TEST: Plextor StorX - NAS med wlan

Noen produkter må man rett og slett bare advares mot å kjøpe...

Publisert Sist oppdatert

Plextor var tidligere et svært sterkt merkenavn for lagringsmedier. Deres optiske enheter var i mange år markedsledende. Etter hvert som dette markedet har begrenset seg og blitt i enda større grad fokusert på pris har Plextor åpnet opp for flere andre markeder innenfor lagring. Vi har tidligere testet noen av Plextors eksterne harddisker med svært godt resultat. Vi testet for noen år siden også deres første nettverksdisk, som for så vidt var kurant, men ikke helt på nivå med blant annet Synology på samme tid.

Nettverksdisken vi nå har testet heter Plextor StorX NAS PX-WNAS1000L. Det finnes også en modell som heter PX-WNAS500L. Forskjellen er at sistnevnte har 500 gigabyte harddisk i stedet for 1 terabyte.

LES OGSÅ: Tester av nettverksdisker

Wlan

Noe som skiller denne nettverksdisken fra de fleste konkurrentene er at enheten har direkte wlan-støtte. Den kan da stå innmeldt i et trådløst nettverk uten å være koblet med kabel til en bredbåndsruter eller lignende, eller man kan kjøre en direkte trådløs forbindelse mot enheten (ad-hoc).

Vi tror imidlertid det er få som trenger en slik løsning. Det mest aktuelle vil normalt sett være å koble nettverksdisken på en bredbåndsruter med wlan, som da også vil gi tilgang til nettverkdisken via det trådløse nettverket.

Enheten klarte ikke å finne det trådløse nettverket vi har på vår testlab, styrt av en D-Link DIR-855-ruter. Konfigureringen av trådløsnettet krever at man vet hvilken krypteringsteknologi som er benyttet, noe som ikke er spesielt brukervennlig.

802.11n er støttet.

Funksjoner

Utover lagring direkte i nettverket kan enheten tilby noen ekstrafunksjoner. Man har ftp-tjener, men denne har ukryptert innlogging og overføring. Dette betyr blant annet at brukernavn og passord overføres i klartekst. Man kan videre koble til en usb-skriver som deles i nettverket og velge en katalog som skal deles via enhetens UPnP AV-tjener – da for streaming mot for eksempel medielink. Det er også en integrert bittorrentklient. For denne har man ikke engang muligheter til å velge port som skal benyttes.

Administrasjon skjer via webgrensesnitt. At enheten ikke har så mye funksjonalitet gjør for så vidt konfigurasjonen oversiktlig, men det er generelt lite hjelp å få og sparsomt med innstillingsmuligheter for de funksjonene som er.

Ytelse

Rent ytelesmessig ligger enheten tildels på linje med en del andre enheter i samme segment. På lesing ligger hastigheten på opptil 20 megabyte i sekundet for større filer. For skriving reduseres hastigheten til 10-12 megabyte i sekundet. Dette via kablet Gigabit Ethernet-tilkobling. Ytelsen for overføringer blir å omtale som helt ok.

For wlan vil det være mange faktorer som avgjør. Vi fikk ikke koblet enheten opp til vårt eget wlan av ukjent årsak, og vi har dermed ikke fått testet dette.

Konklusjon

Vi har i praksis ikke mye positivt å dra fram når det gjelder denne nettverksdisken fra Plextor. Funksjonaliteten er dårlig, støynivået er høyt (overdøvet lett en Qnap-enheten med fire harddisker som stod ved siden av, samt våre test-pc-er og ikke helt så stille ventilasjonsanlegg på testlabben) og ytelsen er heller ikke noe som imponerer. Vi hadde i tillegg problemer med å bruke Microsofts Robocopy-verktøy mot nettverksdisken, med tilbakemeldinger om problemer knyttet til filattributter. Også wlan-tilkoblingen hadde som nevnt problemer.

Vi klarer ikke å se noen grunn til at man skulle velge denne annet enn hvis wlan-støtten var viktig, noe som vil være viktig for svært få. Som sagt, en nettverksdisk uten wlan-støtte kan kobles på en bredbåndsruter med wlan eller inn i et nettverk som ellers har et aksesspunkt, og dermed aksesseres via det trådløse nettverket.

Prisen er cirka 2 500 kroner for 1 terabyte-modellen og 2 000 kroner for 500 gigabyte-modellen. Det finnes også modeller uten wlan – hver av dem blir da cirka 500 kroner rimeligere hos de billigste forhandlerne. Med det sagt kan man for eksempel se på Qnap TS-109. Det er riktignok ikke en av Qnaps nyeste modeller, men med 1 terabyte harddisk blir prisen så vidt over 2 000 kroner og man får da et langt bedre produkt. For rundt 2 000 kroner kan man også få 1 terabyte-løsninger fra Synology.

Buffalo, D-Link, Iomega og flere andre har også løsninger i prisklassen – vi har ikke testet alle, men basert på erfaringene fra andre nettverksdisker fra disse leverandørene tror vi nok de er bedre enn det Plextor her leverer.

Det vi for enkelte produsenter av denne typen enheter stiller oss litt skeptisk til er den videre utviklingen av programvaren. For en del aktører som ikke har nettverksdisker som et av sine hovedprodukter kan det være begrenset med videreutvikling som skjer utover å rette opp mer alvorlige feil i programvaren.

Å si at enheten er ubrukelig er å trekke det langt, men med et ekstremt støynivå kombinert med dårlig funksjonalitet, dårlig brukervennlighet, wlan-implementasjon man kan stille spørsmålstegn ved og en pris som gir deg gode produkter fra andre aktører er konklusjonen klar: Styr unna!

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker