TEST: D-Link Sharecenter Pro 1100: Kontorets fellesdisk

D-Link retter sin Sharecenter Pro-NAS mot småbedrifter uten dedikert it-personell.

Publisert Sist oppdatert

Mange av NAS-ene som har kommet de siste årene, har fordelen av at de kan settes opp av hvem som helst – litt grunnleggende it- og nettverksforståelse er nok. At mange av produktene har vært rettet både mot avanserte hjemmebrukere og bedrifter, kan også ha bidratt til at enkelt oppsett og brukervennlig administrasjon har vært prioritert.

D-Link Sharecenter Pro er en NAS med plass til fire interne harddisker. Etter spesifikasjonene gir det mulighet for opptil 12 terabyte lagringsplass. Trolig vil dette bli endret til 16 terabyte etter at D-Link har fått testet om de nye 4 terabyte-diskene kan benyttes i NAS-en. Ved bruk av RAID vil imidlertid noe av lagringsplassen gå til sikring.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS212J og DS712: Synology imponerer igjen

Enkelt oppsett

Å sette opp NAS-en for første gangs bruk er gjort unna på noen minutter. Siden NAS-en i utgangspunktet leveres uten harddisker, må dette først installeres.

Deretter benytter man D-Links medfølgende programvare for å lokalisere NAS-en på nettverket. Oppsettet videre er hvordan harddiskene skal konfigureres. RAID 5 vil være det mest aktuelle for de fleste, og innebærer at en harddisk skal kunne krasje uten at man mister data. RAID 6 er også støttet og gir mulighet for at to disker kan krasje. Det er også mulighet for RAID 5+spare – en harddisk vil da bli stående ubrukt og vil automatisk ta over hvis en annen disk skulle få problemer. Ved oppsett av harddiskene er det mulig å benytte kryptert filsystem, men bruk av dette reduserer ytelsen en del.

Vi kunne ønske at D-Links førstegangsoppsett gikk igjennom litt flere innstillinger – for eksempel for å sette opp et admin-passord ettersom denne brukeren i utgangspunktet ikke har et passord. Det kunne kanskje også vært en ide å få på plass en sjekk etter programvareoppdateringer.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS Duo v2: Rask og rimelig NAS

Hele prosessen med å finne programvareoppdateringer til NAS-en var for oss vanskelig på de norske websidene, og vi endte opp med å bruke de amerikanske websidene i stedet. Det er ikke funksjonalitet i administrasjonsgrensesnittet for å sjekke etter oppdateringer og videre automatisk legge inn oppdateringen. Brukerautorisering kan kobles opp i mot eksisterende Active Directory på Windows Server. Andre mer avanserte tjenester som er på plass er blant annet iSCSI.

Via internett

Sharecenter Pro kan settes opp slik at filer lagret på NAS-en kan aksesseres via et webgrensesnitt eller ftp. Med dette kan data også aksesseres via internett.

I motsetning til en del andre aktører har D-Link ikke fått på plass funksjonalitet for automatisk oppsett av for eksempel bredbåndsruter/NAT slik at NAS-en kan aksesseres utenfra. Heller ikke en klient som kobler NAS-en mot en ekstern tjeneste slik at man skal slippe å gjøre konfigurasjonsendringer på andre områder i nettverket.

For FTP er det mulig å sette opp at kun kryptert forbindelse kan benyttes. For webtilgang til filer er det muligheter for å benytte kryptering, men i utgangspunktet kan man ikke kreve det. Kryptert og ukryptert tilgang er på forskjellige porter, og det er dermed mulig å sette opp brannmur/ruter slik at porten for ukryptert tilkobling ikke nås.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411: Litt bedre super-NAS?

Administrasjonsgrensesnittet kan også nås kryptert, men man må da angi manuelt at man vil bruke https-protokollen i stedet for http. Vi merket imidlertid at responsen i administrasjonsgrensesnittet virket en god del dårligere ved bruk av kryptering. Normalt sett vil man imidlertid ikke sett NAS-en opp slik at administrasjonsgrensesnittet er tilgjengelig via internett, men kun i lokalnettverket.

For å gi NAS-en en internettadresse som er lettere å huske enn ip-adressen er det støtte for dynamiske DNS-tjenester i form av D-Links egen tjeneste og DynDNS.

Ytelse

Ytelsesmessig er det varierende hvilke behov man vil ha. For vanlig sikkerhetskopiering av et fåtall klienter vil det nok fungere bra – hos mange kan nok også trådløst nettverk eller bruk av 100 Mbps nettverk være flaskehalsen.

For en enkelt klient og store filer målte vi skrive- og leseytelse på henholdsvis cirka 40 og 60 MB/sek. Når flere klienter aksesserer NAS-en samtidig med litt tyngre operasjoner, går ytelsen relativt kraftig ned, samt at vi ser noe svakere ytelse ved større datasett bestående av små filer enn for en del andre NAS-er på markedet i dette segmentet.

Vi vil ikke kalle Sharecenter Pro rask, men for de fleste vil nok ytelsen være høyst akseptabel.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DNS-325 og Asus NAS-M25 - To for to

Sikkerhetskopiering

Et av hovedbruksområdene for Sharecenter Pro 1100 vil for mange kunne være sikkerhetskopiering av klienter. Her følger det med programvare fra D-Link, men man kan også bruke andre programmer – inkludert sikkerhetskopieringsfunksjonen i Windows 7 Pro/Enterprise/Ultimate. For Mac følger det ikke med programvare, og det er heller ikke støtte for Apples Time Machine-løsning. De fleste NAS-ene i dette segmentet ellers har i dag støtte for Time Machine.

For sikkerhetskopiering av selve NAS-en har man mulighet for å bruke eksterne disker eller andre filtjenere – hvis de er fra D-Link eller hvis de har støtte for rsync. Det er ikke støtte for noen skybaserte tjenester for å sikkerhetskopiere innhold på NAS-en – dette noe flere av konkurrentene har hatt på plass en stund. Riktignok har det da vært snakk om bruk av utenlandske tjenester som Amazon S3 og Mozy.

Konklusjon

Alt i alt føles D-Link Sharecenter 1100 litt utdatert – andre aktører har hatt løsninger som har bedre funksjonalitet, er enklere å administrere og har bedre ytelse lenge. Grunnfunksjonaliteten vil kunne dekke behovene for en del – mange trenger ikke noe mer enn lagring på nettverket som er enkel å administrere. Men totalinntrykket blir at heller ikke grunnfunksjonaliteten er spesielt gjennomført i implementasjonen. Den er også mer støyende enn mye vi ellers har testet i dette segmentet – det er nok ikke en enhet vi ville ha hatt stående på selve kontoret.

D-Link tilbyr tilleggsavtaler som skal gi raskere respons på brukerstøttespørsmål og ved feil på enheten slik at den må repareres eller byttes ut. Ikke så mange i dette segmentet har slike opsjoner tilgjengelig. Netgear er imidlertid en av dem, og i dette segmentet vil vi nok heller anbefale deres ReadyNAS Ultra- eller Pro-serie hvor det er direkte konkurrenter til D-Link Sharecenter 1100.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS