TEST: Billig og rask nok?

Veldig mange klarer seg med en tokjerneprosessor, og Athlon 7750 kan gi god ytelse i en svært rimelig pc.

Publisert Sist oppdatert

De første prosessorene med fire kjerner kom på markedet i 2006. Når vi snart tre år etter ser på ytelsestall for mange vanlige applikasjoner og spill ser man fortsatt at det å faktisk utnytte en firekjerneprosessor er en utfordring. I mange sammenhenger gir en firekjerneprosessor svært mye høyere ytelse, men det er da ofte snakk om tallknusingsoperasjoner som enkoding av lyd og bilde, svært tung bildebehandling eller i situasjoner der brukeren har flere programmer samtidig som aktivt bruker prosessoren. At man kjører flere programmer trenger i seg selv ikke bety noe – det er få programmer som bare ligger i bakgrunnen og spiser store mengder prosessortid.

LES OGSÅ: TEST: Nytt håp med Phenom II

Athlon er Phenom

Athlon X2 7750 kan ut i fra navnet høres ut til å være basert på AMDs gamle Athlon 64-arkitektur, men Athlon X2 7000-serien er basert på Phenom-arkitekturen (Athlon X2 4000- og 5000-serien er imidlertid fortsatt basert på den gamle arkitekturen). Prosessoren har en klokkefrekvens på 2,7 GHz, 512 kilobyte andrenivåbuffer per kjerne og 2 megabyte tredjenivåbuffer som er delt mellom kjernene. AMD leverer også i denne serien svakere modeller, som for eksempel X2 7550 på 2,5 GHz.

Dette betyr også at prosessoren benytter de samme hovedkortene som Phenom. I teorien skulle en del eldre hovedkort for Athlon 64 X2 også kunne benyttes, men mange hovedkortprodusenter har ganske enkelt ikke kommet med BIOS-oppgraderinger som gjør det mulig. Å bruke et hovedkort med AM2+-sokkel skulle imidlertid tilsi full kompatibilitet.

I motsetning til Phenom II er ikke Athlon X2 7750 produsert med 45 nm produksjonsteknologi. Man bruker her fortsatt 65 nm. Dette betyr i praksis litt høyere strømforbruk og varmeutvikling. Sett opp mot Pentium Dual-Core, som blir Intels prosessor i samme segment, er det maksimale strømforbruket 30 watt høyere for AMD-prosessoren. Ser man på maksimalforbrukstall i praksis kommer AMD dårligere ut, men forskjellene er heller ikke all verden. Under lav belastning av systemet er det svært liten praktisk forskjell.

Athlon X2 7750-prosessorene som nå selges har tilnavnet «Black Edition». Dette betyr at prosessoren ikke har de samme låsene for overklokking som AMDs vanlige prosessorer. Vi har her ikke eksperimentert så alt for mye, men vårt eksemplar kjørte i hvert fall i flere dager med belastning på 3,2 GHz. Dette med en ganske rimelig prosessorkjøling og uten for mye eksperimentering i AMDs Windows-programvare for overklokking (AMD Overdrive).

Nok for mange

I kombinasjon med et hovedkort basert på AMDs 790GX-brikkesett og vanlig PC6400 DDR SDRAM kan Athlon 7750 gi en svært rimelig pc med god funksjonalitet og god applikasjonsytelse for «vanlig bruk». Og gjennom hovedkortets integrerte grafikkprosessor har man det som trengs selv for avspilling av Blu-ray. Har man ikke de helt store kravene til visuell kvalitet eller trenger å spille de absolutt nyeste og mest krevende spillene, håndterer 790GX-grafikken også spill tålelig bra til å være en integrert løsning. For undertegnede har nettopp en Athlon 7750-prosessor og et hovedkort med 790GX-brikkesett funnet veien til stereobenken i form av en svært stillegående og rask nok mediesenter-pc. Velger man et 780G-basert hovedkort i stedet for 790GX, er det ikke de store forskjellene. Og hovedkort, prosessor og 4 gigabyte DDR2-minne ligger i skrivende stund på cirka 1 500 kroner hos de rimeligste forhandlerne. Ofte vil det ikke være noe i veien for å putte dette inn i din om så 5 år gamle pc så lenge den følger standard microATX- eller ATX-formfaktor.