TEST: Lenovo Thinkpad X1 - Bare nesten

Thinkpad X er Lenovos serie med lette pc-er rettet mot bedrifter, men X1 er ikke vårt førstevalg...

Publisert Sist oppdatert

I 2008 lanserte Lenovo Thinkpad X300, som er en av de aller beste ultraportable pc-ene som har vært på markedet de senere år. Den fikk sin etterfølger i X301, men etter det har det vært en periode der Lenovo ikke har hatt en konkurransedyktig modell akkurat det segmentet. Det var kanskje en mer direkte oppfølger til X300-serien vi så for oss da X1 skulle bli lansert, men slik ble det ikke helt.

Thinkpad X1 blir en pc rettet mot dem som i utgangspunktet har relativt store krav ytelsesmessig, samtidig som pc-en skal være lett å frakte med seg - og utstyrt til å benyttes på farten. Sett over et er det en god pc, men det blir noen elementer man bør være oppmerksom på, som kan gjøre at man bør vurdere sine behov og prioriteringer.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo G575 - Lenovo med AMD Fusion

Det tekniske

Lenovo Thinkpad X1 er basert rundt standardversjonene av Intels andregenerasjons Core-prosessorer. Det betyr at det ikke er av prosessorene med lavest strømforbruk som er benyttet – samtidig betyr det da at det er prosessorer med høyere ytelse som er benyttet.

Lenovo leverer en rekke forskjellige X1-konfigurasjoner. Testmodellen vår var utstyrt med Core i5-2520M på 2,5 GHz. Modeller med Core i7 vil også bli tilgjengelig etterhvert. Vår modell hadde også 160 gigabyte SSD fra Intel i stedet for harddisk. Avhengig av modellkonfigurasjon vil det stå mellom 128 eller 160 gigabyte SSD, eller en 320 gigabyte 7 200 o/min-harddisk.

Core i5-prosessoren gjør en meget god jobb i henhold til vanlig applikasjonsbruk, og også for litt tyngre bruk for de fleste. SSD-en fra Intel gir også meget god ytelse – for mange vil nok den ytelsen SSD gir være langt mer merkbar enn hva raskere prosessor ville ha gitt. SSD er noe som virkelig kan anbefales – ytelsesforskjellen blir slik at man i mange sammenhenger føler at en ny pc med Core i5 og harddisk er trengere enn en 3 år gammel pc med Core 2 Duo og SSD. Naturligvis er dette litt avhengig av hva pc-en benyttes til.

Hvis man kjøper modellen med harddisk og vil bytte til SSD eller større disk er det verdt å merke seg at X1 benytter 2,5-tommers-disk med 7 mm høydre, kontra 9,5 mm som er det mer vanlige. Dette begrenser utvalget av modeller som kan benyttes noe. Videre har maskinen kun en minnesokkel. Maksimal minnemengde er 8 gigabyte.

Tidligere har vi sett på en demomodell av X1 som hadde både SSD og harddisk. Det ble da benyttet en 80 gigabyte mini-SSD fra Intel i kombinasjon med harddisk. Foreløpig er det ikke modeller tilgjengelig med denne konfigurasjonen.

Med rask Core i5-prosessor og SSD er Thinkpad X1 en pc som også egner seg til litt tyngre applikasjonsbruk.

Pc-en benytter grafikkprosessoren som er integrert i prosessoren – Intels HDG-løsning. For vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling er dette en løsning som for de aller fleste skulle være tilfredsstillende. Ytelsen i spill blir begrenset – en del ikke spesielt grafikkrevende spill, samt en del eldre spill, vil man ha muligheten til å spille. Nye 3D-spill får man til å gå rundt, så vidt det er, om kvalitetsinnstillinger og oppløsning stilles svært lavt.

X1 har 13,3-tommers skjerm. Det er etter hvert mange pc-er i segmentet med denne skjermstørrelsen, og X1 har i likhet med de aller fleste en skjermoppløsning på 1366x768. Vi hadde her håpet av Lenovo ville gi mulighet for 1440x900 – en oppløsning som var tilgjengelig på X300-serien, som også hadde 13,3-tommers skjerm, og som Apple har på sin Macbook Air 13. For en del vil høyere skjermoppløsning være å foretrekke i henhold til å kunne jobbe mer effektivt i en del applikasjoner, eller ved bruk av applikasjoner vist samtidig ved siden av hverandre.

Skjermen har blank overflate (glossy). For pc-er rettet mot bedriftssegmentet tilbyr Lenovo ellers i hovesak matt skjermoverflate, noe i hvert fall vi foretrekker. På X1 har imidlertid den blanke overflaten en funksjon. Lenovo benytter såkalt Gorilla-glass over skjermen for å gjøre den mer solid og at man skal unngå riper i skjermen. Lysstyrken for skjermen er meget god – 330 cd/m2 i henhold til våre målinger. Verdier over 250 regner vi som gode. At lysstyrken er såpass høy gjør det lettere å bruke pc-en i sterkt opplyste omgivelser – også tildels utendørs, selv om man nok i mer direkte sollys også her vil få problemer med å se noe. Generell bildekvalitet er kurant – men samtidig ser vi at det er en del dårligere enn på for eksempel Lenovo Thinkpad X220T som vi også holder på å teste for tiden.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook P701 - Praktisk 12-tommer

Tilkoblinger og kommunikasjon

For trådløst nettverk vil det være forskjeller mellom versjoner av X1. Pc-ene vil leveres med enten Intel 6205 eller Intel 6300. Sistnevnte wlan-kort er den beste løsningen, og benytter en 3x3-antennekonfigurasjon i stedet for 2x2 for 6205. Dette betyr lengre rekkevidde og bedre ytelse med 6300, som samtidig også støtter 450 Mbps-spesifikasjonen som flere nye wlan-rutere støtter.

X1 kan leveres med integrert 3G. For modellene som leveres standard med 3G er det, i hvert fall ut i fra de konfigurasjonene som leveres i skrivende stund, Intels 6300-wlan-kort som er standard. Maskiner levert uten 3G kan oppgraderes i ettertid ved at antenner for intern 3G-modul er på plass.

Vår testmodell hadde Intel 6300-kortet, og i praksis opplevde vi rekkevidden og ytelsen som meget god.

Gigabit Ethernet og Bluetooth er naturligvis også på plass.

Av tilkoblinger ellers er det to USB 2.0-porter og en USB 3.0-port. Den ene av USB 2.0-portene fungerer også som eSATA-port.

For tilkobling av skjerm har man Displayport og HDMI. Det er ikke støtte for tradisjonell dokkingstasjon. Lenovo kan imidlertid levere en usb-basert løsning som også gir skjermtilkobling, samt at strøm må kobles til pc-en separat. Vår erfaring med slike usb-baserte løsninger tidligere er at skjermoppløsning og skjermoppdateringshastighet blir noe begrenset. Man kan håpe at det etter hvert kommer USB 3.0-baserte løsninger for dette.

Les videre på neste side...