TEST: Transcend JetFlash 380: Usb-minne til telefon og nettbrett

Ekstra lagringsplass via USB OTG.

Publisert Sist oppdatert

USB On-The-Go (OTG) er en standard som etter hvert mange mobiltelefoner og nettbrett støtter. Dette gir muligheter for å koble usb-enheter til porten man vanligvis benytter for å lade batteriet eller koble telefonen eller nettbrettet til pc-en.

Flere aktører har den siste tiden kommet med usb-minnepinner tilpasset USB OTG. En av disse er Transcends JetFlash 380, som vi har fått til test.

Minnepinnen veier 3 gram og måler cirka 5 x 12 x 28 mm. Det hadde ikke vært vært vanskelig å lage minnepinnen enda mindre, men i tillegg til micro-usb-kontakten har man her også kontakt som gjør det mulig å koble minnepinnen til en vanlig usb-port. Kapasitetsalternativene er 8, 16 og 32 gigabyte. Man kan ellers velge mellom gull- og sølvfarge.

Støtten for USB OTG er utbredt, men det kan naturligvis være greit å gjøre noen Google-søk for å sjekke. Når det gjelder telefoner fra de større merkene må man gjerne litt tilbake i tid eller ned på de rimeligste modellene for at teknologistøtten ikke er på plass. For eksempel oppgir Transcend i sine kompatiblitetslister selv noe eldre telefoner som blant annet Samsung S2 og flere andre modeller som kom på markedet for mer enn et par år siden.

LES OGSÅ:

TEST: Transcend ESD200: Rask ekstern SSD?

Ikke så rask

Sett i forhold til mange vanlige usb-minnepinner i dag kan ikke JetFlash 380 stille med så høy ytelse. Men sett i forhold til bruksområdet er det nødvendigvis ikke så viktig heller.

Leseytelsen er på cirka 30 megabyte i sekundet, hvilket omtrent er det man kan forvente som maks ut av USB 2.0. Vi kunne imidlertid ha ønsket bedre skriveytelse. 5 megabyte i sekundet gjør at det kan ta litt tid hvis man for eksempel skal overføre en større mengde videofiler som man skal se på mobilen eller nettbrettet.

Trolig vil flaskehalsen ytelsesmessig være størst når minnepinnen er koblet til en vanlig pc. For mange mobiltelefoner og nettbrett er ytelsen mot usb relativt begrenset.

Leseytelsen for minnepinnen er helt ok sett op i mot størrelse, pris og bruksområde, men vi skulle gjerne ha sett litt bedre skriveytelse.

Vi har kun testet enheten på Android-baserte enheter. Her vil den framstå som et minnekort og det er ikke noe problem å aksessere data på minnepinnen via applikasjoner som er tiltenkt at man skal kunne gjøre dette fra et minnekort - for eksempel videoavspillingsprogrammer.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston HyperX Predator USB 3.0 - Gigantminnepinne

Konklusjon

Det at ytelsen ikke er spesielt høy trenger ikke bety så mye i praksis for mange. Her vil det også være snakk om prioriteringer for produsenten - man skal holde prisen nede samtidig som det skal være både micro-usb-kontakt og vanlig usb-kontakt - og enheten skal holdes liten. I skrivende stund koster 32 gigabyte-varianten i overkant av 200 kroner hos rimeligste norske nettbutikk. 16 gigabyte-versjonen litt over 150 kroner.

Minnepinnen vil være spesielt aktuell, antar vi, for dem som skal ta i bruk nettbrettet mer som en pc-erstatter eller nettbrett eller telefon med liten lagringsplass, men ønsker å blant annet bruke det til video. Har man muligheten for å bruke minnekort på telefonen og nettbrettet, kan det i en del tilfeller være en mer praktisk løsning enn en USB OTG-minnepinne. Det vil for eksempel ikke være anbefalt at man har minnepinnen koblet til telefonen mens den ligger i lomma.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Passport Slim: Programvaren viktigst