TEST: Buffalo TeraStation III - Effektiv kontor-NAS?
Buffalo legger fokus på kjernefunksjonaliteten for en NAS - lagringen.
Buffalo er en av aktørene som tidlig var ute med avanserte NAS-er rettet mot både hjemmebrukere og bedrifter. TeraStation III TS-XL blir også blant NAS-ene i dette segmentet som vi har testet som er mer «bedriftspreget». I tillegg til «tårnmodellen» som vi har testet kan den også leveres i U1 rack-formfaktor.
Disker
Det er støtte for fire harddisker og Buffalo leverer enheten ferdig utstyrt med disker. Man kan velge mellom kapasitet på 2, 4, 6 eller 8 terabyte. Diskene kan settes opp som RAID 0, 1, 5 og 10, og vi anser også på denne som RAID 5 som det mest aktuelle. Det er muligheter for diskkryptering, men dette gjøres i programvare og reduserer ytelsen betraktelig. I henhold til feiltoleranse har man to nettverkskontrollere som kan settes opp med fail-over, samt mulighet for å replikere hele enheten mot en annen kompatibel TeraStation-modell. Sikkerhetskopiering kan også gjøres mot usb-harddisk og Buffalo leverer med programvare for EXT3-formaterte usb-disker som kan leses på en Winodws-pc. Buffalo leverer også med en enkelt lisens av programvaren Memeo AutoBackup for sikkerhetskopiering av en klient i nettverket. For sikkerhetskopiering av Mac-klienter er det støtte for Time Machine. Det er ikke støtte for eksterne eSATA-disker.
Administrasjonsmessig er brukervennligheten ok, men samtidig er det klart at dette blir en enhet som rettes mot en litt smalere del av markedet. Active Directory-støtte er på plass, hvilket kan forenkle administrasjonen i et nettverk der man allerede benytter dette. I fronten av NAS-en har man også en skjerm som kan benyttes for blant annet statusinformasjon og enkelte innstillinger.
Enheten støtter NFS, men litt overraskende ikke iSCSI – ikke at dette er funksjonalitet som så mange nødvendigvis får brukt for. Buffalo har ellers Distributed File System, hvilket blir en løsning som kan være aktuell å benytte opp i mot serveroperativsystemer som støtter dette.
Tjenester og ytelse
Tjenestemessig når ikke Buffalo opp til en del av de andre aktørene, som nok i større grad går etter entusiaster og kravstore hjemmebrukere. Man finner her imidlertid blant annet innebygget Bittorrent-klient og DNLA-tjener – dette er mer konsumentrelaterte funksjoner. Bittorrent-klienten er ikke spesielt god. Videre har man mulighet for ftp-tjener (med mulighet for kryptering) og tilgang til filer via webgrensesnitt og skriverdeling, noe som for så vidt fungerer helt ok.
Ytelsesmessig er vi positivt overrasket, sett ut i fra prosessoren som benyttes. På leseoperasjoner hadde vi opp i mot 60 megabyte i sekundet, hvilket blir bra. På skriving ser vi i flere sammenhenger tall på 25-30 megabyte i sekundet, hvilket er ok. En noe svak prosessor gjør imidlertid at man lettere får en sterkere reduksjon av ytelsen når flere brukere har større operasjoner samtidig, eller at en annen tjeneste benyttes samtidig. Likevel, ytelsesmessig er dette en helt ok enhet.
Konklusjon
Prisen varierer naturligvis med hvor mye diskkapasitet man ønsker. Alle versjonene leveres med fire disker. Versjonen med 2 terabyte koster cirka 6 500 kroner. Videre øker det til litt over 8000 kr for 4 terabyte, nesten 12 000 for 6 terabyte og 14 500 for 8 terabyte. Tar man utgangspunkt i 4 terabyte-modellen kan man si at prisen kan sammenlignes med en NAS uten disker som koster rett i underkant av 6000 kroner – for eksempel Qnap TS-439 og Netgear ReadyNAS NVX, som vi mener vil være bedre valg også. Enheten gir et solid inntrykk, og blir i hovedsak aktuell for dem som ønsker en lagringsløsning på nettverket uten at man de store kravene til ekstrafunksjonalitet ut over lagringsmessige elementer og eventuelt fjerntilgang til filer. Med det sagt, føler vi også at en del av enhetene som også gir ekstra funksjonalitet også håndterer lagringsbiten vel så godt. Vi lander på en firer karaktermessig, men da en noe svak sådan.
Buffalo leverer også modellen Terastation Duo som er basert på samme programvare og prosessor. Dette blir en rimeligere enhet som vi vil tro vil ha omtrent samme funksjonalitet og ytelse (forutsatt samme diskoppsett - naturlig nok støtter ikke Duo RAID 5 siden den kun har mulighet for to harddisker).