TEST: HP MediaSmart EX490: Smartere hjemmetjener?

HP er tilbake med Windows Home Server på det norske markedet. Vi har testet deres toppmodell.

Publisert Sist oppdatert

På det norske markedet er det i dag to aktører som har Windows Home Server-maskiner (WHS), i tillegg til enkelte som selger vanlige pc-er med WHS installert. WHS-maskinen fra Acer har vi testet tidligere i høst, og HP er nå klar med en ny modell. HP var tidligere den første på det norske markedet med WHS-maskiner og solgte godt, men HP valgte å ikke satse videre på disse produktene i Europa, noe som også gjorde av produktene forsvant fra Norge selv om de var populære her. Nå er de imidlertid tilbake.

LES OGSÅ: TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server

EX490 er en videreutvikling av EX470 som vi testet for cirka ett og et halvt år siden. Kabinettet er den samme, men man har gått over til Intels Celeron-prosessor (2,2 GHz) i stedet for AMDs Sempron. Prosessormessig er da HP-maskinen litt kraftigere enn Acers WHS-maskiner som er basert på Intel Atom 1,6 GHz. Som standard leveres maskinen med en harddisk på 1 terabyte, men det er mulighet for opptil fire interne disker, samt ekspansjon via en eSATA-port og fire usb-porter.

Tjenester

Funksjonaliteten for Windows Home Server har i utgangspunktet mange mangler sett opp i mot de mest avanserte Linux-baserte NAS-ene, for eksempel fra aktører som Qnap og Synology. Man har imidlertid flere muligheter. Det finnes en rekke tillegg som kan installeres for WHS. Gode ressurser for slike tillegg er blant annet www.wegotserved.com og www.whsplus.com. Disse tilleggene er gjerne laget slik at de administreres via WHS-administrasjonskonsollen. Et videre element er at WHS er basert på Windows Server 2003. Man kan med Remote Desktop får tilgang til skrivebordet til maskinen (verken HP eller Acer har skjermutgang på sine WHS-maskiner) og man kan videre installere mange vanlige tjenesteprogrammer for Windows. På mange måter vil en WHS-maskin kunne ha langt høyere fleksibilitet enn en tradisjonell NAS i dette segmentet, og det kan være flere alternativer for samme tjeneste.

Windows Home Server Consol er stedet man normalt sett konfigurerer tjeneren. Dette kjøres fra en klientmaskin eller via Remote Desktop mot tjeneren og gir et lettfattelig grensesnitt for oppsett. HP har bygget på funksjonaliteten som er standard i Windows Home Server, og da blant annet lagt til støtte for Time Machine, samt iPhone-funksjonalitet.

Ut over det som finnes i WHS leverer HP blant annet en DNLA-kompatibel medietjener (samt streaming via web eller mot iPhone/iPod Touch), mulighet for sikkerhetskopiering av Mac-er via Time Machine og en tjeneste for bildedeling via web. Dette er med andre ord et produkt også Mac-brukere kan merke seg, og i en del hjem kan det også være en miks av Windows- og Mac OS-baserte maskiner.

Det forventes av Service Pack 3 for Windows Home Server skal komme i løpet av kort tid. Denne inkluderer en del forbedringer i henhold til Windows 7 - blant annet at man får en Windows 7-kompatibel klient for sikkerhetskopiering.

Disker

WHS støtter ikke RAID. Har man flere harddisker kan man imidlertid velge at en angitt katalog skal være duplikert på flere disker, og man oppnår da i praksis noe av det samme som man har med RAID 1. Fordelen blir imidlertid at man har større kontroll på hva man vil ha spredt på flere disker, og slikt sett kan man få bedre plassutnyttelse.

Harddiskene kan settes opp separat eller kan meldes inn i «lagrings-pool-en» til WHS, der diskene vil framstå som et enkelt volum. For de fleste vil det være mest aktuelt å ha ett enkelt volum, men for mer avanserte brukere eller til spesielt bruk kan det være at man vil holde en disk adskilt. Denne disken må da eventuelt deles ut i nettverket via Remote Desktop og videre et manuelt oppsett av delte kataloger og rettigheter. Eksterne harddisker kan også benyttes til å utvide kapasiteten, eller de kan settes opp for sikkerhetskopiering av annet innhold.

Det er standard Serial ATA-harddisker som benyttes. Ved bruk av flere disker trenger diskene ikke være like eller ha samme kapasitet.

LES OGSÅ: TEST: Qnap TS-439 Pro - Atom-drevet nettlagring

Konklusjon

Satser man på en HP MediaSmart EX490-maskin vil vi først og fremst anbefalte at man også setter inn en ekstra disk, eller koblet på en ekstern disk, for å få bedre feiltoleranse. Samtidig må vi gjenta at verken RAID eller dupliserte kataloger er en erstatning for sikkerhetskopiering.

Windows Home Server-maskinen fra HP blir dyrere enn sin hovedkonkurrent fra Acer, samtidig som den har mindre diskplass. På rene filoverføringer er den også tregere, uten at forskjellen er stor. Den har imidlertid en fordel prosessormessig hvis det skal gjøres transkoding av video som skal streames. Transkoding blir for mange kanskje ikke så kjemperelevant, hvis det man skal spille av videoen på uansett har svært god formatstøtte. HP gir også litt ekstra programvare/tjeneste-messig. Oppsummert kan vi si at den egentlig er et like godt valg som Acer Easy Store H340, men hva man velger kan være avhengig av hva man ønsker å prioritere. Maskinen er også raskere som en ren filserver enn mange NAS-er i samme prisklasse.

Les mer om ytelsen på neste side.