TEST: OCZ Vector: Ny toppmodell fra OCZ

God nok til å slå Samsung 840 Pro og Corsair Neutron GTX?

Publisert Sist oppdatert

Siden SSD-markedet tok av for tre år siden har OCZ vært blant aktørene som har ledet an. Spesielt blant entusiaster har deres Vertex-serie - kjent for å levere noe av det raskeste markedet kunne tilby - vært svært populær.

OCZ har i det siste hatt suksess med deres Vertex 4-modell som har levert svært god ytelse til en god pris. Det er imidlertid ingen tvil om at flere andre aktører har kommet til med konkurransedyktige løsninger. Selskapet tar seg imidlertid ikke råd til å ligge på latsiden og den nye modellen Vector skal ta opp konkurransen med spesielt Samsungs 840 Pro og Corsair Neutron GTX om å være markedets raskeste vanlige SSD.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Egen kontroller

OCZ har tidligere benyttet en rekke forskjellige kontrollerløsninger for sine SSD-er. Mens de aller første var basert på teknologi fra Samsung, var det med teknologi Indilinx markedet løsnet for SSD-er til vanlige pc-er. OCZ sin videre satsning gikk over på kontrollere fra Sandforce, som man så i blant annet Vertex 2- og Vertex 3-serien.

Sandforce og Marvell har videre vært de ledende kontrollerleverandørene - samt Samsung, som har benyttet egen teknologi på sine SSD-er. OCZ valgte imidlertid også å gå egne veier gjennom å kjøpe opp selskapet Indilinx.

Da OCZ videre lanserte Octane ble det annonsert at egen teknologi var brukt. Octane var imidlertid ingen stor suksess - andre aktører hadde raskere modeller til omså en bedre pris. Videre ble det kjent at OCZ her likevel ikke benyttet kontrollerteknologi fra dem selv - selve kontrollerbrikken som ble benyttet var var Marvell, i likhet med SSD-er fra blant annet Plextor, Intel, Crucial og Corsair. OCZ hadde imidlertid laget styringsprogramvaren selv.

Vector derimot skal være basert på egen kontrollerbrikke, basert på teknologi OCZ har gjennom Indilinx og et annet selskap de har kjøpt opp - PLX.

Indilinx Barefoot 3.

Vector vil leveres 2,5-tommers formfaktor og med 7 mm tykkelse, og vil dermed også passe i en del av de tynnere bærbare pc-ene som benytter 7 mm-tykkelse for 2,5-tommers SSD og harddisk. Kapasitetsalternativene vil være 128, 256 og 512 gigabyte. SSD-en vil leveres med programvare for å klone over tidligere systeminstallasjon til SSD-en.

SSD-er som Intel SSD 520, Kingston KC100 og Samsung 840 Pro støtter i maskinvare kryptering av SSD-en. Hvorvidt man kan utnytte denne funksjonen er avhengig av pc-en man har. Ofte er det kun pc-er rettet mot bedriftssegmentet som har støtten.

Ifølge OCZ er det i kontrolleren støtte for 256-bit AES-kryptering, men foreløpig er ikke dette en aktivert funksjon. Vector kategoriseres av dem i utgangspunktet som en SSD rettet mot konsumenter der man ser lite bruk av dette. Informasjonen fra OCZ kan for så vidt tolkes på flere måter - for eksempel at det er en viss mulighet for at de vil aktivere denne funksjonen senere gjennom programvareoppdateringer eller at det kan komme egne modeller rettet mot et mer profesjonelt marked.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

Levetid

Selve flashminnet i Vector kommer fra selskapet IMFT - et selskap som er et samarbeid mellom Intel og Micron. Det er 25 nm-minneteknologi som benyttes.

Ifølge OCZ skal Vector være spesifisert for kunne skrive 20 gigabyte daglig i 5 år. En vanlig bruker skulle normalt sett være langt unna dette.

I praksis har man også sett at SSD-er gjerne klarer en del mer enn de er spesifisert for - produsentene setter imidlertid en verdi de i hvert fall skal klare. Bruksmønster vil her også være avgjørende - et stort antall små spredte operasjoner vil kunne gi høyere slitasje enn større sekvensielle operasjoner. Normalt sett vil også en større SSD kunne ha lengre levetid enn en mindre SSD med samme belastningen, ettersom det er et større minneområde å fordele belastningen på.

At SSD-en benytter 25 nm minne kan også i teorien bety lengre levetid enn for en del av de nye SSD-ene på markedet med 19-22 nm minne.

Interne testtall fra produsentene for levetid får man normalt ikke tilgang til. Interessant er det derfor å se private som har satt i gang iniativ til å teste dette, blant annet gjennom det norskutviklede programmet Anvil Storage Utilities. Vi har holdt øye med denne tråden hos XtremeSystems en lengre periode, og det er interessant hvor store forskjeller det kan være mellom SSD-ene, samtidig som produsentenes verdier virker konservative. Naturligvis, noen direkte konklusjon ut i fra tall på noen få eksemplarer av en SSD-type skal man være forsiktig med å gi.

Garantien OCZ oppgir er 5 år. Denne er imidlertid også begrenset til 36,5 terabyte med skrevne data (altså 20 gigabyte daglig i 5 år). Vi har ikke sett andre produsenter satt en slik begrensning tidligere. Samtidig ser man for eksempel at Samsung oppgir at med 20 gigabyte per dag, skulle i teorien deres modell SSD 830 på 256 gigabyte kunne holde på i 32 år teoretisk sett ifølge Samsungs egen oversikt. Og man har også praktiske eksempler på en slik SSD med bortimot 6 100 terabyte skrevet i løpet av en periode på over 8 måneder med testing.

I praksis skal ikke dette med levetid på flashminnet i henhold til slitasje være et praktisk problem - selv ikke for brukere som har et bruksmønster som gir noe over normalt mengde data skrevet.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Bedre testet

Ifølge OCZ er Vector den SSD-en for konsumentmarkedet som har gjennomgått den hardeste og mest omfattende utprøvingen før lansering.

For OCZ har også hatt sine kvalitetsproblemer tidligere. Nå skal det sies at en del av problemene nok kanskje har blitt mer synlig på grunn av stort salgsvolum og en mer krevende brukermasse. Vi har imidlertid sett statistikker for feilrate som nok bygger opp i at OCZ har hatt mer problemer enn andre.

Sett slik er det en avveining som har måtte gjøres. SSD er fortsatt generelt sett en ny teknologi og OCZ har kanskje i noen tilfeller gått ut for tidlig på markedet med nye produkter, uten at de har vært godt nok gjennomtestet. At OCZ nå viser til den grundige sjekkingen man har hatt for Vector må sees på som positivt og at man har lært av tidligere feil.

OCZ har i forbindelse med Vector-lanseringen også annonsert at framtidige firmware-oppgraderinger vil gjennomgå en lengre valideringstest enn hva man har hatt tidligere.

Les videre på neste side...