TEST: Iomega ix2-200 Cloud Edition: Privatsky fra Iomega
God funksjonalitet, men kan være en tålmodighetsprøve.
Iomegas ix-serie har vi tidligere tildels gode erfaringer med gjennom ix4-200d med plass til fire harddisker. Dette var en enhet som kombinerte god grunnfunksjonalitet med en god pris. Modellen vi har sett på nå, er ix2-200 Cloud Edition. Dette er en oppdatert versjon av ix2-200, som kom i 2008.
Dessverre er det imidlertid enkelte elementer som avslører at også denne nyere modellen har et opphav som er noen år gammelt.
ix2-200 Cloud Edition har to interne harddisker, og Iomega leverer NAS-en med harddisker ferdig installert. Modeller med totalt 2, 4 og 6 terabyte diskplass er tilgjengelig. Normalt vil man for denne typen NAS sette harddiskene opp i RAID 1. Det gir en speiling av innholdet - de samme dataene lagres på begge diskene. Skulle en av diskene krasje, ligger dataene fortsatt tilgjengelig på den andre disken.
RAID 1 gir imidlertid bare 50 prosent kapasitetsutnyttelse av harddiskene. Harddiskene kan også settes opp slik at all kapasitet er tilgjengelig, men da mister man den ekstra feiltoleransen som RAID 1 gir.
Iomega er i dag et selskap som eies av EMC, og operativsystemet som benyttes har sitt opphav hos EMC. Programvaren for ix2-200 CE er i stor grad den samme som for ix4, men noe videreutviklet siden sist vi testet en NAS fra Iomega.
LES OGSÅ:
God funksjonalitet
Funksjonalitetsmessig har man her blant annet støtte for UPnP AV/DNLA-strømmingstjener, skriverdeling, Bittorrent-klient, webbasert fotoframvisning, iSCSI, opplasting av mediefiler fra for eksempel mobiltelefon via Bluetooth, videoovervåkingsfunksjonalitet for Axis-kameraer med mer.
«Cloud Edition» antyder at enheten har en del funksjonalitet knyttet til skybaserte tjenester. Blant annet har man løsninger der mediefiler som legges i spesifikke kataloger, automatisk kan bli lastet opp til for eksempel Youtube, Flickr og Facebook. Man har også mulighet for å sikkerhetskopiere fra NAS-en til tjenester som Amazon S3 og Mozy.
Man kan dessuten sette opp synkroniseringer av data mellom NAS-en og maskinen til brukere. Man kan også sette opp jobber som kopierer eller synkroniserer filer mellom delte mapper på andre pc-er/tjenere i lokalnettverket – for eksempel kan man sikkerhetskopiere data fra en maskin gjennom at katalogen på maskinen deles i nettverket.
Time Machine-sikkerhetskopiering for Mac-brukere er også på plass. Fjerntilgang til filer kan man ha via webgrensesnitt, ftp og WebDAV.
Administrasjonsgrensesnittet er i utgangspunktet greit lagt opp når det gjelder brukervennlighet. Det er imidlertid noen irriterende elementer. Via administrasjonsgrensesnittet kan man sjekke om det er kommet programvareoppdateringer. Hvis det er kommet en, vil den bli listet opp, men likevel må man inn på websidene til Iomega for å laste den ned. Det er da heller ingen direkte link for å laste ned, men man blir sendt til Iomegas websider. Her må man registrere seg for få lov til å laste ned oppdateringen.
Det er tre usb-porter. I tillegg til skriverdeling kan man benytte disse til kapasitetsutvidelse. For eksterne harddisker er det lese- og skrivestøtte også for NTFS- og HFS+ (Mac) filsystem.
LES OGSÅ:
Ytelse
Når det gjelder ytelsen ved bruk av en del funksjone, er vi skuffet . Bare man er inne i administrasjonsgrensesnittet, merker man at det tar litt tid fra et valg er gjort til ting skjer. Iomega-en har en litt svakere prosessor enn de andre NAS-ene vi har testet i denne omgangen.
For en enkelt klient og store filer hadde vi hastigheter på opptil cirka 20 megabyte i sekundet for skriving og rett over 35 megabyte i sekundet for lesing. Det er lave tall, men nødvendigvis ikke en flaskehals for en enhet som ikke flere brukere skal benytte samtidig og hvis man i hovedsak benytter trådløst nettverk eller 100 Mbps kablet nettverk. Et 100 Mbps-nettverk vil kunne gi opp til cirka 12 MB/sek.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Iomega ix2-200 Cloud Edition leverer ikke så veldig god filoverføringsytelse. Administrasjonsgrensesnittet føles også tregt, og det samme gjelder en del av funksjonaliteten. På en del områder er det funksjonalitet som i utgangspunktet er god, men for treg i praksis.
Prismessig starter NAS-en på cirka 2 000 kroner – da inkludert to 1 terabyte-disker. Videre er det 2 900 kroner for 4 terabyte og 4400 kroner for 6 terabyte. Den minste er da ikke så ille priset, men for de større kan man kjøpe en langt bedre NAS med samme kapasitet for en lavere pris.
LES OGSÅ: