TEST: Plextor M5M: Rask SSD til ultrabærbare

Mange nyere bærbare støtter mSATA og Plextor M5M kan være meget godt valg.

Publisert Sist oppdatert

Over de siste par årene har vi sett flere og flere bærbare pc-er med støtte for mSATA SSD-er - dette en SSD som monteres i en sokkel på hovedkortet i pc-en og som er langt mindre enn de vanlige SSD-ene.

Spesielt i ultrabærbare pc-er er denne SSD-typen vanlig å benytte, ettersom det gjør det enklere å lage en lettere og tynnere pc.

Det er imidlertid også mange mer vanlige bærbare som støtter teknologien. Både i disse pc-ene og i en del ultrabærbare levert med harddisk er det mulig å kjøre en kombinasjon av harddisk og SSD gjennom å benytte mSATA - eller at man kjører med to SSD-er. I såkalte "ultrabooks" levert med harddisk er det også en liten SSD som benyttes som diskbuffer. Denne er i en del tilfeller implementert via mSATA. Ved å erstatte denne SSD-en, som gjerne er på opptil 32 gigabyte, kan en større mSATA SSD benyttes for operativsystem og applikasjoner, samtidig som man beholder harddisken for generell lagring.

Vår guide for mSATA kan man lese her .

Toppmodell

Plextor er fortsatt et merkenavn mange fortsatt forbinder med optiske stasjoner. De siste par årene har SSD-er imidlertid stått sentralt hos selskapet, og det har vært et fokus på et høyere segment. Plextor er her i utgangspunktet også bare et merkenavn. Bak SSD-ene står selskapet Lite-On og i en del markeder finnes de samme produktene under Lite-On-merkenavnet.

Plextor M5M er basert på samme teknologi som man finner i selskapets raskeste vanlige 2,5-tommers SSD-er. Her benyttes Marvells nyeste SSD-kontroller kombinert med flashminnebrikker fra Toshiba. Dette skal gjøre SSD-en til en av de aller raskeste SSD-ene i mSATA-formfaktor på markedet. Kapasitetene man kan velge mellom er 64, 128 og 256 gigabyte. SSD-en er i såkalt "Full size mSATA/PCIe"-formfaktor, hvilket er den vanligste for mSATA SSD-er.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Ytelsen varierer litt mellom kapasitetsalternativene, hvilket er vanlig for mange SSD-serier. 128 og 256 gigabyte-versjonene regner vi som mest aktuelle og oppgitte tall for lesing er opptil 540 megabyte per sekund. For skriving er det 320 megabyte per sekund for 128 gigabyte-modellen, mens 256 gigabyte-modellen skal klare 430 megabyte per sekund.

Konklusjon

Riktig så høyt som spesifikasjonene tilsier kommer vi ikke i våre tester - det gjelder for så vidt alle SSD-er egentlig. Bakgrunnen for det ligger blant annet i valg av testløsninger/bruk og tildels også systemet SSD-en blir testet i.

Ser vi ytelsen i praksis er det ikke noe som står tilbake for at M5M kan sammenlignes med noen av de raskeste vanlige 2,5-tommers SSD-ene.Helt på toppen er den ikke, men det handler også litt om pris.

En del av forskjellene vi ser i våre tester kan også knyttes til at vi tester 128 gigabyte-utgaven, mens 256 gigabyte-utgavene av både denne og mange andre SSD-er er raskere enn 128 gigabyte-utgavene. Ser vi også ytelsestallene opp i mot flere bærbare pc-er vi har testet med mSATA-basert SSD, er det ingen tvil om at det Plextor her leverer er en meget rask løsning. Det leveres gode tall på så vel små som store operasjoner. Ved vanlig bruk av operativsystem og applikasjoner vil ytelsen på mindre operasjoner i praksis være viktigere for de fleste enn maksimalytelsen på store filer.

Prismessig legger SSD-en seg også godt an opp i mot andre mSATA-alternativer på det norske markedet. Alt i alt framstår Plextor M5M som et meget godt valg for dem som trenger en SSD i mSATA-formfaktor.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vector: Ny toppmodell fra OCZ