TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid
Proft nettbrett og god ultrabærbar i ett.
Med blandet suksess har mange av pc-produsentene siden lanseringen av Windows 8 kommet med produkter som skal kombinere funksjonaliteten for nettbrett og bærbar pc.
En del av disse løsningene har vært rettet mot konsumentmarkedet, eller ligget i et mellomsjikt med visse elementer for å gjøre det bedre egnet for bedrifter og BYOD-brukere.
Lenovo Thinkpad Helix er en løsning som mer dedikert blir rettet mot profesjonelle brukere i bedrifter. En del vil kunne si at det beste og mest attraktive for brukeren vil være å ha både en bærbar pc og et nettbrett.
LES OGSÅ:
For en bedrift byr dette imidlertid på flere utfordringer. Å ha kun én enhet å administrere for en bruker blir en fordel. Dette både i henhold til det rent administrasjonsmessige og lisenskostnader. For mer uerfarne brukere kan det også være en fordel å ha bare en enhet - og brukergrensesnitt - å forholde seg til – med alle sine data på.
Windows som plattform vil også være en fordel for mange bedrifter kontra Windows RT, Android og iOS, med programvareløsninger allerede tilrettelagt for plattformen og når det gjelder opplæring – både for systemene brukerne bruker og for administrasjon av maskinene.
LES OGSÅ:
Konstruksjon
For hybrid-pc-er kan man i hovedsak skille mellom to konstruksjoner. Den første er en løsning hvor man i utgangspunktet har en bærbar pc der skjermen kan legges ned slik at pc-en får en nettbrettformfaktor. En ulempe med denne typen løsninger er gjerne at størrelse og vekt blir ok med tanke på en ultrabærbar, men stort og tungt til å være et nettbrett. Denne typen maskiner kan også kjennetegnes ved at man finner prosessoren under tastaturet.
Den andre typen blir maskiner som i utgangspunktet er nettbrett – med prosessoren plassert bak skjermen. Lenovo Thinkpad Helix er i denne gruppen. Man har her et nettbrett som dokkes mot et tastatur, og tastaturet gir i tillegg også flere tilkoblinger og et ekstra batteri.
Vekten for nettbrettet er i underkant av 850 gram. Med tastaturet øker vekten til nesten 1,7 kilo. Som nettbrett er den altså et par hundre gram tyngre enn for eksempel iPad, men så er det større skjerm og ikke minst langt kraftigere innmat enn hva man har på de fleste tradisjonelle nettbrett.
Tastaturet blir «typisk Lenovo» og er meget godt. Styreflaten er også god og man har i tillegg styrepinne for dem som foretrekker det. Man kan også trekke ut en penn fra siden av skjermen.
Nettbrettet løsnes fra tastaturet ved å trykke inn en knapp på siden. Det er enkelt både å løse og sette på plass igjen. Med at nettbrettet blir en del tyngre enn hva en skjerm ville vært blir det litt ekstra krav til hengslene. Dette gjør at det er litt tungt å slå opp skjermen. Løsningen med dekselet som ligger bak hengslene blir ikke så elegant, og selv om konstruksjonskvaliteten på det jevne virker god får man en følelse av en eventuell svakhet vil ligge i koblingsløsningen mellom tastaturet og nettbrettet. Skal man transportere tastaturet for eksempel i en bag eller sekk, vil vi anbefale at man løser nettbrettet fra tastaturet mens det ligger nede.
Varmemessig blir det ikke spesielt å utsette. Siden man her har hovedkort og prosessor bak skjermen blir den ikke varm under. Selv om det nå de siste ukene har vært ekstra varmt, har undertegnede ikke merket spesielt til viften ved vanlig bruk hjemme. Man merker imidlertid de to viftene bak på tastaturet litt når belastningen er hard – men støynivået er ikke høyere enn for mange andre ultrabærbare satt under belastning.
Utseendemessig blir Helix i våre øyne ikke elegant. Funksjon blir her satt foran utseende. Som nettbrett blir det imidlertid likt mye annet.
LES OGSÅ:
Det tekniske
Lenovo Thinkpad Helix vil leveres i en del forskjellige versjoner. Modellen vi testet var med Core i7-3667U-prosessor med to kjerner på 2 GHz, 256 gigabyte SSD, 8 gigabyte minne og integrert 3G-støtte. Det vil også være modeller med forskjellige Core i5-varianter, 4 gigabyte minne, SSD på 128 eller 180 gigabyte og uten 3G.
Lenovo benytter her tredjegenerasjons Intel Core-prosessorer. For ytelsen trenger ikke det ha spesiell betydning, men ut i fra det vi så med Dell XPS 13 og Macbook Air kan en overgang fra tredje- til fjerdegenerasjon Core bety svært mye for batteridriftstiden.
Men ytelsesmessig blir det uansett bra for vanlig applikasjonsbruk. Vi bemerker at ytelsen blir litt lavere når den brukes som
Skjermen har en oppløsning på 1920x1080 punkter og lysstyrken målte vi til i overkant av 360 cd/m2. Dette er for så vidt en god lysstyrke for en bærbar pc, men som nettbrett kunne vi ønsket enda litt mer for bruk i lysmiljøer som gir en del reflekser på skjermen. Med IPS-skjermpanel er fargegjengivelse og innsynsviklene gode. Berøringsegenskapene for blir det ikke noe å utsette på.
For kommunikasjon har man Bluetooth og 802.11n-basert trådløst nettverk. Wlan-kortet som benyttes er fra Intel og med to antenner og støtte for både 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet. Trenger man kablet nettverkstilkobling må dette skje gjennom medfølgende usb-adapter. Vår testmodell var utstyrt med integrert 3G for mobilt bredbånd. Lenovo kan foreløpig - i motstetning til Fujitsu og Sony - ikke levere maskiner med integrert 4G.
Det er støtte for Intels vPro-teknologi for administrasjon, TPM og tyverisikring. Det er ikke fingeravtrykksleser. Maskinen kan leveres med selvkrypterende SSD.
LES OGSÅ:
Batteri
Batterimessig leverer Thinkpad Helix gode resultater – spesielt i «pc-modus» når batteriet under tastaturet også benyttes.
For eksempel under applikasjonsbruk målt med Futuremark Powermark klarte pc-en åtte og en halv time med begge batteriene – dette tre timer mer enn med bare batteriet i «nettbrettet». Dette er blant de beste resultatene vi har målt, men den må her se seg slått av Macbook Air 13 med Windows 8. De beste pc-ene ellers ligger her på seks-syv timer, Macbook Air 13 på nesten ti timer, mens majoriteten av pc-ene vi har testet det siste året ligger på rundt fem timer. Her er det imidlertid viktig å skille mellom pc-er med tredje- og fjerdegenerasjons Core-prosessor – slikt sett hadde det vært interessant å fått sett batteridriftstiden hvis Helix etter hvert kommer med de nye Core-prosessorene.
På vår test for kombinert websurfing og Spotify-streaming klarte den i underkant av syv timer med begge batteriene, mens den som rent nettbrett klarte cirka fem og en halv time. På videoavspilling (720p x264) lå vi på fem timer og et kvarter med begge batteriene og på fire timer som nettbrett.
Alt i alt – rent batterimessig blir det meget bra, både som nettbrett og spesielt som bærbar pc.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Lenovo har vektlagt en del av de riktige tingene i henhold til en del bedrifter, og slikt sett vil sikkert it-avdelingen være fornøyd med.
Som en bærbar pc fungerer den for så vidt godt – man har et godt tastatur og styreflate, god skjerm og god ytelse – og utmerket batteridriftstid. Til å være en 11,6-tommers pc er den riktignok litt stor og tung – og som nettbrett føles det også litt tungt, selv om det her faktisk blir litt lettere enn Surface Pro – som har litt mindre skjerm.
Spørsmålet kan nok være om ikke mange hadde foretrukket et mindre nettbrett enn det man her får. Skulle man ha hatt den tynnere og lettere som pc hadde det gått ut over batteritiden. Hybridløsninger blir ofte et spørsmål om kompromisser og hvilke egenskaper man skal vektlegge. Fordelen da er at det finnes forskjellige løsninger på markedet fra forskjellige aktører.
Thinkpad Helix er litt vanskelig å bedømme. Det er ikke en løsning som er tiltenkt «alle» og selv om prisen er svært høy vil den i et totalregnestykke for en bedrift kunne forsvares. Prisen starter på cirka 13 000 kroner inkludert mva. for enkleste modell.
LES OGSÅ: