TEST: AMD Phenom II X6 - Billig sekskjerner?
AMD følger etter Intel og har lansert sekskjerneprosessor for vanlige pc-er. Prisene starter lavt.
For ikke lenge siden testet vi Intels Core i7 980X – Intels toppmodell av prosessorer for vanlige pc-er og med seks kjerner. Konklusjonen var kort oppsummert at dette ble en prosessor aktuell for de med helt spesielle behov. For de aller fleste vil Intels raskeste firekjerneprosessor være like rask. Vi anbefaler at man leser testen av Intels sekskjerneprosessor for en gjennomgang rundt problematikken med å skalere ytelse over flere kjerner og bruksområdene som i hovedsak kan dra nytte av det.
AMD Phenom II X6 bygger videre på arkitekturen man har hatt for de senere Phenom II-prosessorene. Phenom II har ikke kunnet konkurrere med de raskeste modellene fra Intel, men sett opp i mot prosessorer fra Intel i samme prissegment har Phenom II kunne være et godt valg.
AMD har to Phenom II X6-modeller; 1090T og 1055T. Forskjellen mellom de to er klokkefrekvensen – 3,2 GHz for 1090T og 2,8 Ghz for 1055T. Begge modellene har 3 megabyte andrenivåbuffer og 6 megabyte delt tredjenivåbuffer. Det maksimale strømforbruket er 125 watt. Etter hvert er det ventet at AMD skal komme med flere sekskjernemodeller i X6-serien, men trolig vil det i hovedsak være modeller som er tregere enn 1090T.
Turbo Core
En nyhet med Phenom II X6 sammenlignet med Phenom II-prosessorene man har hatt til nå teknologien Turbo Core. Dette minner mye om Intels Turbo Boost-teknologi. Turbo Core gir muligheten for at klokkefrekvensen for 1090T og 1055T kan gå opp til henholdsvis 3,6 og 3,3 GHz. Samtidig deaktiveres tre av kjernene.
Det vil om ikke så lenge komme AMD Phenom II X4-prosessorer som støtter Turbo Core. Disse prosessorene forventes også å ha noe lavere strømforbruk enn dagens Phenom II X4-modeller.
Krever spesiell bruk
Som vi gikk inn på i vår artikkel om Intels Core i7 980X er det ikke så mange bruksområdene hvor seks kjerner gir noe bedre ytelse enn en firekjerneprosessor med individuelt like raske kjerner. Fortsatt vil det være slik at for en god del brukere vil ikke en firekjerneprosessor være spesielt raskere enn en tokjerneprosessor med like raske kjerner.
Bakgrunnen ligger i programvaren de fleste bruker og hvordan pc-en brukes. Det er utfordrende å optimalisere programvare slik at det effektivt utnytter mange kjerner. For en del type programmer der man i basis har «tallknusingsoperasjoner» vil forskjellen kunne være stor. For eksempel videoenkoding, videoeffekter og 3D-rendering er oppgaver som kan være krevende og der oppgavene man gjør kan ta flere minutter eller flere timer. Dette kan også være oppgaver hvor det er relativt enkelt å gjøre gode optimaliseringer, samt at utviklerne legger mye fokus på dette på grunn av stor gevinst.
For en del typer bruk vil man kunne se en forbedring på for eksempel 25 prosent hvis man sammenligner en 4- og 6-kjerneprosessor med like raske kjerner. Det kan imidlertid bli en feil sammenligning uten å ta hensyn til pris og eventuelt om det finnes raskere firekjerneprosessorer. For eksempel kan man ha en situasjon der en firekjerneprosessor med like raske kjerner koster 2500 kroner, mens sekskjerneprosessoren koster 3500 kroner for at kjernene skal være like. Men hva hvis man da velger en firekjerneprosessor med raskere kjerner enn sekskjerneprosessoren? Den økte ytelsen per kjerne kan da kompensere for flere kjerner, samt på oppgaver som ikke drar nytte av flere kjerner være raskere.
Konklusjon
Å sammenligne AMD Phenom II X6 og Intel Core i7 980X blir ikke helt riktig. Kort fortalt kan man bygge en komplett kraftig pc med skjerm for omtrent samme pris som Core i7 980X-prosessoren alene. Prisen for Intels toppmodell er nesten 8 000 kroner.
Phenom II X6 1055T koster litt i overkant av 1 500 kroner, mens 1090T koster rundt 2 300 kroner. Sistnevnte har da omtrent samme pris som Intel Core i7 860, mens 1055T koster omtrent det samme som Core i7 920 (firekjerne) eller Core i5 650 (tokjerne).
Samtidig koster Phenom II X4 965, som er AMDs raskeste firekjerneprosessor, cirka 1 500 kroner. Altså omtrent det samme som X6 1055T. Denne har høyere klokkefrekvens, like stor andrenivåhurtigbuffer per kjerne og like stor tredjenivåbuffer. X6 1090T er på det jevne raskere enn X4 965, selv om programvaren ikke utnytter alle kjernene. Bakgrunnen for dette ligger da i at Turbo Core kobler inn.
Sett i forhold til prisen og forskjellen opp i mot AMDs raskeste modeller med fire kjerner, kan Phenom II X6 1090T være et meget godt valg for en pc-bruker som ser for seg en ganske tung bruk av pc-en. Vi ser imidlertid at en del av Intels rimeligere firekjerneprosessorer på mange områder er raskere, både når det gjelder oppgaver der mer enn fire kjerner utnyttes effektivt. Hvis man ikke ser helt konkrete områder der seks kjerner kan være en fordel for deg, kan det blir litt hipp som happ hva man bør velge.
Detaljerte ytelsestall finnes du på neste side