TEST: Cooler Master HAF X - Kabinett for kraft-pc-er

Cooler Masters HAF X retter seg mot dem som skal bygge kraftige pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Det forrige Cooler Master-kabinettet vi testet var modellen 690 II Advance. Dette var et kabinett vi likte meget god. HAF X retter seg mot de noe mer avanserte brukere. Kabinettet skal være tilrettelagt for de som skal bygge kraftige og komplekse pc-er, eller ha svært gode ekspansjonsmuligheter. Fortsatt er det imidlertid å regne som et miditårn-kabinett – om enn et stort sådan.

Kabinettet har fire 5,25-tommers-brønner og syv 3,5-tommers-brønner. To av 3,5-tommers-brønnene er med en skuffløsning. Man kan her benytte både 2,5- og 3,5-tommers-harddisker – eller SSD-er. Disse to brønnene kan også gjøres om til 5,25-tommers-brønner om det skulle være behov for det.

Videre legges det opp til meget god ventilasjon – langt mer enn man skulle ha behov for i en ”vanlig pc-konfigurasjon”. I fronten finner man en 23 cm-vifte, i toppen og i døren 20 cm vifte, bak en 14 cm vife og i tillegg er det plass til en ekstra 20 cm i toppen og det følger med en brakett hvor det kan monteres en 8 cm-vifte for å skape bedre sirkulasjon mellom grafikkort (ved SLI- og Crossfire-oppsett). I toppen av kabinettet kan det også monteres en 360 mm vannkjølingsradiator.

Kabinettet støtter vanlige ATX-hovedkort, samt også større E-ATX- og XL-ATX-hovedkort. E-ATX-formfaktoren benyttes av en del arbeidsstasjons- og serverhovedkort, mens XL-ATX benyttes at Gigabyte for noen av deres toppmodeller som har flere kortplasser enn vanlige ATX-hovedkort.

På toppen av kabinettet finner man to USB 2.0-porter, to USB 3.0-porter, eSATA-port og Firewire-port i tillegg til tilkobling for hodetelefoner og mikrofon. Det er her også en knapp hvor man kan slå av og på LED-lysene i kabinettet.

Cooler Master leverer også med hjul til kabinettet. Dette kan for så vidt være en praktisk løsning hvis en tung pc skal være med å LAN-party, samt at det også kan gjøre det enklere å få fram pc-en fra under skrivebordet for å rengjøre.

LES OGSÅ:

TEST: Bitfenix Colossus - Oppmerksomhetssyk pc-kasse

Konstruksjon

Kabinettet er relativt enkelt å montere i. Det er god plass og man kommer godt til alt, og det er praktiske løsninger for innmontering av disker og gjemme kabler. For vår egen del fikk vi ikke utnyttet alle mulighetene for å gjemme unna kabler, ettersom strømforsyningen ikke hadde lange nok kabler. Dette et vanlig problem for ikke helt nye strømforsyninger kombinert med kabinett der man monterer strømforsyningen i bunnen av kabinettet.

LES OGSÅ:

TEST: SilverStone Grandia Series GD05B - Stilrent kabinett til stue-pc-en

Konklusjon

Cooler Master HAF X er ikke noe dårlig kabinett – det er imidlertid et kabinett vi tror ikke vil være det beste valget for så spesielt mange. De termiske egenskapene er gode – såpass gode at dette kan være et kabinett godt egnet for dem som kjører med overklokkede systemer, flere grafikkort og en haug av harddisker. Det blir ikke et kabinett for dem som ønsker lavest mulig støynivå.

Rent monteringsmessig og byggkvalitetsmessig var vi ikke helt fornøyde – blant annet imponerte ikke skuffløsningen for harddiskene. Vi slet her litt med å få koblet skuffene til kontaktene, og det var heller ikke enkelt å montere ut skuffene under monteringen.

Sett behov opp i mot de egenskapene kabinettet har, kan Cooler Master HAF X være et godt kjøp. For en del kan imildertid løsninger som for eksempel Cooler Master 690 II Advance eller Fractal Design R2/R3 være bedre valg.

Prisen for kabinettet er cirka 1 300 kroner. Det er for så vidt ikke ille for et kabinett i dette segmentet og med en del av funksjonene som HAF X har. En generell anbefaling av kabinettet vil vi ikke gi – det er imidlertid et kabinett som kan være egnet for entusiast-pc-er av det litt mer ekstreme slaget, der man trenger de avkjølingsegenskapene kabinettet gir.

LES OGSÅ:

TEST: Lian Li PC-P50BSCAND og MIST LL - Rent, stilig og vannkjølt