TEST: HP Folio 13: God ultraportabel
HPs "ultrabook" har best batteritid.
Folio 13 er HPs første bidrag til "ultrabook-segmentet". I likhet med Dell XPS 13, som vi nylig testet, ønsker HP med sin Folio 13 å ha en maskin som er rettet både mot privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Rent utseendemessig synes vi HP leverer en flott pc – og det er klare spor å hente i designen både fra HPs konsument- og bedriftsserie av pc-er. Programvaremessig vil maskinen leveres i konfigurasjoner rettet mot de to markedene – modellen rettet mot bedrifter vil ha Windows 7 Pro, TPM-brikke og HPs sikkerhetsprogramvare.
Svak skjerm
Inntrykket av konstruksjonen for maskinen generelt er meget godt. Konstruksjonen er slik at pc-en er like tykk over det hele – 1,8 cm. Dette i likhet med for eksempel Samsung Series 5 Ultra og Toshiba Z830. En slik konstruksjon får pc-en til å framstå som en del større enn Asus UX-serien, Acer S3 og Macbook Air. Fotavtrykket er ellers ganske likt de fleste andre 13-tommerene i segmentet. Vektmessig blir den av de tyngre – 1,5 kilo stoppet vår vekt på. I hvert fall slik vi forstod Intels opprinnelige ultrabook-spesifikasjoner, skulle vekten være lavere enn dette. Disse spesifikasjonene har endret seg en del etter hvert og vi er av den oppfatningen at begrepet nok vil miste sin egentlige betydning - etter hvert nå forventer vi også å se en rekke 14- og 15,6-tommers pc-er som klassifiseres som "ultrabook", men som strengt tatt ikke er ultraportable pc-er - bare noe tynnere og lettere enn hva maskiner med den skjermstørrelsen tradisjonelt har vært.
I tillegg til vekten på 1,5 kilo har HP en ganske tung strømforsyning. 370 gram er cirka 200 gram mer enn strømforsyningen Asus leverer med sin Zeenbok UX31.
En skuffelse med maskinen blir skjermen. Oppløsningen er på 1366x768 – som nevnt for flere andre maskiner skulle vi ønske at en konfigurasjon med høyere skjermoppløsning var tilgjengelig. Skjermoverflaten er blank – det er det for så vidt mange bærbare som har, men med at HP også frir til bedrifter med Folio 13 er det litt overraskende. Bildekvaliteten er for så vidt ganske lik mange av de andre pc-ene i segmentet. Det som imidlertid kan være et problem er skjermens lave, og tildels ujevne, lysstyrke. På det beste ligger lysstyrken på i underkant av 200 cd/m2. Mange andre pc-er i segmentet har rundt 50 prosent høyere – en del også på over det dobbelte. Det er også ganske store ujevnheter – nedre deler av skjermen ligger på rundt under 160 cd/m2. Til vanlig innendørsbruk er ikke skjermlysstyrken noe problem. I et litt mer utfordrende lysmiljø, som utendørs, på buss/tog, på en flyplass eller i kontorer med store vinduer og andre miljøer med mye lys kan det bli vanskeligere å se skjermen.
LES OGSÅ:
Maskinen blir litt varm under etter litt lengre tid med belastning, men vi tror ikke det vil oppleveres som problematisk varmt. I utgangspunktet var vi plaget med pc-ens støynivå. En sjekk i BIOS viste imidlertid at viften var satt til å alltid være på, kontra å starte etter behov. Noe støy er det når pc-en er under belastning. En liten BIOS-endring var i dette tilfellet alt som skulle til. HP leverer ellers en praktisk programvare for å sjekke etter driver-, programvare- og BIOS-oppdateringer for maskinen.
HP gir 1 års garanti. Det er muligheter for å kjøpe utvidede sericeavtaler som gir lengre garanti og raskere servicerespons – for eksempel «på-stedet»-reperasjon.
LES OGSÅ:
God batteritid
Ut i fra det vi kan se er det Intels Core i5-2467M-prosessor på 1,6 GHz som benyttes i alle Folio 13-konfigurasjonene som er tilgjengelig nå. Med andre ord den samme prosessoren som en rekke andre aktører her bruker. HP leverer maskinen kun med SSD. Av det vi fant ute hos norske forhandlere var kun modeller med 128 gigabyte SSD tilgjengelig i skrivende stund. SSD-en HP benytter har god ytelse, selv om den legger seg noe bak for eksempel Dell XPS 13 og Asus UX31 på dette området. Pc-en har 4 gigabyte minne – noen videre oppgradering er ikke mulig.
Tilkoblingsmessig finner man to usb-porter – den ene med USB 3.0-støtte. Ethernet og HDMI er også på plass – det samme er minnekortleser. En svakhet opp i mot en del av de andre pc-ene i testen er wlan-egenskapene. Så vidt vi kan forstå her benytter HP en 1x1-antennekonfigurasjon, mens de fleste andre har 2x2. I praksis betyr det at maskinen har en enkelt antenne. Rekkevidden virker for så vidt kurant, men ytelsen er en del lavere enn for mange av konkurrentene.
LES OGSÅ:
Et positivt element med maskinen er batterikapasiteten. At pc-en ikke er gjort så tynn har gitt HP plass til et større batteri. På lett applikasjonsbruk under Mobilemark klarte pc-en nesten åtte og en halv time, og våre tester for videoavspilling og websurfing/Spotify-streaming ga rundt fem timer. Nærmest opp i mot dette resultatet blir Asus UX31E, som sett over ett ikke er langt bak. Man kan imidlertid se at går man litt opp i størrelse på pc-ene, så blir ofte batteritiden forbedret. Av ultrabook-maskinene vi har testet blir imidlertid Folio 13 den beste.
Konklusjon
HP Folio 13 er ingen dårlig pc, men svakheter på noen områder gjør at det blir andre modeller vi i utgangspunktet ville ha foretrukket. HP kan levere modellkonfigurasjoner og tjenester tilrettelagt for bedrifter for Folio 13 – et element som kan være sentralt for enkelte. Med Ethernet og vanlig HDMI på plass kan man unngå en del bruk av adaptere, som man raskt glemmer eller mister.
LES OGSÅ: