TEST: Fractal Design Define XL: Rimelig kabinett for de kravstore

Fractal Design Define XL imponerer med å være praktisk, lettbygd og ha gode løsninger for å holde støynivået nede.

Publisert Sist oppdatert

Fractal Design XL er et kabinett som rettes mot de som trenger et litt større kabinett for en velutstyrt pc. Dette har Fractal Design kombinert med å tilrettelegge for at et lavt støynivå fra pc-en – her finner man støydempende matter og en medfølgende vifteregulator.

Viftene som leveres med kabinettet gir en mulighet for god ventilasjon for selv kraftige pc-er uten at turtallet, og da støynivået, blir så høyt. For de fleste vil det ikke være behov for å benytte alle viftene. Med kabinettet følger det to 140 mm-vifter og en 180 mm-vifte. I tillegg er det plass til flere vifter – eller man kan flytte viftene som følger med. For vifteplassene i front, hvor luft trekkes inn, er det lett tilgjengelige støvfiltre.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Graphite Series 600T - Ryddig og lettbygd

Kabinettet har fire 5,25-tommers-brønner og ti 3,5-tommers-brønner. Den øvre modulen for fire harddisker kan tas ut for å gi plass til ekstra store grafikkort. Her er det bortimot 33 cm uten å ta ut brønnen, så selv dagens største kort skal normalt sett passe selv om brønnen er på plass. Da er man også forberedt for det grafikkortprodusentene måtte finne på i årene som kommer.

Kabinettet er også konstruert slik at flere store grafikkort kan benyttes.

Kabinettet har gode ekspansjonsmuligheter og er lett å komme til i.

Vi regner de nedre brønnene som de mest aktuelle å benytte – her er det også gummipakninger mellom diskene og diskskuffene. Kabinettet har ellers en stor åpning i hovedkortplaten slik at kjøler med brakett under hovedkortet kan skiftes uten at hovedkort monteres ut. Det er videre lagt opp gode løsninger for å legge kabler på en svært ryddig måte. Med at strømforsyningen er plassert i bunnen skal man være obs på at noen strømforsyninger kanskje ikke har lang nok ATX12V/EPS-kabel for å rekke fram til kontakten, som gjerne er på oversiden av prosessorsokkelen. Dette gjelder de fleste kabinetter med denne konstruksjonen. Det er forlengelseskabler å få kjøpt. Generelt er kabinettet lett å bygge opp pc-er i.

På toppen i front finner man fire usb-porter og en eSATA-port, samt tilkobling for hodetelefoner, mikrofon og knapper. Usb-portene støtter ikke USB 3.0, noe som støttes på mange nyere kabinetter.

LES OGSÅ:

TEST: Bitfenix Survivor - Praktisk og flyttbart?

Konklusjon

Rent utseendemessig er kabinettet konservativt og stilrent. Vi liker det. Konstruksjonsmessig, og med tanke på medfølgende vifter og støydempingsmatter, synes vi kabinettet gir god valuta for pengene. Trenger man ikke et kabinett som er riktig så stort kan man se på Fractal Design Define R3. Det har mange av de samme egenskapene, men er mindre og rimeligere.

LES OGSÅ:

TEST: Cooler Master HAF X - Kabinett for kraft-pc-er