TEST: Netgear Push2TV 3000: Trådløs HDMI med Miracast
Det kan godt være at flere av dine dingser støtter Miracast allerede. Med Netgear Push2TV 3000 får også tv-en din støtte for teknologien.
Med introduksjonen av Windows 8.1 har interessen rundt Miracast økt. Dette er en teknologi som enkelt skal kunne gi trådløs overføring av bilde og lyd fra pc-er, mobiltelefoner og nettbrett til tv, projektor og lydanlegg.
I tillegg til Windows 8.1 støttes teknologien også av Windows RT, Android 4.2 og Blackberry 10.2. Men det holder ikke med operativsystemstøtte alene – det må også være brukt en wlan-løsning som både i maskinvare og driver støtter teknologien.
Direkte overføring
Miracast er basert på Wi-Fi Direct. Kontra for eksempel Apples Airplay kreves det ikke av verken adapteren eller enheten man skal sende bilde fra er tilkoblet et trådløst nettverk. Fordelen mer med å ha en direkte tilkobling er at det ofte vil gi bedre ytelse enn å bruke et annet trådløst nettverk. Man vil - avhengig av enheten man benytter for avspilling - fortsatt kunne tilkoblet det trådløse nettverket ellers samtidig som man benytter Miracast.
Bildet overføres via MPEG4. Bildekvaliteten vil kunne variere ut i fra hvordan enheten enkoder videoen. Ut i fra enhetene vi så langt har testet med, har vi ikke noe å utsette på bildekvaliteten, men vi vil ikke se bort i fra at enkelte svakere enheter med Miracast-støtte kan enkode på en slik måte at bildekvaliteten får en reduksjon.
LES OGSÅ:
Kjært barn...
Miracast-støtte finner man på tv-er, projektorer og hdmi-adaptere fra en rekke forskjellige aktører. Det er imidlertid ikke sagt at disse kaller teknologien for Miracast. Litt av bakgrunnen for dette er at enhetene nødvendigvis ikke har gått gjennom sertifiseringsprogrammet for Miracast, men produsentene har testet det opp i mot sine egne enheter med støtte for teknologien under deres navn.
For eksempel hos Panasonic kalles det «Display Mirroring», Samsung kaller det «Allshare Cast», Google kaller det «Wireless Display» og i tillegg er Intels WiDi-teknologi – som også står for Wireless Display – kompatibel med Miracast. Miracast er i utgangspunktet også basert på Intels WiDi-teknologi. Ifølge Intel fikk Wi-Fi Alliance deres teknologi og gjorde endringer av teknologien i samarbeid med deres partnere – inkludert Intel. Disse endringene, som ble definert som Miracast-standarden, har Intel igjen implementert i sin WiDi-teknologi.
Her kan det også virke som aktører i bransjen av en eller annen årsak ikke vil bruke standardnavnet. Dette tror vi vil være med på å skape forvirring – det framstår for oss som bedre at et produkt på dette området støtter en industristandard enn noe som framstår som produsentens egen løsning. Samtidig trenger de ikke ta ansvar for at andre produkter enn deres egne skal fungere sammen. Liste over produkter som har sertifisert Miracast-støtte finner man hos Wi-Fi Alliance .
LES OGSÅ:
Push2TV
Netgear Push2TV-serien av produkter har tidligere kun støttet Intels WiDi-teknologi, men med nye Push2TV 3000 er Miracast-støtten på plass. For de som tidlig kjøpte denne må riktignok en firmware-oppdatering inn for at Miracast skal være støttet.
Enheten måler ikke mer enn cirka 5 x 8 x 1 cm. Strømkontakten er en mini-usb, og man kan også gi strøm til enheten via usb-port – noe en del tv-er og projektorer har. Det er støtte for opptil 1080p-oppløsning og 5.1-kanals lyd.
En viss forsinkelse er det mellom hva som skjer på skjermen til en enhet og det som vises på tv-en. Sett slik egner løsningen seg godt for presentasjoner og filmavspilling, nettsurfing og andre oppgaver som ikke krever en rask respons – for eksempel spill er det ikke egnet til.
LES OGSÅ:
I praksis
Alle pc-ene vi hadde med WiDi-støtte kunne uten problemer overføre bilde til Push2TV 3000. Videre brukte vi blant annet en HTC One Max der det fungerte, men vi konstaterte raskt at selv om flere enheter hadde Android 4.2 eller nyere, var det ingen automatikk i at Miracast var støttet. Som sagt tidligere – Android 4.2-operativsystemet i seg selv støtter teknologien, men det er flere elementer som avgjør om det er støtte på en enhet. Slik vil det også være på en pc som kjører Windows 8.1.
Erfaringene så langt for mange brukere har vært at Miracast nå i en litt tidlig stadium har hatt litt kompatibilitetsproblemer. Her ble vi også litt overrasket når vi ikke klarte å få vår Microsoft Surface Pro 2 til å fungere med Miracast, selv om det er offisielt støttet. Mot vår Surface Pro fungerte det imidlertid – her var operativsystem, wlan-adapter og driverversjon de samme.
Mye på gang
En rekke aktører har i senere tid kommet med Miracast-adaptere og enheter med integrert Miracast-støtte. Som allerede nevnt kan teknologien hos noen selskaper gå under andre navn. Det man spesielt nå ser Miracast-støtte på er tv-er.
Men adaptere som gir eksisterende tv støtte vil for mange være det mest aktuelle. I tillegg til Netgear leverer blant annet Asus, Belkin, Sony, Samsung med flere adaptere. Miracast kan man også se integrert i andre typer enheter – for eksempel Panasonic har en Blu-ray-spiller, LG har surroundanlegg og Pioneer har en lydplanke som også kan transportere Miracast videre til tv-en.
Fra blant annet LG har man også sett pc-skjermer med integrert støtte. Western Digital populære WD TV Live står også listet på Wi-Fi Alliance sine websider – ut i fra det vi kan forstå vil det her også være snakk om programvareoppdateringer til eksisterende produkter.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Miracast er i utgangspunktet svært praktisk og løser et av de store problemene man tidligere så med WiDi, som for eksempel at støtten kun fantes på pc-er med prosessor og wlan-kort fra Intel. Netgear Push2TV 3000 gjør med sin lave pris teknologien tilgjengelig for dem uten helt nye tv-er og projektorer med støtte for teknologien. Hvorvidt den gjør en bedre jobb enn andre adaptere som nå er tilgjengelig – eller på vei – kan vi foreløpig ikke svare på.
Men foreløpig er det ikke problemfritt. Det er vanskelig å si om vi kan skylde på Netgears adapter eller enhetene vi testet med – etter å ha sett andres erfaringer på nettet føler vi at problemene i størst grad er knyttet til forskjellige enheter. Med det sagt – i de tilfellene vi hadde pc-er med Intels WiDi-teknologi støttet, var det ingen problemer. Riktignok er det her nyere pc-er med WiDi vi har testet med.
LES OGSÅ: