TEST: OCZ Vertex 4: SSD-ytelsen et steg videre

OCZ nye toppmodell imponerer.

Publisert Sist oppdatert

OCZ er av selskapene med størst fokus på SSD-er, og satser i flere retninger - både til vanlige pc-er, entusiaster og profesjonelle løsninger til arbeidsstasjoner og nettverkstjenere.

OCZ har fra de siste årene samarbeidet med flere aktører når det gjelder kontrollerteknologi til sine SSD-er. For de SSD-ene som har vært mest populære, har det vært LSI Sandforce som har stått bak kontrollerteknologien. For Vertex-serien har de to foregående modellene vært basert på nettopp Sandforce-teknologi. Første versjon av Vertex var imidlertid basert på teknologi fra selskapet Indilinx - et selskap OCZ i fjor kjøpte opp.

LES OGSÅ:

TEST: Intel SSD 330: God budsjett-SSD?

I fjor høst kom OCZ med den første SSD-en basert på egen teknologi fra Indilinx - dette gjennom Octane-serien av SSD-er basert på Everest-kontrolleren. Det var i hvert fall det spesifikasjonene sa. Det har imidlertid vist seg av Everest-kontrolleren ikke var så forskjellig fra andre løsninger på markedet - selve kontrolleren er fra Marvell. Også aktører som Plextor, Corsair og Crucial baserer seg på denne teknologien.

Ut i fra ytelsen så man imidlertid at ting ikke var helt det samme. OCZ utvikler styringsprogramvaren selv og kombinert med andre designmessige forskjeller ga det Octane-serien en litt annet "ytelsesmønster". Octane imponerte imidlertid ikke i samme grad som de nyere Marvell-baserte SSD-ene fra Plextor og Crucial.

Nye Vertex 4 er basert på Everest 2. Fortsatt er selve kontrollerbrikken ikke fra OCZ/Indilinx, men OCZ har sitt eget design rundt kontrolleren - både når det gjelder fysisk implementasjon og styringsprogramvaren. Valget av minne spiller også naturligvis inn. Og ytelsestallene viser at OCZ har gjort noe på en litt annen måte - og det igjen kombineres med en god pris. I tillegg til forbedringer gjort rundt ytelse sammenlignet med Octane skal Vertex 4 også ha en arkitektur som gir mindre slitasje på minnet, og dermed teoretisk sett lengre levetid - noe OCZ framhever gjennom 5 års garanti.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Velociraptor 1TB: Rask snurredisk

Ytelsen

OCZ leverer Vertex 4 med kapasitet på 64, 128, 256 og 512 gigabyte. Vi har testet 128 gigabyte-modellen. En viss ytelsesforskjell er det mellom kapasitetsalternativene:

I dag anser vi 128 og 256 gigabyte som det mest aktuelle. Vi ser at 128 gigabyte-versjonen har noe lavere skriveytelse enn 256 gigabyte-versjonen, mens 64 gigabyte-versjonen blir den "tregeste". OCZ oppgir ellers at de benytter opptil 1 gigabyte hurtigbuffer, uten at det er angitt hvor mye de forskjellige modellene har.

SSD-en støtter 6 Gbps Serial ATA. For dem som har en eldre pc med bare 3 Gbps-støtte er det bakoverkompatiblitet. Man vil ikke få full utnyttelse av topphastigheten ved håndtering av større filer, men ved vanlig applikasjonsbruk trenger ikke 3 Gbps å være noen større flaskehals. Det er ikke hensiktsmessig å kjøpe en eldre SSD med kun 3 Gbps-støtte selv om hovedkortet/pc-en ikke støtter 6 Gbps Serial ATA.

Kontra forgjengerene basert på LSI Sandforce-kontroller vil man på Vertex 4 ikke ha en reduksjon av ytelse ved behandling av data som ikke lar seg komprimere av kontrolleren. Sandforce-kontrollerene benytter kompresjon for å øke ytelsen i noen sammenhenger, samt redusere datamengden som skrives til flashminnet for å dermed redusere slitasjen på minnet.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Synapse og Crucial Adrenaline: Ja takk - begge deler

OCZ leverer også modellen Agility 4, som er basert på mye av den samme teknologien som Vertex 4. Ytelsen er imidlertid en del lavere - f.eks. er maksimal lese- og skriveytelse for 128 gigabyte-modellen henholdsvis 400 og 300 megabyte per sekund etter spesifikasjonene - kontra 550 og 420 megabyte per sekund for 128 gigabyte Vertex 4. Også antallet mindre operasjoner SSD-en klarer å utføre per sekund er en del lavere. Slik situasjonen er på det norske markedet nå, er prisforskjellen mellom Vertex 4 og Agility 4 såpass liten at Agility 4 ikke kan ansees som spesielt interessant.

Men hva med Vertex 4 i praksis? Vi testet SSD-en i vårt faste SSD-system basert på Asrock P67-hovedkort, Intel Core i5-2500K-prosessor og Windows 7..

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Ytelsestallene

Konklusjon

De to mest aktuelle kapasitetsalternativene regner vi med vil være 128 og 256 gigabyte-modellene. Prisen hos de rimeligste forhandlerne på disse ligger i skrivende stund ned mot tusenlappen for 128 gigabyte-versjonen og og 2 100 for 256 gigabyte-versjonen. Sett opp i mot ytelsen og prisene på SSD-ene fra de andre aktørene kommer Vertex 4 svært godt ut.

OCZ tilbyr ellers Windows-basert verktøy om det skulle være behov for å oppgradere styringsprogramvaren (firmware) for SSD-en. Riktignok opplevde vi her at for oppdateringen vi gjorde for å teste SSD-en med siste versjon, ble SSD-en samtidig slettet - noe man også ble informert om at den ville bli. Man bør alltid uansett ta sikkerhetskopi når man utfører en slik operasjon, men det er en fordel hvis det kan gjøres uten at dataene blir berørt.

Skal man ha en annen 128 gigabyte SSD er det lite å spare. Skal man opp på 240-256 gigabyte finner man andre modeller som 300-400 kroner rimeligere, men som samtidig ikke er like raske. Slik vi ser det nå, er OCZ Vertex 4 blant de best kjøpene man kan gjøre.

LES OGSÅ:

TEST: 21 SSD-er - Vanskelig å velge riktig SSD?