TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP
Lever HP sin nye Spectre XT opp til forventningene?
Spectre XT går inn i et relativt bredt utvalg av ultrabærbare pc-er som følger Intels ultrabook-spesifikasjoner. Tidligere i år har vi testet Folio 13 og Envy 6. Dette har vært gode pc-er, men de har ikke levert det lille ekstra som gir den store «vil ha»-faktoren som kan være ekstra viktig i dette segmentet.
LES OGSÅ:
Konstruksjon
Førsteinntrykket av pc-en er raskt imponerende. Byggekvaliteten virker svært god og designet er elegant. Chassiset er i børstet aluminium – rundt skjermen er det imidlertid benyttet plast. Pc-en veier 1,4 kilo og er i underkant av 15 mm på det tykkeste. Her skal det skytes inn at HP ikke har vært så flink med strømforsyningen – kablene er tykke og vekten cirka 0,4 kilo. Til sammenligning er strømforsyning til Asus UX-serie langt mer kompakt og veier under halvparten – dette samtidig som effekten er den samme.
Tastaturet er av de beste i segmentet – styreflaten er også meget bra, men det er litt mye motstand når knappene skal trykkes ned. Pc-en har knapper for volum, skjermlys osv. på F-tastene – skal F-taster brukes må Fn-tasten brukes i tillegg, men dette kan endres i BIOS. Tastaturet har bakbelysning for bruk i mørke omgivelser.
Støynivået er det ikke noe spesielt å utsette på – som for andre maskiner i segmentet høres viften når pc-en settes litt hardere belastning.
Pc-en har 13-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning. Mange andre pc-er i dette segmentet har samme oppløsning, men for flere og flere er også oppløsningen høyere. For en del kan dette være et sentralt element ved valg av ultrabærbar. Skjermen har blank overflate som gir ganske mye refleksjoner under en del lysforhold. I tillegg er lysstyrken svak sett opp i mot mange andre pc-er i segmentet – cirka 200 cd/m2 målte vi skjermen til, mens en god del andre pc-er nå leverer godt over 300 cd/m2. Ved direkte lys mot skjermen, for eksempel bruk utendørs, på tog/buss og lignende kan den ekstra lysstyrken komme godt med. Rent bildekvalitetsmessig er skjermen på linje med mye annet på markedet.
LES OGSÅ:
Ytelse og funksjoner
Vår testmodell var utstyrt med Core i5-3317U-prosessor, 4 gigabyte minne og en 128 gigabyte SSD fra Samsung. Ytelsen er det på det jevne ikke noe å utsette på. 4 gigabyte minne holder nok for de fleste som er i målgruppen for denne pc-en, men nettopp minnemengde er noe man kan være obs på i forbindelse med valg av ultrabærbar. For en del er 4 gigabyte minne det maksimale. Ytelsen blir ellers som andre maskiner i segmentet med samme prosessor og med SSD.
To usb-porter, derav den ene med USB 3.0-støtte, gigabit ethernet-port, vanlig HDMI-kontakt og SD-minnekortleser er det som er på plass av tilkoblinger. Det trådløse nettet styres av en kontroller fra Intel som gir mulighet for bruk av Intel Wireless Display-teknologien for trådløs overføring av skjermbilde. Trådløsytelsen er ellers god.
Batteritiden til pc-en er relativt god, men ikke av de aller beste i segmentet. I våre to tester for vanlig applikasjonsbruk endte vi opp med en driftstid på cirka fem timer, mens den for filmavspilling og websurfing/Spotify endte opp på cirka fire timer. Dell XPS 13 leverer relativt like tall, mens Asus UX31A leverte omtrent en time bedre – disse maskinene kommer også med 13-tommers skjerm.
HP kan også levere en Pro-versjon av Spectre XT. Denne er i stor grad lik, men har enkelte funksjonalitetselementer rettet mot bedrifter – som for eksempel TPM-sikkerhetsbrikke og Pro-versjon av Windows, samt en litt annen programvarepakke og muligheter for supportopsjonene HP har for sine bedriftsbærbare.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Spectre XT er på det jevne en god ultrabærbar pc. Den går imidlertid inn i et segment hvor det begynner å bli mange modeller med samme størrelse og ikke så ulik pris. Cirka 8 500 kroner må man ut med for Spectre XT. Sammenlignet med en del andre ultrabærbare merker man godt at maskinen på flere områder er litt ekstra påkostet.
For en del kan det nok være verdt pengene å legge på en tusenlapp og gå opp til Asus Zenbook UX31A, som blant annet tilbyr bedre skjerm, bedre batteritid og lettere strømforsyning. Samsungs 9-serie vil også være et aktuelt alternativ, men også da blir prisen noe høyere. Toshibas nye Z930 er en annen pc i dette segmentet som vi venter på og som virker spennende.
LES OGSÅ: