TEST: Blackberry Playbook - Annerledes-brettet

Blackberry har valgt å gå sine egne veier med sitt Playbook-nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste andre nettbrett - med unntak av iPad - bruker Android-operativsystemet, har Blackberry valgt å satse på sitt eget operativsystem - Blackberry Tablet OS. Etter å ha brukt Playbook en stund, mener vi Blackberry absolutt har lyktes i å lage et operativsystem som er fullt på høyde med både Apples iOS og Googles Android når det gjelder både funksjonalitet og brukervennlighet. Men Playbook har også sine særheter, som vi skal komme tilbake til.

Nettbrettet har en god 7-tommers skjerm, samme størrelse som første generasjon Samsung Galaxy Tab eller den nye HTC Flyer. Nettbrettet er forholdsvis tynt og veier bare 425 gram, omtrent det samme som HTC Flyer.

Playbook er nesten helt fri for fysiske knapper, og du benytter spesielle fingerbevegelser for å blant annet veksle mellom programmer. Fingerbevegelsene inkluderer også rammen rundt skjermen. For å vise en liste over alle programmer eller programmer som kjører nå, beveger du en finger fra nedre skjermkant og oppover. For å hente frem ulike valg i programmet som kjører, beveger du fingeren fra øvre skjermkant og nedover. For å gå til neste eller forrige program, beveger du fingeren fra høyre eller venstre skjermkant og inn mot midten av skjermen. Litt uvant i starten, men helt greit når du blir vant til det.

Bør ha Blackberry-telefon

Playbook er et lynraskt nettbrett som er enkelt å bruke, men skal du få fullt utbytte av det, kreves det faktisk at du også har en Blackberry-telefon. Nettbrettet mangler nemlig mulighet til å sette opp e-post, kalender og adressebok mot for eksempel Exchange. For å få tilgang til disse funksjonene, må du koble nettbrettet sammen med en Blackberry-telefon via «Blackberry Bridge». Og så må du ha tilgang til en Blackberry-e-postserver. Det er riktignok snarveier til Gmail og Hotmail i menyene, men det er kun snarveier til web-versjonene, og åpner bare nettleseren.

I USA er Blackberry-telefonene veldig populære i mange bedrifter, og dermed vil Playbook kunne være et smart tilleggsprodukt for disse brukerne. Men for norske brukere gjør kravet om Blackberry-telefon nettbrettet mer uaktuelt. At det mangler norsk skjermtastatur trekker også ned, selv om du riktignok kan få norske tegn ved å holde inne O eller A.

Vi testet BlackBerry Bridge med en BlackBerry Curve 9300, og det er ingen tvil om at denne kombinasjonen gjør Playbook til et utmerket jobbverktøy. Kalender, e-post og kontaktregister fungerer utmerket, og det følger med programmer som lar deg redigere Word-, Excel- og Powerpoint-filer. Men da vi forsøkte å åpne Word-vedlegg, forsvant Æ-er, Ø-er og Å-er.

Vil du laste ned flere apper, gjøres dette via Blackberry App World. Utvalget er ganske beskjedent i forhold til iOS eller Android, men det er likevel en del godbiter. Er du opptatt av et stort utvalg apper, bør du nok likevel velge et annet nettbrett.

God på underholdning

Som ren «underholdningsdings» til å se video, høre på musikk eller surfe på nettet med, fungerer Playbook upåklagelig. Takket være en 1 GHz tokjerneprosessor er den svært rask – til og med på tunge nettsider med mye Flash (ja, det er Flash-støtte).

Alt i alt mener vi Blackberry Playbook er et godt forsøk på å lage et nettbrett som skiller seg ut fra den store mengden. Men det mangler en del for at vi skal kunne anbefale den. Det skal antagelig komme en e-postklient som ikke krever Blackberry-telefon og -server, men inntil da ser vi ingen grunn til å kjøpe en Playbook hvis du ikke har en Blackberry-telefon. Mangel på støtte for norsk tastatur og norsk tegnsett i Word-filer, trekker også ned. De fleste vil ha større glede av et Android-nettbrett med større apputvalg, eller en iPad. Playbook koster for øvrig et par tusen kroner mer enn en iPad med like mye minne - noe vi mener er hinsides all fornuft. Playbook gir utrolig dårlig valuta for pengene. Men om prisen kommer ned og det tas tak i de største svakhetene kan Blackberry bli et spennende nettbrett-alternativ.