TEST: Western Digital My Cloud: Enkel privatsky

En sky som ikke er i skyen?

Publisert Sist oppdatert

Western Digital My Cloud en en NAS som har som mål å gi deg funksjonalitet som kan minne om skylagringstjenester som Dropbox og SkyDrive, men der lagringen skjer hjemme hos deg selv.

Av utseende minner My Cloud mye om Western Digitals My Book-modeller. Men i stedet for en usb-tilkobling har man nettverksport. My Cloud kobles til bredbåndsruteren og man går gjennom en konfigurasjonsprosess der man registerer brukere som skal ha tilgang. I tillegg til å kunne aksesseres over internett vil man også kunne aksessere den direkte i lokalnettverket.

Per i dag leveres My Cloud med kapasitet på 2, 3 og 4 terabyte.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA325v2: Rimelig og rask hjemme-NAS

Hvorvidt man må gjøre noen konfigurasjon av ruteren er avhengig om man benytter UPnP eller ikke. UPnP er aktivert på de fleste rutere for hjemmemarkedet, men har enkelte sikkerhetsutfordringer. Settes My Cloud opp i et miljø hvor man ellers har en brannmur kan det være nødvendig å endre konfigurasjonen for dette, men for de fleste vil det i praksis ikke være noen nødvendig konfigurasjon av ruter og brannmur. Vi vil ikke se bort fra at man med klientmaskiner bak enkelte brannmurkonfigurasjoner også vil kunne få litt problemer med å nå My Cloud-en som for eksempel er plassert hjemme.

Ved innlogging over internett kommer My Cloud opp som en diskstasjon på pc-en. Man vil ellers ha mulighet til å styre hvilke ressurser brukerne skal ha tilgang til. Her bør man merke seg at i utgangspunktet settes det meste opp med full tilgang for alle - WD har nok her valgt å prøve å gjøre det mest mulig brukervennlig i stedet for å sette fokus på sikkerheten, men innstillingene er enkel å endre.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS302T: Rask og avansert

Ytelse og funksjoner

Ytelsen via nettet vil i stor grad være tilgjengelig av nettverksforbindelsen man har. Vi så i praksis via internett opptil 4-5 megabyte per sekund - noe under linjene som ble benyttet, men samtidig hadde vi ikke helt kontroll på om linjen under disse testene også hadde annen belastning. Uansett vil ikke dette være flaskehalsen for de aller fleste. I lokalnettverket så vi ytelse på i overkant 50 megabyte per sekund for skriving og bortimot 80 megabyte i sekund for lesing - dette når én enkelt klient aksesserte den. Sett i forhold til pris og markedet den sikter på er dette akseptable tall.

For større filer ble Windows' estimat for hvor lang tid overføringen ville ta helt borte i en del sammenhenger. Om dette er et problem knyttet til Windows eller Western Digitals løsning er vi usikre på. For å se hvilken overføringshastighet vi hadde - og da om filen i det heletatt ble overført - måtte vi bruke oppgavebehandleren i Windows 8 og der se hvordan nettverket ble belastet.

I tillegg til å være en vanlig nettverkslagringsenhet og muligheten for å aksessere enheten direkte via internett er det også flere andre funksjoner. Den har integrert DNLA-tjener (Twonky) som gjør at mediefiler kan streames mot blant annet spillkonsoller, nettbrett, mobiltelefoner og smart-tv-er. Man har også Time Machine-støtte for sikkerhetskopiering av Mac-er.

Usb-porten på baksiden kan benyttes til å utvide lagringskapasiteten eller ta sikkerhetskopi av data. Man har også applikasjoner for mobile enheter (iOS og Android) for å aksessere dataene. Vi testet her kun med Android, men hadde der ikke noe problemer med å spille av mediefiler fra Western Digitals tilkoblingsprogram i andre apper - for eksempel VLC. I tillegg kan filer hentes ned eller lastes opp.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS214se: Overraskende kjapp NAS

Konklusjon

Western Digital My Cloud er svært enkel i bruk og funksjonaliteten vil dette behovet for de fleste. Det kan både være en NAS på hjemmenettverket der man effektivt kan få tilgang til dataene fra forskjellige pc-er og andre enheter, samt en privatsky. Samtidig - en slik enhet med private data lagret og tjenester som knyttes mot internett vil innebære en viss risiko.

Prisen starter på ca. 1200 kroner for 2 terabyte-modellen. Toppmodellen på 4 terabyte koster cirka 1750 kroner i skrivende stund. Det er priser som virker meget gode i forhold til erfaringene vi så langt har hatt med produktet.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon