TEST: LenovoEMC StorCenter ix4-300d - Enkel nettlagring

Budsjettmodell fra det nye selskapet LenovoEMC.

Publisert Sist oppdatert

ix4-300d er en ny NAS fra Iomega rettet mot småbedrifter og mindre arbeidsgrupper. Vi har testet løsningen.

Iomega ix4-200d testet vi i 2010 og konkluderte med at denne NAS-en var en brukervennlig løsning med kurant ytelse og en god pris. ix4-200d har fortsatt å ha en pris som har gjort produktet interessant, men ytelsesmessig har den begynt å falle bakpå. Sett slik er en oppfølger nå etterlengtet.

Den siste tiden har det også skjedd mye med Iomega. Selskapet har i en del år vært en divisjon av EMC. Tidligere i år inngikk EMC og Lenovo et samarbeid i form av merkenavnet LenovoEMC. Det er denne divisjonen som nå har overtatt produktene som tidligere var under Iomega-navnet. Foreløpig kan det imidlertid se ut som Iomega-navnet fortsatt vil brukes noen steder. Hos norske nettbutikker går produktene fortsatt under Iomega-navnet.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Sentinel DX4000: 16 terabyte i liten boks

Flere bruksområder

ix4-300d rettes mot små bedrifter og mindre arbeidsgrupper – for eksempel opptil 10 klienter, så vel som hjemmekontor og hjem.

Programvaremessig har det ikke skjedd de veldige store endringene siden vi testet forgjengeren. Det er for så vidt en løsning det er lett å komme i gang med, og den er generelt brukervennlig slik vi har erfart den så langt. Samtidig ligger man på mange områder, både når det gjelder brukervennlighet og funksjonalitet, bak for eksempel Asustor, Qnap og Synology.

En del funksjonalitet ut over vanlig lagring på nettverket er på plass, men her blir det også langt mindre og gjerne mer begrenset enn hva vi ser i dag hos en del andre aktører. På det mer avanserte plan kan det nevnes støtte for iSCSI, Axis AVHS og direkte videoovervåking via en integrert løsning som støtter en rekke typer nettverkskameraer. I utgangspunktet er det imidlertid kun lisens for ett enkelt nettverkskamera. Primært er det vanlig fillagring og sikkerhetskopiering av klienter som er det mest aktuelle bruksområdet.

For sikkerhetskopiering av innhold på NAS-en har man mulighet for å bruke Amazon S3, Atmos eller Mozy. Sistnevnte er en skylagringstjeneste som eies av EMC, og det er dermed ikke overraskende at støtte for denne er på plass. Vi liker at man har muligheten til å ta kopi av delte kataloger på andre pc-er/servere direkte. Det føler også med sikkerhetskopieringsprogramvare for Windows, samt at det er støtte for Time Machine – Apples integrerte sikkerhetskopiløsning i Mac OS X.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

I praksis

Prisen starter på cirka 2 300 kroner uten harddisker, men den kan også leveres med harddisker ferdig installert. Den største modellen har 12 terabyte kapasitet og koster fra cirka 7 500 kroner. Med dette er ix4-300d blant de rimeligste NAS-ene på markedet med plass for fire disker.

Prisen er med andre ord lav, men det gir også innvirkninger på ytelsen. NAS-en er bygget rundt en tokjernet ARM-prosessor fra Marvell på 1,3 GHz. Dette er en rimeligere løsning enn Atom-prosessorene vi har sett i mange enheter i senere tid. Også LenovoEMC har Atom-baserte modeller, for eksempel px4-300d.

Når man har én enkelt klient som jobber mot NAS-en ser vi overføringshastighet på cirka 100 megabyte i sekundet for lesing og 50 megabyte i sekundet for skriving. Et for så vidt godt resultat for en NAS i denne prisklassen. Sett opp imot en del andre rimeligere NAS-modeller har ix4-300d imidlertid en del svakere ytelse når man får flere parallelle oppgaver og en miks av lese- og skriveoperasjoner. For vår noe tunge test hvor vi har fire parallelle operasjoner med lesing og skriving ser vi 3-4 ganger lengre utførelsestid enn på en del andre relativt rimelige modeller.

For prisen ix4-300d har ville vi heller sett på for eksempel Synoloy DS413j. Netgears nye ReadyNAS RN10400, som vi akkurat har gått i gang med å teste, kan muligens også bli et godt alternativ.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker