TEST: Halvveis rask usb-minnepinne

Med OCZ Rally 2 går det raskt - i hvert fall den ene veien.

Publisert Sist oppdatert

Rally 2-serien fra OCZ leveres i kapasitetsvariater fra 512 megabyte til 32 gigabyte. Modellen vi har testet er på 16 gigabyte, hvilket gir en pris på cirka 700 kroner. Hastighetene OCZ oppgir er opptil 35 megabyte i sekundet for leseoperasjoner og opptil 15 megabyte i sekundet for skriveoperasjoner.

Strengt tatt er det det lite å fortelle om produktet. Utforming, størrelse og funksjonalitet blir å omtale som standard. OCZ leverer ikke med spesiell programvare, men som for mange usb-minnepinner følger det med en reim for å for eksempel henge den rundt halsen.

LES OGSÅ: Slik kryterer du minnepinnen

Ytelse

Med usb-minnepinner som ha såpass høy kapasitet som det er snakk om her, blir ytelse viktig. De er da aktuelle for å frakte med seg relativt store datamengder, og det er store ytelsesforskjeller mellom usb-minnepinnene på markedet. Legger man over noen få bilder eller dokumenter merker man ikke så mye til dette. Skal store filer, eller større samlinger av filer, legges over blir det mer merkbart. Enheten har livstidsgaranti.

På syntetiske tester, med blant annet testprogrammet HD Tach, fikk vi tall som er i samsvar med de spesifikasjonene OCZ oppgir. For praktiske kopieringsoperasjoner blir det imidlertid noe under. Vi benytter blant annet tre større datasett som skrives til minnepinnen, for så å lese de tilbake til harddisk. Det første datasettet har filer på rundt 4-5 megabyte, hvilket kan i samsvar med mp3-filer og bilder. Det andre settet har filer på 5-600 megabyte, som blir i samsvar med for eksempel film. Det tredje består av flere tusen filer i alt fra 1 kilobyte til 1 megabyte, fordelt over en rekke kataloger. Kopieringen gjøres med Microsoft Robocopy.

Lesehastigheten er i alle testene god. For de største filene hadde vi en gjennomsnittshastighet på nesten 27 megabyte i sekundet. Også for de mellomstore filene var hastigheten over 20 megabyte i sekundet, mens det for de små filene var cirka 9 megabyte i sekundet. Skrivehastigheten blir imidlertid lav. For de mellomstore filene var vi nede i 1,2 megabyte i sekundet i snitt, mens det for de store filene var nesten 10 megabyte i sekundet. For samlingen av små filer var hastigheten bare 0,1 megabyte i sekundet. Dette er imidlertid tall som står i samsvar med en rekke andre rimeligere usb-minnepinner på markedet, inkludert Corsair Voyager 32 GB som vi testet for ikke lenge siden.

Konklusjon

Leseytelsen er å omtale som god, mens skriveytelsen er noe lav. Men i forhold til pris/kapasitetsforholdet kan man samtidig si at det er som forventet. Prisen på cirka 700 kroner er ok, men vi bemerker at for eksempel Corsairs Voyager i 16 gigabyte-utgave er litt rimeligere (den koster cirka 500 kroner). Denne har også en litt mer solid konstruksjon, men ytelsen er jevnt over 30 prosent lavere.

OCZ leverer en Turbo-versjon av Rally 2. Dette tilsvarende at Corsair leverer GT-versjoner i sin Voyager-serie. Det er nok spesielt skriveytelsen som er forbedret på disse. Vi har ikke sett priser på OCZ' Turbo-utgaver ennå, men hvis det ikke er den store forskjellen kan de nok være å anbefale for kravstore brukere. For Corsairs del er ikke GT i 16 gigabyte-versjon mer enn cirka 150 kroner dyrere.

Totalt sett vil vi konkludere med at OCZ Rally 2 gir et kurant resultat sett opp i mot prisen.

OCZ Rally 2 16GB

Pris: Ca. kr 700 inkl. mva.Internett: www.ocz.com

+ Kapasitet. God leseytelse.- Lav skriveytelse på enkelte områder.