoverflate. Skjermen framstår som lyssterk og med ok bildekvalitet sett i forhold til segment.

Maskinen er også tilgjengelig med den marginalt tregere Core i5-520-prosessoren eller den raskere og dyrere Core i7-620-prosessoren.

Maskinen kan leveres med flere forskjellige prosessorer fra Intels Core i3, -i5 og -i7-serier. Prosessoren vi testet med vil være å regne som en av de raskere prosessorene pc-en kan leveres med, og burde kunne gi en god kombinasjon av høy ytelse og pris. Mange vil nok imidlertid kunne klare seg fint med ytelsen man får fra en Core i3-prosessor.

Vår testmaskin var utstyrt med SSD fra Toshiba på 128 gigabyte. Denne var uten støtte for trimming, og hadde på enkelte områder noe svak ytelse. Likevel, ytelsen er langt høyere enn for en harddisk.

Vår testmodell benyttet grafikkprosessoren som er integrert i prosessoren, men maskinen er også tilgjengelig med Nvidia Geforce GT330M hvilket vil gi noe bedre 3D-ytelse og kompatibilitet i henhold 3D-akselert programvare innenfor bildebehandling og 3D-visualisering.

SSD-en som benyttes er fra Toshiba. På en del områder gir denne betydelig bedre ytelse enn hva en harddisk vil gjøre, men vi konstaterer også at den på enkelte områder er langt tregere enn mange andre SSD-er på markedet nå. Egentlig overrasker de lave ytelsestallene oss – vi har testet SSD-er basert på samme kontroller som har gitt bedre tall. Ut i fra informasjonen vi fant på nettet antydes det at en firmwareoppdatering kan være en løsning på problemet. Det vanligste vil være at maskinen leveres med harddisk. Man har også mulighet til å bytte ut den optiske enheten med en ekstra harddisk – en praktisk løsning hvis man trenger mye diskplass, eller ønsker ytelsen av en SSD for operativsystem og applikasjoner, men i tillegg trenger mer diskplass enn hva prisoverkommelige SSD-er kan tilby. Maskinen kan leveres med harddisker på opptil 500 gigabyte og med 5 400 eller 7 200 o/min rotasjonshastighet.

For skjerm kan man også få maskinen med skjerm som har 1600x900-oppløsning. I henhold til skjermstørrelsen vil denne oppløsningen nok kunne føles mer passende. Man skal huske at oppløsningen på 1366x768 også er det man ofte finner på maskiner med 11,6- og 13,3-tommers skjerm

Tilkoblinger og kommunikasjon

Modellen vi testet var utstyrt med Intels Wi-Fi Link 6200 wlan-kort med støtte for 802.11n over både 2,4 og 5 GHz. Dette er den beste wlan-løsningen Intel tilbyr. Pc-en har i tillegg Gigabit Ethernet og Bluetooth. Vår modell var også utstyrt med intern 3G-støtte. SIM-kortet plasseres inn i pc-en, bak batteriet.

Pc-en har fire usb-porter, eSATA-port, Firewire og serieport. For tilkobling av skjerm har man VGA og Displayport. For Displayport finnes det overganger til HDMI og DVI som kan kjøres som tilleggsutstyr.

Fujitsu tilbyr dokkingstasjon for maskinen som gir ytterligere tilkoblinger, samt enkelt oppmontering av pc-en når du ankommer om morgenen.

Maskinen har også integrert smartkortleser, samt både Expresscard- og PC Card-kortplass for tilleggskort.