TEST: Crucial v4: Rimelig SSD-oppgradering?

Denne er blant SSD-ene med lavest pris - men er den god nok?

Publisert Sist oppdatert

Crucial har vi hatt gode erfaringer med når det gjelder SSD-er gjennom deres modeller C300 og nåværende toppmodell m4. Crucial eies av Micron, som er en verdens største produsenter av minneprodukter.

Den nye modellen v4 skal ikke gå i konkurranse med med m4 - og ei heller de raskeste SSD-ene fra en rekke andre aktører. Denne er tenkt å være et rimeligere alternativ - spesielt for dem som skal oppgradere en pc uten Serial ATA 6 Gbps-støtte.

Har man en pc som er ett og et halv år eller eldre, er det mest sannsynlig at man kun har støtte for 3 Gbps Serial ATA. 3 Gbps Serial ATA setter en praktisk grense på overføringshastigheten på i overkant av 250 megabyte per sekund, mens 6 Gbps klarer over det dobbelte.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

I praksis trenger ikke dette å være noen flaskehals. Spesielt for en disk som blir brukt som system- og applikasjonsdisk er det sjeldent man har operasjoner som gjør at overføringshastighetene er veldig høye.

Det er sjeldent man kopierer filer på flere hundre megabyte og ytelsen på oppstart av programmer og ellers vanlige operasjoner vil ikke være spesielt redusert om man tar en 6 Gbps SSD og bruker i en pc med 3 Gbps Serial ATA-kontroller.

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Av de rimeligste

Crucial v4 leveres med kapasitet på 32, 64, 128 og 256 gigabyte. Ser vi på prisene i skrivende stund koster 128 gigabyte-utgaven fra litt over 600 kroner og 256 gigabyte-utgaven rett over 1200 kroner.

Dette gjør at Crucial v4 er blandt de rimeligste SSD-ene nå på det norske markedet.

Den rimeligste 128 og 256 gigabyte SSD-ene vi i skrivende stund så på det norske markedet var Kingston SSDNow V200. Denne har vi testet tidligere og var langt fra imponert. Ytelsen var i utganspunktet grei, men den klarte ikke å opprettholde ytelsen etter hard bruk.

Vi anser modellene på 128 og 256 gigabyte som mest aktuell. Lesehastigheten for v4 er oppgitt til 230 megabyte per sekund og skrivehastigheten til henholdsvis 175 og 190 megabyte per sekund.

Kontrolleren som benyttes kalles Phison PS3105. Crucial er ikke alene om å benytte denne – blant annet finner man den også i SSD-er fra Patriot.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Synapse og Crucial Adrenaline: Ja takk - begge deler

Ytelse

I praksis er ikke dette en SSD som leverer spesielt imponerende ytelse – ytelsestallene kan sammenlignes med ellers over to år gamle SSD-er.

I utgangspunktet trenger ikke dette å være noe problem – slik behovene for mange er, er det ikke sikkert man har merket spesiell forskjell når det ikke er så avansert og krevende bruk.

Konklusjon

SSD-en er rimelig, men etter vår mening blir den ikke billig nok sett opp i mot ytelsen. Til samme pris som Crucial v4 finner man en rekke SSD-er til omtrent den samme prisen som gir bedre ytelse - også i pc-er uten støtte for 6 Gbps Serial ATA vil disse SSD-ene gi bedre ytelse.

Skulle Crucial v4 få en kraftig prisreduksjon kan den være et godt valg for dem som ikke har de største kravene. Forskjellene sett opp i mot en harddisk vil fortsatt være enorm.

Crucial v4 finnes hos noen forhandlere i versjon med en medfølge Serial ATA-til-USB-overgang og kloneprogramvare for å gjøre oppgradering i bærbare pc enklere.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vertex 4: SSD-ytelsen et steg videre