TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi

3 terabyte-harddisker har for alvor gjort sitt inntog, men bør man satse på 5400 eller 7200 o/min?

Publisert Sist oppdatert

Western Digital og Hitachi var de to første på markedet med interne harddisker med kapasitet på 3 terabyte. Seagate har også lansert, og vi konstaterer nå at deres 3 terabyte Barracuda XT er kommet inn på lageret hos norske aktører for noen få dager siden – vi håper etter hvert også å komme tilbake med en test av denne. Fram til nå har Seagate kun hatt 3 terabyte kapasitet for eksterne harddisker.

I mars i år ble det kjent at Western Digital kjøper opp Hitachis lagringsdivisjon. Dermed er det godt mulig at Hitachi 7K3000 og 5K3000 er det siste vi ser fra dem under navnet Hitachi.

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M2S - Plextors SSD-intro

Hitachi Deskstar 7K3000 var den første interne 3 terabyte-harddisken som er kom med 7 200 o/min rotasjonshastighet og med 64 megabyte hurtigbuffer. Denne harddisken bruker fem 600 gigabyte plater for å nå 3 terabyte kapasitet, og har 6 Gbps Serial ATA-grensesnitt (SATA). Ut ifra spesifikasjonene skal denne være i toppsjiktet når det gjelder ytelse.

Western Digital Caviar Green fokuserer mer på strømsparing enn på topp ytelse. I disse «grønne» tider er dette et godt valg i miljøer der lagringskapasitet og liten varmeutvikling er viktigst. For eksempel i store lagringsløsninger vil reduksjonen i strømforbruk og varmeutvikling kunne bety besparelser. I en vanlig pc blir strømsparingseffekten i praksis liten. Denne harddisken har også 64 megabyte hurtigbuffer, men har bare 5 400 o/min rotasjonshastighet og 3 Gbps SATA-grensesnitt. For å nå 3 terabyte bruker harddisken fire 750 gigabyte-plater, noe som betyr at den har høyere datatetthet på platene enn Hitachi.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate Momentus XT 7200.1 - Vellykket hybrid?

Alle gode ting er 3?

Harddisker på over 2 terabyte kan gi problemer med oppstart og kapasitetsutnyttelse i kombinasjon med en del pc-er, og med en del operativsystemer. Man må forsikre seg om at man har det operativsystemet som kreves for å få utnyttet kapasiteten til disken fullt ut, og skal man starte opp operativsystemet fra harddisken trenger man et hovedkort med UEFI i stedet for BIOS. Mere om dette kan man lese her.