TEST: Toshiba Portégé Z930: Ekte lettvekter

Z930 er god, men vær obs på at du kan få forgjengeren til superpris.

Publisert Sist oppdatert

Toshibas Z830 var en av de første ultrabookene vi testet i fjor vår.

Z930 vil leveres i to serier av bærbare fra Toshiba – Portégé og Satellite. Førstnevnte er rettet mot bedriftsmarkedet og kan leveres med noen sentrale forskjeller fra Satellite-modellen.

Forskjellene ligger blant annet i støtte for Intel vPro for administrasjon, TPM-sikkerhetsbrikke, fingeravtrykksleser, 3G-støtte, Pro-versjon av Windows og matt skjerm.

Ellers er det de samme pc-ene – riktignok begge tilgjengelig i litt forskjellige konfigurasjoner. Portégé Z930-modellen vi fikk inn til test var en av de enklere konfigurasjonene som nok har mer tilfelles med Satellite Z930-modellene – det vil si at den var uten mye av funksjonaliteten vi forventet å finne på en bedriftsmodell, samt at den var med blank skjerm. Den ble imidlertid levert med Windows 7 Pro i stedet for Windows 7 Home.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook S792: Avansert 13-tommer

Konstruksjon

Z930 er med 13,3-tommers skjerm og er så vidt vi kan forstå den letteste pc-en med slik skjermstørrelse på markedet. Selv mange av pc-ene med 11,6- og 12,5-tommers skjerm er tyngre. 1084 gram stoppet vår vekt på for Z930 – det er omtrent akkurat det samme som forgjengeren Z830 som vi testet i fjor og faktisk litt under det spesifikasjonene sier. Rent utseendemessig er den svært lik forgjengeren. Tykkelsen er på det meste 16 mm. Pc-en leveres med en middels stor strømforsyning på cirka 270 gram. Enkelte konkurrenter har mindre og lettere.

Kvaliteten i konstruksjonen er det lite å utsette på. Erfaringene med Toshiba-pc-er har over mange år vært noe varierte, men et segment der selskapet helt klart ligger langt framme er når det skal lages tynne og lette pc-er.

Pc-en har chassis i magnesiumlegering, og sett i forhold til kompromissene en må gjøre med en såpass kompakt og lett pc, virker konstruksjonen god – også utformingsmessig i forhold til bruk.

Tastaturet er for så vidt kurant uten at vi vil si at det er direkte bra. Vi liker at tastaturbakbelysning er på plass. Styreflaten er god, og det er med vanlige knapper – altså ikke en løsning der nedre del av styreflaten trykkes ned. Vi kunne ønsket at det var litt mindre motstand i knappene, men det er mulig dette løser seg litt opp med mer bruk av pc-en.

Vår testmodell hadde som sagt blank skjermoverflate, hvilket gir en del refleksjoner – andre Portégé Z930 leveres med matt skjermoverflate. Skjermoppløsningen er 1366x768 – altså under det en del andre aktører kan levere på sine 13-tommere i dette segmentet.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T430s: Når det skal jobbes

Vinkelen på skjermen må være justert i forhold til øynene for at det ikke skal bli forvrenginger i fargene – et vanlig problem på mange pc-er med rimeligere skjermpaneler. Fargemessig er det som for mange andre pc-er i segmentet – helt greit til vanlig bruk. Er god skjermkvalitet og høy oppløsning ekstra viktig sett i forhold til blant annet bildebehandling blir nok Asus Zenbook Prime UX31A og UX32VD pc-er i dette segmentet som man bør se på. Lysstyrkemessig er skjermen bra, med underkant av 300 cd/m2 i våre målinger.

At flere av portene er plassert på baksiden av pc-en tror vi mange vil anse som praktisk, i stedet for at kabler skal ligge i veien ved for eksempel bruk av mus. Pc-en blir under bruk ikke spesielt varm og viften merket vi først når pc-en ble satt under press.

LES OGSÅ:

TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP

Ytelse og funksjoner

Vår testmodell ble levert med Core i5-3317U-prosessor på 1,7 GHz. Vi ser norske forhandlere også har modeller med den litt raskere Core i5-3427U-prosessoren tilgjengelig. Modellen (Z930-10P) med dette har støtte for Intel vPro-teknologi, fingeravtrykkleser, matt skjerm og 6 i stedet for 4 gigabyte minne – og dette er noe man i skrivende stund bare betaler rundt 300 kroner ekstra for, så her kan det være smart å være sikker på at det er riktig modell man kjøper.

Uansett gjør i5-3317U-prosessoren, som man finner i en haug av ultrabærbare for tiden, en respektabel jobb på de fleste områder når det gjelder vanlig applikasjonsbruk. Med Intels integrerte grafikkprosessor er det naturligvis nok så begrenset når det gjelder 3D-ytelse. Toshiba har også gjort en oppgradering sammenlignet med Z830 når det gjelder SSD-en som benyttes sammenlignet med forgjengeren, og det er betydelig bedre ytelse i våre tester - uten at det nødvendigvis ikke betyr så mye i praksis for vanlig bruk hos de fleste.

Pc-en har to USB 2.0-porter og én USB 3.0-port. Man har HDMI for tilkobling av skjerm og tv, samt SD-minnekortleser og gigabit ethernet for kablet nettverk. Egenskapene for trådløst nettverk er etter våre erfaringer gode. Toshiba kan også levere en USB 3.0-basert dokkingstasjon som gir flere tilkoblinger. Sammenlignet med pc-er som har støtte for «ordentlige» dokkingstasjoner vil ytelsen for skjerm og portene i en del sammenhenger ikke være like god.

Batterimessig er pc-en god. Sett opp mot mange pc-er vi har testet i dette segmentet er forskjellene små. På videoavspilling klarte pc-en nesten fire og en halv time, mens den i vår kombinerte websurfing/Spotify-test klarte fem timer. For applikasjonsbruk målt under Powermark klarte pc-en fem timer og tre kvarter, hvilket er meget bra.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

Konklusjon

De siste årene er våre erfaringer med Toshibas bærbare nok så varierte. Men selskapet skuffer sjeldent når det gjelder de kompakte og lette modellene. På det jevne er Z930 en god pc for dem som prioriterer lav vekt litt ekstra.

Modellen vi testet, Z930-11c, koster i underkant av 8 000 kroner hos de rimeligste nettbutikkene. Vi vil nok heller anbefale at man satser på modellen Z930-10p - man mister integrert 3G-støtte, men får i stedet matt skjermoverflate, fingeravtrykkleser, TPM-sikkerhetsbrikke, raskere prosessor og mer minne. En modell med Core i3-prosessor er også tilgjengelig - denne til i overkant av 6 500 kroner.

Prismessig sparer man heller ikke noe på å kjøpe konsumentmodellen Satellite Z930, og det er ikke noe i spesifikasjonene som skulle tilsi at denne skulle ha samme pris som Portégé. En del forhandlere vil også kunne tilby kjøp av utvidet serviceavtale for å få tre års garanti med på-stedet-reperasjon neste arbeidsdag.

MEN: Rent konstruksjonsmessig er det ikke de store forskjellene til forgjengeren Z830. Selv om denne benytter en litt eldre Core i5-prosessor og ikke fult så rask SSD, er nok ytelsesforskjellen i praksis svært liten.

Satellite Z830 kan man i skrivende stund få for 4 500 kroner. Dette for en pc på under 1,1 kilo med Core i5 og 128 gigabyte SSD - riktignok har den blank skjerm. Det er faktisk den rimeligste ultrabærbare på markedet - og med vekt på 1,1 kilo er det ekte ultrabærbart. Man har noen maskiner som koster omtrent det samme, men de er uten SSD. For dem som kan leve med et litt dårlig tastatur og en vifte som gir litt lyd fra seg er Z830 til den prisen etter vår mening et supert kjøp når prisen er såpass lav. Vår test av Z830 kan du lese her .

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm