TEST: 2 terabyte i én boks

TEST: Western Digital My Book Studio II tilbyr både høy lagringskapasitet og alle grensesnitt du trenger. Prisen er også ganske rimelig.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere testet Western Digital My Book Studio med én enkelt harddisk. My Book Studio II er designmessig lik ­– bare bredere, for her benyttes to 1 terabyte-harddisker til å gi hele 2 terabyte med lagringsplass.

To harddisker gir også mulighet for bedre ytelse eller bedre feiltoleranse. For My Book Studio II kan man prioritere selv. I utgangspunktet kommer løsningen med harddiskene i RAID 0, hvilket gir bedre ytelse, men man kan omkonfigurere enheten til RAID 1.

Med RAID 1 vil det samme innholdet lagres til begge harddiskene. Skulle den ene harddisken ta kveld har man fortsatt alle data på den andre. Man må imidlertid ikke tro at RAID 1 er en erstatning for jevnlig sikkerhetskopiering.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Installasjon

My Book Studio er i utgangspunktet mest rettet mot Mac-brukere, og er preformatert for filsystemet Mac OS X benytter. Det er imidlertid en enkel jobb å formatere harddisken på nytt.

Enkel programvare for sikkerhetskopiering under Windows er ellers tilgjengelig, men riktignok kan man si at det finnes gratisprogrammer som gjør en bedre jobb. Endring av RAID-nivå gjøres også gjennom Western Digitals programvare.

Grensesnitt

My Book Studo-serien tilbyr usb, Firewire400, Firewire800 og eSATA. Med andre ord alle de grensesnittene som i dag kan regnes som aktuelle for eksterne harddisker. Ytelsen mellom grensesnittene varierer. Med ytelsen for en harddisk i dag vil usb- og Firewire400-grensesnitt være en flaskehals.

eSATA gir samme ytelsen som om harddisken skulle vært monternt internt, mens Firewire800 gir nesten like god ytelse som eSATA. Usb skal i teorien kunne gi opptil 60 megabyte i sekundet, men vil i praksis stoppe på rundt 35 megabyte i sekundet. Firewire400 skal på papiret være tregere enn usb med maksimalt 50 megabyte, men stopper i praksis gjerne på litt over 40 megabyte i sekundet.

Firewire800 skal klare 100 megabyte i sekundet på papiret, men begrenser seg til rundt 85 megabyte i sekundet. For eSATA er det 150 eller 300 megabyte i sekundet avhengig av harddiskkontroller og harddisk. I praksis er flaskehalsen harddiskene i seg selv.

eSATA blir i dag vanligere og vanligere på både stasjonære og bærbare pc-er. Å få en eSATA-brakett til en stasjonær pc med Serial ATA på hovedkortet koster ikke mer enn hundrelappen hos mange forhandlere, og kan absolutt være være verdt dt ytelsesmessig kontra usb og vanlig Firewire400 som ellers blir alternativene hos de fleste.

Fleksibelt: My Book Studio II tilbyr tilkobling via usb, Firewire, Firewire800 og eSATA. Firewire800 og eSATA gir betydelig bedre ytelse.

Ikke raskest

Det har vært en del misforståelser rundt Caviar GP-serien. Western Digital oppga tidligere rotasjonshastigheten til «fra 5 400 til 7 200» omdreininger per minutt. Sannheten har vist seg å være at harddisken ikke varierer hastigheten slik som mange, inkludert oss, har trodd. Den holder seg konstant på 5 400 omdreininger. Fordelen ligger imidlertid i støynivå, strømforbruk og varmeutvikling. Teoretisk sett er kanskje også driftsikkerheten bedre.

Vi må imidlertid fortsatt kunne kalle ytelsen for meget god. Benyttes grensesnitt som usb og Firewire400 vil det ikke være spesiell ytelsesforbedring med RAID 0. Viktig å merke seg blir såklart at med RAID 1 får man bare 1 terabyte lagringskapasitet, ettersom alle data lagres på begge harddiskene. RAID 0 gir imidlertid full kapasitetsutnyttelse.

Nedenfor finner du diagrammer som sammenligner My Studio II 2 TB med 1 TB-versjonen som ikke har støtte for RAID, samt et utvalg andre disker med Firewire400, Firewire800, eSATA og usb.

(Det er en feil i diagrammene nedenfor. Resultatene for My Book Studio 1TB (altså ikke My Book Studio II 2TB som vi omtaler i denne testen) har blitt byttet om når det gjelder FW400 og FW800).

My Book Studio II er her den eneste med RAID 0-konfigurasjon, men sammenligner vi med andre disker med FW800 og eSATA yter de omtrent like godt, og bedre. For usb og FW400 blir ytelsen omtrent den samme som for andre disker.

PCMark 05 er basert på virkelig applikasjonsbruk, blant annet for oppstart av Windows XP, virussøk, applikasjonsstart og filkopiering.

I likhet med PCMark05 er h2bench basert på ytelsemønstre fra virkelig applikasjoner. Vi ser her at gevinsten med eSATA er stor for flere disker. My Book Studio II klarer imidlertid ikke å slå Freecom- og Iomega-harddisken selv om de ikke kjører RAID 0.

Passmark Performancetest har en hardisktest som ser på sekvensiell lese- og skriveytelse, samt kombinerte operasjoner. My Book Studio II blir her den raskeste disken.

Robocopy-testen er tildels begrenset av ytelsen til den interne harddisken i test-pc-en, ettersom kopieres fra og til denne. Likevel er det interessant å se forskjellene mellom grensesnittene. Datasettet som benyttes består hovedsakelig av bilder i størrelseorden 1 til 5 megabyte.

Med at My Book Studio II benytter RAID og 5 400 o/min-harddisker er aksesstiden ikke spesielt god. Dette kan gi utslag spesielt når større menger små filer aksesseres og ved høy fragmentering av dataene på harddisken.

Den sekvensielle ytelsen for My Book Studio II blir under HD Tach svært bra - spesielt på lesing.Vi ser her også en god skalering mellom grensesnittene som er tilgjengelig på harddisken, og eSATA-ytelsen blir særdeles mye bedre enn ved bruk av usb og Firewire400, samt også bedre enn med Firewire800. Generelt virker det ikke som My Book Studio II har spesielt god ytelse på Firewire800 kontra en del andre harddisker vi har testet med dette grensesnittet.

Konklusjon

My Book Studio er i utgangspunktet rettet mot Mac-markedet, men den fungerer utmerket med en pc også.

Prisen for My Book Studio II i 2 terabyte-versjon er cirka 3 300 kroner inklusive mva. En versjon på 1 terabyte (2 x 500 gigabyte) finnes også til cirka 1 500 kroner. 3 000 kroner vil vi si er en rimelig pris sett i forhold til kapasiteten og egenskapene i henhold til tilkoblingsgrensesnitt og RAID-støtte.

Primært vil vi si at dette er en harddisk for de som trenger mye lagringskapasitet, og ikke det beste ytelsesmessig. Da bør heller en todiskløsning med 7 200 omdreinings-disker velges. Slike finnes fra for eksempel Maxtor, LaCie og Iomega, men prisen blir også høyere. Rent ytelsesmessig dekker den nok imidlertid behovene for de aller fleste meget godt.

Vi kan jo imidlertid håpe at Western Digital kommer med en versjon av denne løsningen basert på de nye Caviar Black-harddiskene med 7 200 o/min rotasjonshastighet. Dette skulle i teorien gi noe bedre ytelse, men trolig også høyere pris.

Western Digital My Book Studio II

Pris: Ca. kr 3 000 inkl. mva.Internett: www.wdc.com

PLUSS: Pris/egenskaper. Grensesnittfleksibiltiet. Mulighet for RAID 1. Relativt støysvak.

.MINUS: Svakere ytelse enn hvis 7 200 o/min-harddisker hadde vært benyttet.

LES OGSÅ: Den raskeste Serial ATA-harddisken