TEST: Lenovo W700ds - Lenovo ser dobbelt
Er to skjermer i en bærbar pc en god idé? Vi har testet toskjermløsningen i Lenovos bærbare arbeidsstasjon.
PC World Norge testet Lenovos bærbare arbeidsstasjon Lenovo W700 i mars. Denne maskinen kan også leveres i en versjon med en ekstra skjerm som kan trekkes ut på høyre side av skjermen. Det gir deg rundt 40 prosent større skjermflate. Men har dette egentlig noe for seg? Vi har testet konseptet.
Plass til verktøylinjene
Lenovo W700ds er et virkelig beist av en bærbar. Vekten er på nesten 5 kilo, og maskinen måler 41 x 31 x 5,2 cm. Den er tykk, den er stor – og det er neppe særlig mange som vil kalle den pen å se på. Men den er et arbeidsjern uten like, beregnet på de som trenger en kraftig arbeidsstasjon til 3D, design og bildebehandling – i en «flyttbar» innpakning.
Det som skiller W700ds fra W700 er toskjermsløsningen. Ekstraskjermen på høyre side er på 10,6 tommer og har en oppløsning på 1 280 x 760 punkter. Ettersom den 17 tommer store hovedskjermen har en oppløsning på 1 920 x 1 200 punkter, er det 80 punkter «til overs» i høyden. Det gjør at hvis du strekker et bakgrunnsbilde ut over de to skjermene, så får du en svart stripe nederst.
Vinkelen til skjermen kan for øvrig justeres slik at skjermen står litt på skrå.
Som vi påpekte i vår test av W700, er bildekvaliteten på hovedskjermen upåklagelig. Lysstyrken er ifølge Lenovo på hele 400 nits. Den høye oppløsningen gjør at du har et stort arbeidsområde tilgjengelig, og du kan plassere for eksempel nettsider du skal følge med på eller verktøylinjer på den uttrekkbare ekstraskjermen. Ett eksempel kan være for eksempel Photoshop-brukere som ønsker å bruke hele hovedskjermen til jobbing med bilder, og ha verktøylinjer og paletter på sideskjermen. Eller du kan plassere Vista-gadgets med ulik informasjon, nyhetsfeeder, og annet på sideskjermen.
Det aktive vinduet kan enkelt flyttes fra hovedskjermen til sideskjermen ved å trykke Fn+Mellomrom. Det kommer da opp en dialogboks hvor du blant annet kan velge lysstyrke/gamma for de to skjermene. Et nytt trykk på Fn+Mellomrom flytter vinduet på sideskjermen tilbake igjen.
Bildekvaliteten på sideskjermen er merkbart dårligere enn på hovedskjermen, og det er også litt lyslekkasje i venstre skjermkant. Skjermen er heller ikke like lyssterk (280 nits mot 400 for hovedskjermen). Men så er sideskjermen først og fremst ment for tilleggsinformasjon – du gjør ikke bildebehandlingen på den.
Som nevnt i vår test av W700 i forrige utgave, er maskinen utstyrt med en kalibreringsløsning fra XRite/Pantone. Løsningen er svært enkel å bruke. Du starter opp kalibreringsprogrammet, trykker «Start» og lukker igjen skjermlokket. Etter en liten stund varsler et pipesignal at kalibreringen er ferdig, og du kan lukke opp skjermen igjen. Enklere blir det ikke!
W700ds er en råtass av en bærbar pc, og den har en ytelse som overgår det aller meste. Men så er den da også basert på en svært kraftig prosessor beregnet på stasjonære pc-er, den kan leveres med to raske harddisker koblet i RAID 0-oppsett, og den har et grafikkort som holder til de mest krevende 3D- og designapplikasjonene. Pc-en har for øvrig også et integrert tegnebrett fra Wacom.
Ikke for alle
Målgruppen til enskjermsversjonen av pc-en, W700, er allerede i utgangspunktet ganske smal. Vi tror mange som allerede er i modus for å kunne kjøpe en W700, også vil kunne ha stor glede av en toskjermsløsning som det W700ds tilbyr. Men på grunn av den begrensede størrelsen på ekstraskjermen, og en forholdsvis dårlig bildekvalitet, egner ikke ekstraskjermen seg til så mye mer enn å vise verktøypaletter og annen informasjon.
Mange som bruker bærbare pc-er har likevel en ekstra skjerm tilkoblet pc-en når de sitter på kontoret eller hjemmekontoret. Spørsmålet er derfor om ikke ekstraskjermen i W700ds blir overflødig. Det er nemlig ikke mulig å bruke den samtidig som du kobler pc-en til en ekstra skjerm (kun to skjermer av gangen er mulig).
Men har du behov for en toskjermsløsning når du er på farten, og det ikke er praktisk å koble til en vanlig, ekstern skjerm, da kan W700ds være det du leter etter.
LES OGSÅ: TEST: Lenovo Thinkpad W700: Ekte arbeidsstasjon