TEST: Intel X25-V - Rask system-SSD

Intel X25-V rettes mot dem som vil kjøre operativsystem og de viktigste applikasjonene fra en SSD.

Publisert Sist oppdatert

Intels X25-M G2 har vært på markedet siden i fjor sommer, og har blitt levert med kapasitet på 80 og 160 gigabyte. I starten hadde SSD-en ikke støtte for TRIM, men dette kom senhøstes i fjor gjennom en firmwareoppgradering.

Intels X25-M er ikke blant de aller raskeste SSD-ene hvis man ser på maksimale lese- og skrivehastigheter. SSD-ene til Intel har imidlertid hatt fordel av en meget rask kontroller som gjør at de i praktisk bruk har vært raskere enn mange andre SSD-er. Spesielt hvis man ser for seg bruk som systemdisk er det sjeldent man skal behandle meget store filer, og sekvensiell ytelse blir da mindre viktig. Antall operasjoner som kan utføres per sekund og håndtering av kommandokøer har vært Intels styrke.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Microstation SSD - SSD på farten

Under tusenlappen

Intel X25-V koster rett i overkant av 900 kroner hos de rimeligste forhandlerne. Kapasiteten er på 40 gigabyte. Ønsker man å gå opp til Intels 80 gigabyte X25-M G2 øker prisen til cirka 1 700 kroner.

Det er mer enn kapasiteten som skiller Intel X25-V og X25-M. Vi kan med en gang si at X25-M er en raskere SSD. Dette gjelder spesielt skriveytelsen, der maksimalhastigheten er cirka 40 megabyte i sekundet for X25-V, mens den for X25-M er 100 megabyte i sekundet.

Hensikten her er å gi en rimelig SSD primært for operativsystem og sentrale applikasjoner. Man finner flere andre SSD-er til under tusenlappen, men da med 32 gigabyte kapasitet og prisforskjellen sett opp mot Intels SSD blir svært liten. Og vi kan si det med en gang – Intel er generelt raskere enn de andre som er tilgjengelig i dette segmentet nå.

For liten?

40 gigabyte vil for mange være for lite i den bærbare pc-en. Faktisk vil vi kanskje si at Intel X25-V er en mer aktuell løsning for en stasjonær pc hvor man har en vanlig harddisk i tillegg. Den kan også være aktuell i en stue-pc, med et oppsett der man ellers har mediefiler for eksempel lagret på nettverket.

40 gigabyte, eller 37,2 gigabyte i praktisk formatert tilstand, kan være akkurat nok. En standard installasjon av Windows 7 og vekslefil (swapfil) i en vanlig pc vil vanligvis ta i underkant av 15 gigabyte. Man kan bemerke at 64-bit-versjonen av Windows 7 tar litt mer plass enn 32-bit-versjonen, samt at størrelsen på vekslefilen i utgangspunktet vil være avhengig av hvor mye minne man har.

For en bærbar pc kan enkelte ha såpass enkle behov at 40 gigabyte kan holde. Samtidig må man da spørre om ikke behovene kanskje er så enkle at en harddisk gjør en vel så bra jobb, selv om ytelsen er lavere? En del bærbare pc-er, da gjerne mer avanserte modeller for bedriftssegmentet, kan ha en opsjon for at optisk enhet erstattes med en brakett med en ekstra harddisk. Dette gir mulighet for å ha en mindre SSD for systemet og en harddisk for generell lagring.

LES OGSÅ: TEST: Kingston SSD Now V+ Gen 2 - Bedre SSD fra Kingston

Konklusjon

Som en helt stille og meget rask systemdisk kan Intel X25-V være et utmerket valg. Vi blir imidlertid fristet til å si at man kanskje bør vente litt. Man vil naturligvis kunne si at det alltid vil komme noe større og bedre, men vi tror ikke det vil ta så lang tid før man får relativt gode 60-64 gigabyte-SSD-er inn dette prissegmentet. Det er mange nye modeller på vei til markedet og økt konkurranse. Samtidig skal man ta et forbehold – på sett og vis har prisene ikke endret seg stort det siste halvåret på SSD-er. Bakgrunnen for dette er flere, men for en del aktører har det vært stort etterspørsel slik at prisene har blitt holdt oppe.

LES OGSÅ: GUIDE: Superytelse med SSD