TEST: Bitfenix Colossus - Oppmerksomhetssyk pc-kasse

Bitfenix sitt første kabinett vet i hvert fall å trekke oppmerksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Bitfenix er en nystartet kabinettprodusent og deres første produkt er miditårn-kabinettet Colossus. Og Colossus kan være et passende navn - kabinettet framstår visuelt sett på flere måter større enn det egentlig er.

Undertegnede har fote hatt kabinetter som kan dra oppmerksomhet fra andre i kontorlandskapet eller de som går forbi når det blir satt på skrivebordet. Bitfenix Colossus er vel trolig det kabinettet som har dratt mest oppmerksomhet - flere måtte ta en ekstra titt på kabinettet, og også folk som gikk forbi på gangen utenfor måtte avlegge et ekstra besøk. Mens mange av kabinettene som rettes mot entusiaster og spillere kan se ganske like ut, klarer Colossus å framstå som noe eget. Om det egentlig er positivt blir opp til den individuelle til å bedømme - en del vil synes det er stilig, mens andre nok setter det over i kategorien harry...

I sidedekselene og i front finner man nedfelte områder med lys. Man kan slå av lyset, eller velge mellom rødt eller blått lys. Det er også mulig å ha lysene pulserende. Alt dette styres via to knapper under et deksel på toppen av kabinettet. I sort utgave kan kanskje kabinettet gi en viss referanse til Cylons fra Battlestar Gallactica hvis man setter på rødt pulserende lys.

LES OGSÅ:

TEST: Fractal Design Array Mini - Perfekt for hjemmeserveren?

Teknisk praktisk?

Kabinettet måler cirka 25 x 56 x 58 cm (BxDxH) og det er syv 3,5-tommers-brønner og fem 5,25-tommers-brønner. To vifter følger med - i front og topp finner man 23 cm vifter, mens det er plass bak og i bunn for 12 eller 14 cm vifter.

De to viftene som følger med har en diameter på hele 23 cm. Store vifter kan flytte mye luft på lavt turtall, hvilket kan være til hjelp for støynivået.

Det er integrert viftekontroller for viftene som følger med - justeringen finner man under et lokk på toppen av kabinettet. Under dette lokket finner man også fire usb-porter, mikrofonkontakt og hodetelefonkontakt. To av portene støtter USB 3.0. Disse er lagt opp slik at man kan kjøre ledninger ut på baksiden av kabinettet til et tilleggskort for USB 3.0. Man kan imidlertid også koble disse til interne tilkoblinger for USB 2.0 eller USB 3.0 på hovedkortet. Det er også en eSATA-kontakt inne under dekselet. Ledningen fra denne kobles til en vanlig Serial ATA-kontakt på hovedkortet.

LES OGSÅ:

TEST: Fractal Design Define R2 - Rimelig high-end-kabinett

Vi liker ikke løsningen med at dette er ligger under dette dekselet. Man blir gjerne avhengig av at dekselet står åpent og det blir knotete når mye er koblet til, spesielt hvis man da også må ha tingene liggende der på grunn av kort kabel. Dekselet kan også være litt tungt å få åpnet uten å åpne frondekselet på kabinettet. Riktignok er det tilrettelagt slik at usb-kabler o.l. kan legges i spor slik at de kommer ut lengre ned på kabinettet.

Internt i kabinettet er det god plass. Strømforsyningen plasseres nederst, noe som har blitt mer og mer vanlig. Det er da viktig at man har lang nok ATX12V/EPS-ledning fra strømforsyningen - spesielt om man ønsker å skjule ledningen ved å trekke den på baksiden av platen hovedkortet er festet på. Bitfenix har her lagt godt opp til for at man skal kunne gjøre dette gjennom flere åpninger. Vi kunne imidlertid ha ønsket at den nederste åpningen var større og at beskyttelsen som skal forhindre at kablene skjæres mot metallet hadde vært bedre festet.

At man har god tid når man monterer pc-en kan være en fordel, og man kan da sikkert få lagt en del av ledningene for tilkobling av usb-portene på topp, hodetelefoner, viftene, vifteregulator, lys til sidedekslene, eSATA, av/på-knapp, resetknapp osv. på en bedre måte. Her blir det raskt litt rotete.

Harddiskene monteres i plastbraketter før de settes på plass i kabinettet. Problemet her var at plastbrakettene er litt myke og faller lett ned fra sporet de sitter i hvis det ikke er en harddisk montert i dem. For 5,25-tommers-enheter er det også hurtigfester - disse fungerte bra. Foran 5,25-tommers-brønnene er det som vanlig et deksel. Vi liker at bitfenix har et stoff her som skal hindre at så mye støv suges inn i kabinettet, men når vi løsnet ett av dekselene falt det ned mellom kabinettchassiset og plastfronten - her ble det liggende og det er mange skruer som må åpnes for at vi skal få plass til det (evt. kan vi prøve å snu pc-en oppned og se om det da kan nås). Den øverste 5,25-tommers-brønnen kunne vi ikke benytte til en optisk enhet - ledningsbuntene i toppen gjør det for trangt, men ledningene kan legges om.

LES OGSÅ:

TEST: SilverStone Grandia Series GD05B - Stilrent kabinett til stue-pc-en

Døren i front er tykk, hvilket kan være en fordel støymessig. Døren kan også hengsles om hvis man ønsker at den kan åpnes andre veien. Vi kunne imidlertid ønsket at døren kunne åpnes i en større vinkel.

Byggkvaliteten er tildels litt midt på treet. Blant annet når vi åpnet sidedekselene opplevde vi at plast og lakk ble litt skadet.

Støy

På grunn av reguleringen av vifter, døren i front og sidedekseler som blir i flere lag på grunn av lysene er dette et kabinett som gir muligheter for en relativt stillegående pc. På en del områder er ikke kabinettet termisk sett optimalt for en kraftig pc-konfigurasjon - vi ville ikke valgt dette kabinettet i et oppsett med flere kraftige grafikkort. Sett opp i mot mange andre kabinetter i dag er det relativt tett - en del andre kabinetter har muligheter for vifter omtrent overalt og i stedet for hele plater i dekselene på sider, topp og front blir det mer nettingvegger. Her blir det et spørsmål om prioriteringer - med en 14 cm vifte i bakkant og de to andre viftene selv på relativt lav hastighet har man god avkjøling, men akkurat en konfigurasjon med flere grafikkort kan gi litt utfordringer hvis det også ellers er mye som skal inn i pc-en og man ikke ønsker et så høyt støynivå fra mange og raske vifter.

LES OGSÅ:

TEST: Lian Li PC-P50BSCAND og MIST LL - Rent, stilig og vannkjølt

Konklusjon

Foreløpig har vi ingen markedspris for Bitfenix Colossus på det norske markedet. Informasjonen vi har fått fra Bitfenix er at blant annet Komplett.no snart kommer til å starte salg av deres produkter. Prisen er estimert til opp mot 1 500 kroner.

Opp i mot en del andre kabinetter på markedet fra aktører som Antec, Cooler Master og Fractal Design får vi ikke et spesielt godt inntrykk av Bitfenix Colossus. Den eneste grunnen vi egentlig ser til å kjøpe kabinettet blir at man synes designet blir stilig. Løsningen med usb-porter og hodetelefontilkobling under et deksel på toppen synes vi ble direkte upraktisk. Kvalitetsinntrykket er ikke helt på topp og enkelte løsninger virker litt billige. På en del områder blir det små detaljer som ødelegger litt, og løsningene rundt usb-porter, lys, vifteregulatorer gjør at det ikke blir av de enkleste kabinettene å bygge opp en pc i.

Vi ender opp med terningkast tre - et sterkt et sådann. Det er ikke et dårlig kabinett, men totaltinntrykket opp i mot prisen gjør at vi mener det kan finnes bedre alternativer for mange.

LES OGSÅ:

TEST: Cooler Master 690 II Advanced - Smarte løsninger