TEST: Toshiba Portégé A600: Praktisk ultraportabel?
Med kompakte mål, en vekt på under 1,5 kilo og integrert 3G er Toshiba A600 en alternativ for deg som er mye på farten.
Styrken til Toshiba de siste årene når det gjelder pc-er for bedriftssegmentet har vært noen av de ultraportable modellene. Toshiba Portégé R500 har vi testet tidligere, og dette er blant de letteste 12,1-tommers-pc-ene på markedet. A600, som vi nå har testet, er også en 12,1-tommers-modell, men den er både tyngre og tykkere. Med en vekt på 1,46 kilo og kompakte mål er imidlertid A600 verken tung eller stor.
Det tekniske
Pc-en er basert på Centrino 2 vPro-plattformen og har dermed Intels GM45-brikkesett med GMA X4500-grafikkontroller, Intel Wi-Fi Link 5100 802.11g/n-wlan og Core 2 Duo-prosessor. Prosessoren blir en av svakhetene til pc-en hvis den skal sammenlignes med flere av de andre pc-ene i testen, som riktignok er større og tyngre pc-er. Prosessoren er en Core 2 Duo SU9400. Denne har 1,4 GHz klokkefrekves, 3 megabyte andrenivåbuffer og 800 MHz busshastighet.
Til sammenligning har P8600-prosessoren, som en en del andre 12,1- og 13,3-tommers-pc-er vi har testet i det siste har, 2,4 GHz klokkefrekvens, samme bufferstørrelse og 1066 MHz busshastighet. SU9400 har begrensninger når det kommer til tyngre operasjoner som utfører tyngre kalkulasjoner. For mer enkel bruk med kontorapplikasjoner leverer imidlertid pc-en kurant ytelse. For eksempel sett opp imot Fujitsu Siemens S6420 leverer pc-en cirka 50-60 prosent dårligere resultat i PCMark-testene.
Pc-en leveres ellers med 3 gigabyte minne, som kan utvides til 5 gigabyte. Man har 250 gigabyte 5 400 o/min-harddisk som i seg selv leverer ok ytelse. Det er sensor for parkere harddisken ved brå bevegelser for å redusere risikoen av at den skades ved støt.
1 gigabyte minne er integrert på hovedkortet og 2 gigabyte er i form av en modul. Ved å bytte ut 2 gigabyte-modulen kan man få opptil 5 gigabyte minne. Man kan på dette bildet også se kontakten som benyttes mot dokkingstasjon. |
For kommunikasjon ellers har pc-en Gigabit Ethernet, Bluetooth og integrert 3G-modul. 3G-løsningen var svært lett å komme i gang med. Det er ellers TPM-brikke og fingeravtrykksleser med tilhørende programvare, som i praksis fungerte ok.
Skjermen, på 12,1 tommer, har 1280x800-oppløsning. Sett i forhold til tykkelsen på skjermen er vi egentlig litt imponert over bildekvaliteten, selv om den er litt kresen på innsynsvinkelen. Øverst i skjermen finner man webkamera. Bakgrunnsbelysningen er LED-basert og skjermens lysstyrke er relativt bra.
Bak batteriet finner man slotten for SIM-kort for å utnytte den integrerte 3G-modulen. |
Pc-en har tre usb-porter, derav den ene er kombinert eSATA-port. For tilkobling av ekstern skjerm har man vga-kontakt. Her kunne vi ønsket hdmi. Hdmi, som lett kan konverteres til dvi via adapter, kan gi bedre bildekvalitet og på enkelte områder være mer praktisk, men samtidig er det nok vga som gir beste kompatibilitet hvis man tenker på tilkobling til projektorer og litt eldre skjermer. Selv mange lcd-skjermer mangler dvi.
Toshiba kan levere dokkingstasjon som gir flere tilkoblinger, blant annet dvi, men ifølge spesifikasjonene for denne støttes ikke oppløsninger over 1600x1200, hvilket er for lite 24-tommere (som etter hvert har blitt billige). For ekspansjon har pc-en også en Expresscard/34-kortplass. Riktignok gir denne typen kortplass ikke like høy kortkompatibilitet som Expresscard/54.
At maskinen er innenfor Intels vPro-spesifikasjoner innebærer en del funksjonalitet knyttet til administrasjons og overvåking via nettverket blant annet gjennom Intel Active Managment Technology, samt flere andre teknologier knyttet til administrasjon og sikkerhet. Mer informasjon om vPro finner du her.